Русия вдига забраната за износ на дизел за своите производители на петрол

Износът на дизел от Русия спадна рязко дни след забраната

10:17 | 6 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Русия разреши връщане към морския износ на дизел само седмици след налагането на забраната, която разтърси световните пазари.

Доставките могат да бъдат възобновени, при условие че горивото се доставя до пристанищата на страната по тръбопровод, според изявление в правителствения акаунт в Telegram.

Почти пълната забрана за износ на дизел и бензин от Русия беше наложена на 21 септември. Това доведе до скок в цените на дизела в Европа, тъй като страната е най-големият износител на дизелово гориво по море.

Така наречените сиви износители или компании, които не произвеждат собствено дизелово гориво, а доставят обеми, закупени на вътрешния пазар, сега ще трябва да плащат непосилно високи експортни мита, според изявлението.

Правителството също така възстановява изцяло субсидиите си за рафинериите, за да гарантира, че вътрешното търсене на гориво е задоволено и рафинериите получават компенсация за разликата между цените на горивата в страната и в чужбина, се казва в съобщението.

Спад на износа

Руските задгранични доставки на дизелово гориво рязко се свиха в първите дни, след като Москва забрани износа, показват данни от фирма за анализ на корабоплаването.

Имаше известен скептицизъм на търговците относно това колко агресивно Русия ще наложи мярката, която можеше да лиши света от един от ключовите източници на автомобилно и индустриално гориво.

Въпреки това данните от аналитичната фирма Vortexa Ltd. показват, че потоците са спаднали с 57%, след като правителството наложи забраната, за да позволи повече доставки за вътрешния пазар. Наблюдаваното изтичане на дизелово гориво спадна до около 207 000 барела от 21 септември до края на месеца. Това се сравнява с около 479 000 барела на ден в периода от 1 до 20 септември.

Дори пазарните специалисти са затруднени да различават дизеловото гориво от това, което може да бъде почти идентичен газьол с абсолютна сигурност. Последният продукт не е забранен. Взети като цяло, доставките както на дизел, така и на газьол са намалели с 36%, според Vortexa.

Търговците и анализаторите следят отблизо износа на петрол от Русия, за да преценят производството, след като правителството класифицира официални данни за производството. Износът на дизел и газьол вече се очакваше да бъде по-нисък през септември поради поддръжката на рафинерията.

Въпреки спада на дизела общият износ на петролни продукти от Русия всъщност се е увеличил с около 7% миналия месец до 2,43 милиона барела на ден. Това се дължи на по-големите потоци от нафта, лек продукт, използван за производството на бензин, и по-мръсно морско гориво, често използвано в корабоплаването и суровините за вторично рафиниране.

Износът на нафта се повиши с 64% на месечна база до около 560 000 барела на ден - най-високото ниво от март. По-голямата част от товарите отплаваха за Азия, следвана от Африка.

Мазутът, който представляваше почти една трета от общите потоци, скочи с 19% на месечна база до 763 000 барела на ден. Износът на суровини за рафинерии като вакуумен газьол достигна четиримесечен връх от 128 000 барела на ден.

Доставките на бензин и компоненти за смесване се сринаха до 11-месечно дъно със 77 000 барела на ден. Потоците на реактивно гориво са намалели до едва 29 000 барела на ден, най-ниското ниво от юли.