В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ поемат на ръчна скорост конфликта между Украйна и Русия

Доц. д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, "В развитие", 26.09.2023г.

18:05 | 26 септември 2023
Автор: Михаела Кирилова

Решението на САЩ и Украйна да произвеждат заедно оръжия е наричано историческо, защото това означава, че от тук нататък САЩ поемат на ръчна скорост конфликта между Киев и Москва. Свидетелство затова е не само решението двете правителства да си сътрудничат в сферата на сигурността, но и подмяната на цялото украинско военно командване. Профилите на хората, които в момента са назначени на местата на старите офицери са предимно американски възпитаници. Това коментира доц. д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Иванов твърди, че е рано да се каже дали този подход от страна на САЩ ще бъде ефективен. Той е на мнение, че трябва да се изчака до пристигането на обещаните танковете Ейбрамс, както и останалата техника под формата на противоракетни установки и ракетни установки, за да се проследи дали тази американска стратегия ще бъде успешна.

Това споразумение няма да бъде единственият повод за ескалация на войната. На този етап ще станем свидетели на словесни атаки между Вашингтон и Москва, подчерта Иванов.

„Възможност от реална ядрена ескалация би имало ако НАТО пряко се намеси във войната. Повод за ескалация на напрежението на този етап в Украйна няма да има, защото силите са изравнени, но Черно море е ключовият регион, от който може да тръгне евентуална ескалация на този конфликт, тъй като Черно море е границата на Русия с НАТО.“

Според госта руският президент Путин инвестира много във войната, защото се надява Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом при следващите избори през 2024г. Бившият американски президент заяви две неща, които ще бъдат ключови за външната политика на САЩ - на първо място Тръмп не бил подкрепил съюзник от НАТО, защото Америка не трябва да влиза в конфликт с Русия и на следващо място е неговата заявка, че той ще сложи край на войната в Украйна.

“За Путин, Тръмп е най-изгодният кандидат, защото другият вариант е да спечели Байдън, а тогава промяна в американските стратегии би имало само ако Украйна не може да осъществи ефективна контраофанзива.“

Един хипотетичен конфликт между НАТО и Русия би могъл да прерасне в ядрен конфликт, най-малкото, защото ако Русия се види притисната в ъгъла, тогава тя ще задейства своите доктрини за употреба на ядрени оръжия, които казват, че при евентуална заплаха на националната сигурност, Москва си запазва правота до използва ядрено оръжие.

„В една такава война не би имало победители. Бойното поле на този война ще бъде Европа. „

Повече за отношенията между САЩ и Украйна и какви биха били щетите от евентуална ескалация на напрежението може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук