Джак Ма се завръща, за да мобилизира редиците - проблемите на Alibaba се задълбочават

Не е ясно дали Ма е получил изрично одобрение от властите да се върне към по-публичната си роля или просто не е могъл да мълчи повече за стратегията на компанията предвид многото ѝ проблеми

11:00 | 2 декември 2023
Автор: Джейн Джан, Сара Джън, Жепинг Хуанг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-известният китайски предприемач наруши дългогодишното мълчание за Alibaba Group Holding Ltd. с призив към служителите, след години на брутални правителствени наказания и стратегически грешки, които костваха на пионера в електронната търговия мястото му на лидер в технологичната индустрия на страната.

Джак Ма, някогашният милиардер, който остана извън общественото полезрение, след като влезе в конфликт с Пекин, се включи във вътрешния информационен портал, за да призове Alibaba да "коригира курса си" и да похвали конкурента PDD Holdings Inc., който завзема пазарен дял. Той изрази увереност, че над 220 000 служители могат да се върнат към успехите си от миналото с решителност и упорита работа. 

"Всяка велика компания се ражда през зимата", написа Ма в отговор на публикация на персонала. "Хората, които искат да се реформират в името на бъдещето, и организациите, които са готови да платят всякаква цена и да се жертват, са тези, които са истински уважавани."

Някога най-ценната компания в Китай, Alibaba изостана далеч зад лидера в областта на игрите и социалните медии Tencent Holdings Ltd. Тя също така е на път да загуби позицията си на най-ценен оператор за електронна търговия в Китай в полза на осемгодишния стартъп PDD, който далеч изпреварва растежа на Alibaba с помощта на хитовото приложение за пазаруване Temu. В четвъртък Alibaba се понижи с 1,4 % в Хонконг, като по този начин пазарната ѝ стойност възлиза на около 187 млрд. долара, което е малко под тази на PDD и е малка част от пиковата ѝ стойност от над 850 млрд. долара преди три години.

Не е ясно дали Ма е получил изрично одобрение от властите да се върне към по-публичната си роля или просто не е могъл да мълчи повече за стратегията на компанията предвид многото ѝ проблеми. Ма се отказа от ролята си на главен изпълнителен директор преди първичното публично предлагане на Alibaba през 2014 г., като от тогава повери текущото управление основно на своите лейтенанти. 

"Тази намеса е особено важна, като се има предвид, че не сме го чували да говори за нищо, свързано с компанията, повече от три години", казва Дънкан Кларк, автор на книгата "Alibaba: Домът, който Джак Ма построи" и председател на инвестиционната консултантска компания BDA China. "Той винаги е бил възприеман като върховен глас, морален авторитет в компанията, включително и като човек, който казва истината, която другите не смеят да кажат."

Проблемите за Ма и Alibaba започнаха преди три години, когато предприемачът публично разкритикува китайските регулатори за техния надзор над динамични сектори като финансовия и технологичния. Пекин бързо принуди Ма да прекрати първичното публично предлагане на Ant Group Co. - филиал на Alibaba, на който той също е съосновател. След това Ма до голяма степен изчезна от общественото полезрение в продължение на години, въпреки че от време на време беше забелязван на различни места - от хотел в Мелбърн до клубове в Токио.


За разлика от PDD, Alibaba все още не се е отърсила от последиците от репресиите в Китай

Дългогодишното отсъствие на Ма подчерта недоверието, което предприемачите и инвеститорите изпитват към Пекин - опасение, което продължава въпреки множеството официални обещания за подкрепа на частния сектор, тъй като икономика № 2 в света се бори да се възстанови от Covid Zero.  

Пекин се насочи към Alibaba като част от широка репресия срещу най-мощните компании в технологичната индустрия, като ги подтиква да реформират практиките си и да се въздържат от използване на платформите си за доминиране на нововъзникващи предприятия. Това накара Alibaba да се абстрахира от конкурентните заплахи на компании като PDD и ByteDance Ltd., която е майка на TikTok и Douyin. 

През март тази година главният изпълнителен директор Даниел Джан разкри плановете си за разделяне на Alibaba на шест различни бизнес единици с аргумента, че това ще даде на ръководството на всяко подразделение по-голяма автономия и ще съживи дейността им. След това Джан се оттегли и компанията предаде контрола на двама дългогодишни приближени на Ма - Джо Цай и Еди У. Двамата скоро обявиха, че отлагат най-очакваното отделяне - това на подразделението за облачни изчисления на стойност 11 млрд. долара - в зашеметяващ обрат, който отново доведе до спад на акциите на компанията.

"Реорганизацията беше огромен ход, но втората половина от него е: покажете ми кой какво управлява", каза Джефри Таусън, партньор в TechMoat Consulting. "Откъде идват най-иновативните стъпки в електронната търговия? ByteDance и PDD. Кой има лидерство от следващо поколение? ByteDance и PDD."

Не е ясно къде Ма е видял най-неотложната нужда от промяна, но необичайната му паметна бележка подсказва, че съоснователят е почувствал необходимост да се обърне към служителите. Този месец Ма удари спирачка на плана за намаляване на дела си в Alibaba, тъй като цената на акциите не е на нивото, което го удовлетворява.

Коментарите към служителите на компанията са последният знак, че учителят, превърнал се в предприемач, става по-активен след години, в които не попадаше в светлината на прожекторите, след мащабните репресии на Пекин срещу бизнеса му. През март Ма посети училище в Ханджоу в рамките на внимателно организирана визита, която се счита за знак, че е готов да се появи на по-публична сцена. Той се фокусира предимно върху проекти в областта на селското стопанство и образованието, които са сред неговите страсти. Току-що създаде нова компания за преработка и продажба на селскостопански продукти - Hangzhou Ma's Kitchen Food.

"Поздравявам Pinduoduo за вземането на решения, изпълнението и усилията през последните години", пише Ма в своя пост.

Коментарите на Ма дойдоха часове след като PDD отчете звездни финансови резултати. Компанията, основана от милиардера Колин Хуан, поскъпна с 18%, след като отчете по-голямо от очакваното удвояване на приходите, отчасти благодарение на нарастващия успех на Temu. За разлика от тях Alibaba от години се опитва и не успява да изгради наистина значителен бизнес извън Китай.

"Хората естествено ще разберат и ще се насочат повече към услуги, които могат да видят и използват. PDD има това предимство в САЩ. Alibaba няма", казва Шарън Гай, бивш ръководител на глобалните ключови клиенти на Alibaba и автор на книгата "Електронна търговия в нова светлина". "Изключителният фокус на Temu върху електронната търговия, съчетан с агресивната маркетингова стратегия, я направи по-достъпна и разбираема за глобалната аудитория, особено на Запад."