Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ситуацията е непредвидима, защото Иран стои зад "Хамас" и "Хизбула"

Рина Бакалова, Български културен център в Израел, в "Бизнес старт" 10.10.2023 г.

12:30 | 10 октомври 2023
Обновен: 15:29 | 10 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Поради отменените полети българите, които искат да се приберат от Израел, могат или да пътуват сухопътно към Йордания или по море към Кипър. В ивицата Газа се оперира внимателно, за да се избегнат цивилни жертви. Няма как да знаем какво може да се случи, когато зад терористичните организации като "Хамас" и "Хизбула" стои Иран и отчасти Русия, това коментира Рина Бакалова, Български културен център в Израел, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Изминалата нощ в центъра на Израел, около Тел Авив, бе спокойно, каза Бакалова. Тя обясни, че с отменените полети има доста българи, които искат да заминат. Вариантите за това са сухопътно към Йордания или по вода с кораб към Кипър. Гостът каза, че се усеща подкрепа и топлина от България.

„Имаме нужда от спокойствие и мир, което за сега няма как да ни се случи.“

Бакалова обясни, че има опасност от север, а в ивицата Газа се оперира много внимателно, тъй като израелската армия търси заложниците, но не искат да навредят на невинното население там. Има риск от ескалация на напрежението. Гостът каза, че няма как да се вярва и да се предвиди действията на терористичните организации, като се има предвид кой стои зад тях.

„Когато зад тези терористични организации, като "Хамас" и "Хизбула", стои Иран и от части Русия, никога не може да знаем какво може да се случи“.

Тя обясни, че в общественото пространство не се коментира за Иран, но няма как да предполага с каква информация разполагат управляващите.

Тя обясни, че този път почти всички европейски държави са на страната на Израел. От друга страна страните в Близкия изток все още не са изявили конкретна позиция, но гостът смята, че мълчанието е знак на съпричастност на Израел.

Животът не е блокиран, а променен, заяви Бакалова. Почти няма движение в градовете, не работят училищата или детските градини, а магазините затварят рано, за да може работниците да се приберат по светло, допълни тя.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.