Севернокорейската ракета е произведена с части от САЩ и Европа, твърди доклад

Conflict Armament Research заяви в неотдавнашния си доклад, че останките от балистичната ракета, която е изследвала в украинския град Харков, са имали повече от 290 електронни компонента, произведени извън страната

10:27 | 21 февруари 2024
Автор: Джон Херсковиц
Севернокорейската ракета е произведена с части от САЩ и Европа, твърди доклад

Севернокорейската ракета, използвана от Русия и намерена в Украйна, е имала няколкостотин части, които са могли да бъдат доставени от чуждестранни производители, което показва, че Пхенян намира начини да заобиколи санкциите върху компонентите, се казва в доклад.

Conflict Armament Research заяви в неотдавнашния си доклад, че останките от балистичната ракета, която е изследвала в украинския град Харков, са имали повече от 290 електронни компонента, произведени извън страната. Около 75% от тях са били свързани с дружества, регистрирани в САЩ, 16% - с компании от Европа, а 9% - с дружества от Азия.

Въз основа на производствените дати, ракетата не е могла да бъде сглобена преди март 2023 г., заяви тя и добави, че компонентите могат да бъдат проследени до поне 26 компании.

Способността на Северна Корея да произвежда и прехвърля усъвършенствани оръжия, като в същото време придобива материали на международно ниво, за да подхранва ракетната си програма въпреки дългогодишните санкции на ООН, е най-новото доказателство за държави, които подкопават глобалните режими за неразпространение“, заяви Conflict Armament Research - организация, базирана в Обединеното кралство, на чийто уебсайт се казва, че изследва оръжия, използвани в конфликти, за да подкрепи ефективното управление и контрол на оръжията.

САЩ и Южна Корея обвиниха Северна Корея, че изпраща боеприпаси и ракети на Русия, за да помогне на президента Владимир Путин във войната му срещу Украйна. Въпреки че Москва и Пхенян отричат твърденията, търговски сателитни снимки показват постоянен поток от товари, които се движат между тях и които според Сеул и Вашингтон са оръжия.