Как войната на "Хамас" в Израел помага на Путин в Украйна

Целите на Москва „ще бъдат постигнати по-бързо“, ако фокусът на САЩ върху израелския конфликт доведе до забавяне на доставките на оръжие за Киев

10:04 | 11 октомври 2023
Обновен: 10:45 | 11 октомври 2023
Автор: Наталия Дроздиак и Кортни Макбрайд
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия ще извлече полза от конфликта Израел -"Хамас", тъй като исканията на Израел за американска военна помощ рискуват да отклонят оръжията и фокуса от Украйна, докато растящата цена на петрола подкрепя икономиката на Москва.

Съюзниците на САЩ и НАТО отхвърлиха опасенията относно способността им да продължат да оказват военна помощ на Украйна след атаката на базираната в Газа въоръжена групировка "Хамас" срещу Израел, който вече получава милиарди помощ от Вашингтон всяка година.

И все пак в Кремъл ясно разбират, че войната между Израел и "Хамас" ще работи в полза на Русия, според двама запознати със ситуацията, пожелали анонимност поради чувствителността на въпроса. Конфликтът може най-малкото да работи за отвличане на вниманието на САЩ и Европа от войната в Украйна, казаха лицата, въпреки че Русия има опасения относно нейната ескалация.

Целите на президента Владимир Путин „ще бъдат постигнати по-бързо“, ако фокусът на САЩ върху израелския конфликт доведе до забавяне на доставките на оръжие за Киев, каза руският външен министър Сергей Лавров в понеделник на пресконференция след разговори с генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. "Но те ще бъдат постигнати във всеки случай."

В по-голямата си част няма голямо припокриване между военните изисквания на Израел и Украйна, а съществуващите доставки на Тел Авив са сравнително стабилни в светлината на годините на складиране, казват официални лица и експерти. Според лице, запознато с въпроса, Израел търси ракети за своята система "Железен купол", прецизни боеприпаси и артилерийски снаряди от САЩ, докато подготвя следващия си отговор на атаката на "Хамас".

Но натискът върху доставките може да се увеличи, ако Израел започне сухопътна война в ивицата Газа, както се очаква.

„Тогава ще започнат масово да използват боеприпаси – прецизни муниции – и вероятно ще използват много от тях“, каза Марк Кансиан, бивш полковник от морската пехота на САЩ, който сега е съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Въпреки че вече имат големи запаси, каза той, „може да нямат достатъчно за дълга кампания“.

Масовата и бърза мобилизация също означава, че израелската армия изпитва недостиг на оборудване, оставяйки някои войски с по-стари оръжия, каза Ричард Хехт, говорител на израелската армия, пред журналисти във вторник.

Украйна и Русия използват хиляди снаряди на ден в това, което се превърна в мъчителна война на изтощение. Тези неуправляеми боеприпаси няма да бъдат толкова полезни за Израел в условията на градска война, където те вместо това ще разчитат на прецизни муниции, за да отговорят на конкретен насрещен огън, според Кансиан. Но Украйна също се нуждае от повече от тези по-сложни оръжия, тъй като се стреми да удари цели като руски военни бази зад фронтовите линии.

„Проблемът е, че не можем да произвеждаме повече за кратък период от време“, каза Кансиан, добавяйки, че може да се наложи САЩ да изтеглят от съществуващите запаси, които вече намаляват.

Дори ако САЩ не спрат изпращаните оръжия за Украйна, това може да забави тези доставки, „което означава, че те могат да стрелят само по цели с най-висок приоритет“, добави той.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ каза, че въпреки че САЩ ще продължат да предоставят значителна подкрепа на Украйна, те внимават да гарантират, че страната може да реагира и на други кризи.

Високопоставен западен дипломат каза, че не са притеснени от въздействието върху войната в Украйна, отчасти защото самата израелска армия е способна и добре оборудвана. Дипломатът каза, че са уверени, че САЩ ще могат да продължат да подкрепят Израел, без това да има съществен ефект върху това, което правят за Украйна.

Гледната точка на Путин

Други анализатори са по-скептични.

„При избор между Израел и Украйна, САЩ биха – в един миг – избрали Израел“, каза главният изпълнителен директор на Chatham House Бронуен Мадокс в интервю за Bloomberg, дори и да не са изправени пред такова остро решение в момента. „Мога да разбера защо президентът Зеленски може да се тревожи – и той вече се бореше да задържи американското внимание.“

Бъдещата помощ на САЩ за Украйна беше поставена под въпрос, след като Конгресът отказа помощта за Киев от краткосрочен разходен пакет, приет за предотвратяване на спиране на работата на правителството. Бъдещото финансиране може да бъде още по-нестабилно сега, тъй като конфликтът в Израел окуражава републиканските законодатели, скептични към подкрепата за Украйна.

Путин каза на годишната среща на Валдайския клуб в Сочи на 5 октомври, че подкрепата на САЩ и Европа поддържа Украйна на повърхността във финансово и военно отношение. Ако доставките на оръжия „бяха прекратени утре, те ще имат само една седмица, докато изразходват всичките си боеприпаси“, каза той.

Подкрепата на Европа за Украйна също претърпя сътресения през последните седмици, след като спорът между Полша и Украйна завърши със заплахата на Варшава да спре нова помощ за Киев. Позицията на блока относно помощта за Украйна също е изправена пред предизвикателство от Робърт Фицо, симпатизант на Русия, който е на път да се върне на власт в Словакия.

Въздействието на конфликта Израел-"Хамас" върху цената на петрола също може да засили военните усилия на Русия в Украйна. Цената на петрола се понижи във вторник, след като опасенията, че конфликтът може да замеси големите производители на енергия в региона като Иран и Саудитска Арабия, по-рано изстреляха фючърсите на американския суров петрол над 87 долара за барел.

„Тъй като цените на петрола се покачват, това им позволява да продължат да харчат за производство на оръжия и също така им помага да покрият някои бюджетни дефицити“, каза Ан Мари Дейли, политически изследовател в Rand Corporation. „Русия определено печели предимство от това в краткосрочен план.“