Танкер на Trafigura, превозващ руско гориво, е ударен от хутите

Фактът, че набелязаният кораб е превозвал гориво от Русия, вероятно ще обезпокои Москва

12:30 | 27 януари 2024
Автор: Алекс Лонгли, Арчи Хънтър, Мохамед Хатем
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Танкер, управляван от името на търговския гигант Trafigura Group, който е превозвал товар от руско гориво, е бил ударен с ракета, докато е напускал Червено море, което е най-значимото досега нападение на йеменските бунтовници хути срещу плавателен съд, превозващ петрол.

"Противопожарното оборудване на борда се използва за потушаване и овладяване на пожара, възникнал в един товарен резервоар на десния борд", заяви в петък в изявление говорител на Trafigura. "Оставаме в контакт с плавателния съд и следим внимателно ситуацията. Военни кораби в региона са в ход, за да окажат помощ".

Йеменските бунтовници хути заявиха, че е нанесен удар по кораба "Марлин Луанда". Корабът е превозвал нафта с руски произход - продукт, използван за производство на пластмаси и бензин - закупена под ценовия таван, наложен от Г-7, каза още говорителят на Trafigura.

Световният бенчмарк Brent се повиши до двумесечен връх.

Нападението ще повдигне нови въпроси за това дали петролните танкери ще продължат да преминават през Червено море. След съвместните въздушни удари на САЩ и Обединеното кралство срещу хутите по-рано този месец трафикът на танкери в региона намаля, но някои износители на петрол, включително Саудитска Арабия, продължават да използват водния път.  

Фактът, че набелязаният кораб е превозвал гориво от Русия, вероятно ще обезпокои Москва. Огромни количества руски петрол сега преминават през южната част на Червено море, за да достигнат до азиатските купувачи, след като Европа се отказа от товарите му заради войната в Украйна. Говорител на хутите по-рано заяви пред руския вестник "Известия", че руските и китайските кораби, плаващи през Червено море, ще бъдат в безопасност, докато групировката се насочва към плавателни съдове на САЩ и Обединеното кралство. 

Според данни на аналитичната компания Kpler корабът е събрал товара си с произход от Русия чрез т.нар. прехвърляне от кораб на кораб в участък в Лаконския залив в Южна Гърция. Районът е от ключово значение за изнасянето на петрол от Русия на световния пазар и освен че обслужва доставките в рамките на ценовия таван, улеснява и по-неясните сделки.

Trafigura, заедно с други търговци на суровини като Glencore Plc, Vitol Group и Gunvor Group, беше един от най-големите доставчици на петрол от Русия преди пълномащабното нахлуване на страната в Украйна и беше партньор в голям петролен проект, управляван от държавния производител Rosneft PJSC.

Оттогава компанията се оттегли от тези потоци след санкциите на САЩ, Европа и Обединеното кралство върху износа на енергия от Русия. Въпреки че главният изпълнителен директор Джереми Уиър заяви, че продължава да търгува с малки количества рафинирани петролни продукти от Русия, тази позиция се преразглежда.

Фактът, че компанията е взела товара чрез прехвърляне от кораб на кораб край бреговете на Гърция, хвърля светлина върху това как една от най-големите световни къщи за търговия със суровини прибягва до не толкова прозрачни средства, като продължава да улеснява износа на петролни продукти от Русия, в момент, когато войната в Украйна все още бушува.

Последният инцидент също така подсказва, че САЩ и техните съюзници все още не са влошили в достатъчна степен военния капацитет на хутите две седмици след като започнаха първия от няколко въздушни удара по ракети, радари и други активи на групировката в Йемен. Миналия уикенд заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Финер заяви, че военните действия за възпиране на хутите и други групировки, подкрепяни от Иран, ще отнемат време.

"Възпирането не е превключвател за осветление", каза Финер пред ABC. "Ние унищожаваме тези оръжейни запаси, така че те няма да могат да извършват толкова много атаки с течение на времето. Това ще отнеме време, за да се прояви."

В актуалното си съобщение за инцидента Военноморските сили на Обединеното кралство заявиха, че корабът остава в пламъци и че на мястото на инцидента присъстват коалиционни военни кораби. Той посъветва корабите да преминават с повишено внимание.

Въпросният район и южната част на Червено море са били център на множество нападения срещу кораби от страна на хутски бойци през последните седмици. От средата на ноември хутите почти ежедневно атакуват плавателни съдове, преминаващи през водния път, в знак на солидарност с палестинците на фона на войната между Израел и войнстващата групировка Хамас. Конфликтът пренасочи търговските потоци, тъй като някои превозвачи избягват ключовия воден път.

По-рано в петък ракети се взривиха в близост до плаващ под панамски флаг и свързан с Индия кораб, превозващ варели от Русия, съобщава Ambrey.