Войната между Израел и „Хамас" провали голямата визия на саудитския принц

След смъртоносните атаки на военната групировка „Хамас“ надеждите за исторически мир между Саудитска Арабия и Израел бяха попарени.

10:32 | 13 октомври 2023
Автор: Сам Дагер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман има визия за Близкия изток, в основата на която стоят споделените икономически ползи - включително исторически съюз с Израел.

Дори потенциално решение за създаване на палестинска държава не изглеждаше извън рамките на възможното - дългогодишен спорен въпрос между двете страни. За постигането на тази цел се водят "добри преговори", заяви 38-годишният фактически лидер на Саудитска Арабия в интервю за Fox News миналият месец. САЩ настояват за преговори и "най-голямата историческа сделка след края на Студената война" е реалистична перспектива, казва той пред телевизионния канал.

След смъртоносните атаки на военната групировка „Хамас“ срещу Израел през миналия уикенд тези надежди бяха попарени. Нахлуването насочва вниманието и към Иран, която никога не се е отказвала от политиката си на въоръжена съпротива срещу Израел и оказва финансова и военна подкрепа на „Хамас“.

Престолонаследникът Мохамед изглежда вече смекчава ентусиазма си за сделка с Израел в краткосрочен план, като се придържа към по-тържествената официална позиция на кралството по отношение на израелско-палестинския конфликт.

"Кралството ще продължи да подкрепя палестинския народ в стремежа му да постигне законните си права", заяви той в съобщение за пресата след телефонен разговор с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас във вторник.

Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в лондонския мозъчен тръст "Chatham House", заяви, че нападението подчертава идеята, че политиката на "сдържане" по отношение на Иран и палестинско-израелския конфликт не е ефективен начин за управление на регионалната сигурност.

"Това хвърля студена вода върху миража на деескалацията", казва още тя.

Минимизиране на заплахите

MBS, както е известен престолонаследникът на богатото на петрол кралство, преди това предприе стъпки за деескалация на напрежението в региона и минимизиране на заплахите за своя план за трансформиране на икономиката на Саудитска Арабия до 2030 г., възлизащ на няколко трилиона долара. В кралството се намират двата най-свещени обекта на исляма, което му придава особено значение в региона и създава труден баланс между религиозните и светските цели.

Принцът твърди, че икономическото развитие и просперитетът в страната му ще бъдат от полза за региона, който твърде дълго е затъвал във войни и идеологически различия.

За тази цел през март той сключи сделка с регионалния съперник Иран с посредничеството на Китай, започна преки преговори с подкрепяните от Техеран бунтовници хути в съседен Йемен, срещу които водеше война в продължение на осем години, и направи увертюри с президента парий Башар Асад в Сирия.

Той обяви, че икономическият успех на Саудитска Арабия зависи от стабилен, мирен и процъфтяващ регион, който осигурява на всички, включително иранците и палестинците, добър живот. Принцът заяви пред Fox News, че иска нещо съществено за палестинците като част от тристранна сделка с Израел и САЩ, но отказа да посочи конкретика.

Смъртоносно отпадане

Изненадващото нападение на „Хамас“ срещу Израел, при което загинаха най-малко 1500 души от двете страни, на практика изключва всякакво споразумение между Израел и палестинските власти, което би спомогнало за постигането на целите на Саудитска Арабия. Това означава, че всяка сделка за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия вероятно ще бъде отложена в обозримо бъдеще.

Нападението на „Хамас“ спъва плановете на Саудитска Арабия за стабилизиране и развитие в региона“, казва Лина Хатиб, директор на Института за Близкия изток към лондонския университет SOAS.

Това всъщност може да е по-малка тревога за MBS от това как се развиват събитията сред саудитското население.

В страна, в която правителството строго контролира публикациите в социалните мрежи и хората са арестувани за това, че са твърде откровени по определени въпроси, много саудитци похвалиха действията на „Хамас“ и осъдиха Израел в интернет.

Осман Ал-Хувайтер, саудитски експерт по енергийния сектор и колумнист, базиран в източния саудитски град Дахран, се наслаждава на това, което той характеризира като унижението на израелците.

"С божията помощ това ще се запечата в паметта им завинаги", пише Ал-Хувейтер. "Те са под обсада точно когато са си мислели, че имат пълен контрол над господарите."

В началото на нападението през уикенда Саад ал-Базей, професор по английски език в университета "Крал Сауд" в Рияд, приветства "безпрецедентните и славни постижения на палестинската съпротива дълбоко в Израел."

Акаунти в социалните мрежи на хора, които обикновено публикуват всяко изказване на MBS и хвалят всеки негов ход, бързо отвърнаха на удара.

Големият проект

"Това е атака срещу грандиозния проект на Саудитска Арабия за Близкия изток и ние трябва да сме солидарни с държавата Израел", пише Бадр Ал-Саадун, адвокат от Рияд, в социалната мрежа X.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия призова за "незабавно прекратяване на ескалацията от двете страни", но добави, че взривоопасната ситуация е резултат от „израелската окупация и лишаването на палестинския народ от законните му права и системните провокации срещу неговите светини". Изявлението беше широко разпространено от саудитците, които защитаваха действията на „Хамас“.

Марк Дюбовиц, главен изпълнителен директор на Фондацията за защита на демокрациите, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, който от години участва в усилията за нормализиране на саудитско-израелските отношения, заяви, че изявлението е разгневило много от съюзниците на Израел в САЩ и е предизвикало обаждания до саудитски служители в Рияд и до Рима бинт Бандар, саудитския посланик в САЩ.

Говорител на посолството заяви, че не може да направи незабавен коментар.

Тъй като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща масирани ответни мерки за действията на Хамас, би било немислимо Мохамед бин Салман да предостави на хората си сделка за нормализиране на положението на Израел по време на кръвопролитията в палестинските територии, обясни Дубовиц.

Нападенията на „Хамас“ бяха отговор на израелските престъпления. Това е, което върховният лидер на Иран Али Хаменей възнамеряваше", обяви иранският лидер Хаменей.