След зимното застудяване в Европа ни очаква по-меко време през декември

Зимното застудяване в Европа ще отстъпи място на по-меко време декември

15:00 | 3 декември 2023
Автор: Присила Азеведо Роча
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Прогнозите са, че леденото начало на декември в Европа ще отстъпи място на по-меки условия с напредването на месеца, което ще облекчи енергийните системи в региона.

Според метеоролози, анкетирани от Bloomberg, в Обединеното кралство, Франция и Германия се очакват температури над средните, докато в Скандинавия и Северна Шотландия ще се задържи изключително студено. В Испания, Турция и на Балканите също се очаква да бъде по-топло от обичайното.

Въпреки това не може да се изключи краткотрайно нахлуване на студен въздух в Западна и Централна Европа, особено в дните, предхождащи януари“, смята Матю Дрос, метеоролог в компанията Maxar Technologies Inc.

Прогнозите за мек декември идват, след като необичайно топлата есен отложи началото на отоплителния сезон в Европа, запазвайки запасите от газ. Изменението на климата превръща 2023 г. в най-горещата година в историята, като засилващите се горещи вълни предизвикват горски пожари, бури и наводнения.

прогноза за времето за Северозападна Европа

Според Ейми Ходжсън от компанията Atmospheric G2 времето с отрицателни температури в началото на декември ще увеличи търсенето на енергия в момент, когато се очаква производството на вятърна енергия да бъде слабо. Макар че потреблението на електроенергия ще остане сравнително слабо, в условията на ниска икономическа активност в региона, сътресенията в доставките все още могат да предизвикат смущения.

Британският мрежови оператор помоли домакинствата да намалят потреблението на електроенергия в петък вечерта, за втори път тази седмица, тъй като мразовитото време и слабото производство на вятърна енергия ограничават доставките.

Повишаването на температурите от втората седмица на месеца ще съвпадне и с по-силни ветрове, казва Ходжсън.

На север ниските температури достигат Скандинавия по-рано от обичайното и се очаква да продължат през по-голямата част от месеца, според Хокон Мйелстад от Метеорологичния институт в Осло.

От средата на декември има вероятност за ниски температури от югозапад, които да донесат влажен и по-топъл въздух в нашия регион, но най-вероятно все още по-студен от нормалното“, каза Мйелстад.

Според Джонатан Портър, главен метеоролог на AccuWeather, обаче в по-голямата част от Европа тази зима температурите ще бъдат близки или по-високи от средните за историята.