Китай обеща повече подкрепа за технологичните компании

Стивън Енгъл, Bloomberg

15:26 | 13 юли 2023
Преводач: Петя Кушева

Какво беше основното послание на премиера? Изглежда, че напоследък говорят много хубави неща.

Да, имат нужда от тях. В общи линии това е всичко. Пекин се нуждае от частния сектор, по-специално тези компании от платформената икономика, които бяха раздробявани в продължение на години поради регулаторните репресии започнали през октомври, ноември 2020 г.

Така че говорим за три години на регулаторен натиск. Това навреди на доверието в инвестициите както от страна на тези компании, очевидно, тъй като те бяха преструктурирани - Alibaba бе разделена на шест различни подразделения, които имаха нужда да намерят своя собствена стойност и да набират собствени средства. Не са гигантът, който бяха, но това беше целта на регулаторния натиск, защото той беше маскиран под прикритието на антимонополното поведение или монополното поведение, би трябвало да кажа.

Сега пейзажът е различен. При отварянето след нулевия ковид, китайската икономика не набра скоростта, която се очакваше. Можете да видите от годишната графика на Alibaba или на Pinduoduo или на Tencent графиките от началото на годината, че до момента показват системно това, за което говоря, а именно нещо като приливи и отливи на доверие в тези платформени компании, а не траектория нагоре, която някои биха очаквали, защото когато се получават сигнали че натискът приключва, акциите се повишават.

После следва нещо друго, което ги дърпа обратно надолу. В момента акциите се покачват, защото изглежда, че всички са единодушни в Пекин. Говорят за необходимостта от икономика на платформите и работните места, които те потенциално могат да създадат.

Имайте предвид, че младежката безработица е рекордно висока в Китай в момента. Изглежда, че икономиката не може да набере много инерция в момента. Затова Лий Цян се срещна с най-високопоставените изпълнителни директори. Точно вчера, мисля, че беше. Включително Alibaba, включително Pinduoduo ...извинете, Bytedance, която е компанията-майка на TikTok и Douyin. Там бяха и Meituan и Chao Hong Shu, компаниите за доставка на храна.  JD.com и Pinduoduo, дадоха писмено мнение на тази среща.

Лий Цян призова местните правителства да предоставят повече подкрепа на интернет фирмите, като ги нарече „пътеводителите на тази епоха“. Затова сега говорят за платформена икономика и искат от местните власти да дадат своя принос. Но това отново е част от по-голямата история. Формите за финансиране, които имат местните власти, имат ли капацитета в момента със своите дългови емисии, да подкрепят икономиката на платформите, която, разбира се, на свой ред беше спъната от правителството преди три години?