Китай обеща равно третиране на частни и държавни фирми

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

12:42 | 20 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това се вписва в общия тон на посланията за насърчаване на доверието тази седмица. В същото време показва и че частните компании може би си връщат благоволението.

Частният сектор им трябва, разбира се. Преди да спрат IPO-то Ant през октомври 2020, платформите като Alibaba и Tencent бяха големи работодатели и допринесоха много за новия стълб на икономиката, китайското потребление.

Частният сектор пое доста удари – било платформите, имотите, онлайн игрите, онлайн образованието – всички те се оказаха под натиска на регулаторите. Затова е важно връщането на доверието.

Дали могат просто да поговорят или ще трябва да засипят проблема със стимули? Това е една от причините пазарната реакция да е леко приглушена, макар че имаше ръст при платформите като Alibaba след края на поправителния процес. Правителството най-после обяви окончателната глоба от 1 млрд долара на Alibaba и даде сигнал, че няма да има повече натиск.

Но връщането на доверието е най-важното.

Научихме от различни източници, че миналата седмица премиерът Ли Цян е имал лична среща с много от технологичните компании, за да изрази подкрепата си за тях.

Топ агенцията по планиране също миналата седмица заговори за икономиката на платформите.

Късно снощи излезе съвместно изявление на Централния комитет на партията – тази група от над 200 висши партийци, и на Държавния съвет, висшият правителствен орган. Това са двата ръководни органа – на партията и правителството. Те заедно заговориха за частния сектор.

Казаха, че ще продължават да третират компаниите от частния сектор по същия начин, както и държавните.

Всеки, който познава китайската икономика знае, че държавните фирми получават преференциално отношение в много сфери, включително банкови кредити, лихви и подобни.

Ако наистина започнат да се отнасят към частния сектор по същия начин, ако го подкрепят и с дела, ще бъде много сериозна промяна. Но се изисква да се върне доверието на частния сектор. И въпросът е дали ще стане без големи банкови стимули или целенасочени мерки.

Ако помните, през декември Политбюро направи подобно обещание. През декември беше по-различно от днешното. Тогава обаче те обещаха да осигурят на частния бизнес по-добро отношение.

И какво постигна икономиката оттогава досега? Възстановяването след края на стратегията на нулев ковид, тръгна и спря. Според данните от понеделник тримесечният ръст е под 1%. Имаме графика, на която може да видите къде е доверието.

Те имат нужда да намерят сферите на растеж. Частният сектор е голяма част от китайската икономика. Просто не инвестира както преди.