Руската забрана на дизела заплашва да разтърси световните пазари — ако продължи

Движенията на пазарите бяха сравнително слаби за такова голямо събитие, което предполага известен скептицизъм сред търговците

08:22 | 22 септември 2023
Автор: Джак Вителс и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Решението на Русия да забрани износа на дизелово гориво и бензин рискува да наруши доставките на гориво преди зимата, но колко дълбоко ще бъде въздействието зависи от това колко дълго ще продължи.

Страната е доставяла повече от един милион барела на ден дизелово гориво досега тази година, което я прави най-големият износител по море в света, според данни от Vortexa. Това е огромна част от предлагането, която пазарът може да загуби в кратък срок – приблизително достатъчно, за да отговори на цялото търсене на Германия.

Загубата на предлагане и всяко последващо покачване на цената няма да има значение само за търговците на петрол и шофьорите на камиони. Гориво от дизелов тип се използва и в кораби и влакове, както и в селското стопанство, производството и строителството. Накратко, то захранва огромни части от световната икономика.

„Всичко се свежда до продължителността“, каза Юджийн Линдел, ръководител на рафинирани продукти в консултантската компания FGE. Руските рафинерии „вероятно биха могли да работят един месец, преди да се наложи да затворят отново поради ограничения на капацитета за съхранение“.

Русия твърди, че е въвела временната забрана, за да намали растящите цени на горивата у дома, но усвояването на всички тези барели на вътрешния пазар може да се окаже предизвикателство. Някои могат да отидат в складове, а ситуацията ще бъде подпомогната и от много рафинерии, които са в процес на поддръжка.

Но в един момент страната ще трябва да възобнови износа или да намали производството на рафинерии. Последният вариант крие риск от недостиг на бензин в страната.

„Въпреки че забраната е за неопределено време, не очакваме да продължи дълго“, каза Коен Веселс, анализатор на петролни продукти от консултантската компания Energy Aspects.

Пазарна реакция

Въпреки че неочакваната загуба на доставки повиши ключовите показатели на дизеловия пазар, движенията бяха сравнително слаби за такова голямо събитие, което предполага известен скептицизъм сред търговците на дизел относно въздействието му в реалния свят.

В Северозападна Европа премията на еталонните дизелови фючърси спрямо суровия петрол, известна като ICE Gasoil crack, скочи в отговор на забраната, като временно надхвърли 37 долара за барел и достигна петдневен връх, според данните за справедливата стойност, събрани от Bloomberg.

Фючърсите за доставка през октомври също се покачиха спрямо горивото за доставка през следващия месец. Възходящата структура, известна като обратно контанго, доближи $36 за тон, само тридневен връх.

По-голямата картина

Глобалните доставки на дизел вече бяха под сериозен натиск, преди да бъде обявена забраната за износ от Русия. Добивите на рафинериите са ограничени от комбинацията от съкращенията на суровия петрол от ОПЕК+ и търсенето на друг рафиниран петрол. Спирането на рафинерии не помогна.

Преди нахлуването в Украйна барелите за износ на руски дизел по море се доставяха предимно до европейските държави. Но налагането на санкции преобърна световните търговски потоци - доставките за Турция скочиха. Други скорошни дестинации за товари включват Бразилия, Саудитска Арабия и Тунис.

Това не означава непременно, че тези страни ще поемат цялата тежест от намаляването на доставките от Русия. Пазарът на дизелово гориво е глобален: ако Турция или Бразилия, например, неочаквано са в недостиг, товари от не-руски доставчици може да се насочат натам вместо към Европа.

Какво следва?

Забраната влиза в сила на 21 септември, въпреки че не е незабавно, строго прекъсване. Съгласно постановлението, горивни товари, които вече са приети за превоз от руските железници или такива с товарни документи за превоз по море, все още могат да бъдат изнесени. Това показва, че дизеловите потоци само постепенно ще намалеят, докато тези товари се превозват.

Има изключения за незначителни доставки, включително доставки до партньори в търговски алианси от някои бивши съветски републики, както и междуправителствени споразумения, хуманитарна помощ и транзит, се казва в указа.

Когато забраната в крайна сметка бъде вдигната, също така съществува риск руските доставки да се върнат с главоломна скорост, тъй като износителите ще се стремят да разтоварят продукта, който е натрупан в складовете.

Ръст на цените в Азия

Азиатските цени на дизела се повишиха в петък след изненадващата забрана за износ от Русия, въпреки че множество наблюдатели на пазара прогнозираха, че ограничението няма да остане в сила за дълго. В Азия има допълнително усложнение, че възстановяването на китайската авиация също набира темпове, повишавайки потреблението на реактивно гориво - продукт със свойства, подобни на дизела.

Преработвателите в Китай и Индия изнасят повече дизел за международни купувачи, тъй като двата рафиниращи гиганта приемат рекордни количества руски, както и ирански суров петрол. Освен това Азия също не е сред основните купувачи на руски дизел и бензин и следователно няма да бъде най-тежко засегната от забраната.

В петък цените на дизела спрямо дубайския суров петрол в Сингапур - заместител на печалбите на рафинерията от производството на горивото - се повишиха с 2,7% до 30 долара за барел. Това остава доста под връхната точка при затваряне от август над 34 долара за барел, което е най-високото ниво от януари.

„След като вътрешните доставки бъдат попълнени, Русия ще трябва да възобнови износа поради липса на свободен капацитет за съхранение“, каза индустриалният консултант FGE в бележка. Очаква се износът на руски дизел да се възобнови най-късно след две седмици, вероятно и по-рано, казаха от компанията.

Имаше подобна перспектива от JP Morgan Chase & Co. Забраната на Русия ще продължи само „няколко седмици, докато реколтата приключи през октомври“, пишат анализатори на банката.