Русия временно ограничава износа на дизел и бензин

Кремъл спори с петролните компании за цените на горивата в страната

15:22 | 21 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия, основен доставчик на дизел за световните пазари, временно ограничи износа на гориво в опит да стабилизира вътрешния пазар на горива, след като цените на автомобилното гориво скочиха.

„Временните ограничения ще спомогнат за насищане на пазара на горива, което от своя страна ще намали цените за потребителите“, се казва в сайта на правителствената пресслужба. По-късно ще бъде публикуван документ, подписан от министър-председателя Михаил Мишустин. Мярката важи и за бензина, от който Русия изнася по-малко.

Мярката може да задълбочи сегашния недостиг на световния дизелов пазар. Световните петролни рафинерии не успяват да произведат достатъчно от горивото на фона на ограничените доставки на суров петрол от Русия и Саудитска Арабия, най-големите производители в рамките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници.

Правителството на Русия за момента не успява да постигне съгласие по план за ограничаване на растящите цени на горивата, който балансира интересите на рафинериите и потребителите и собственото му желание да намали субсидиите, докато продължава войната срещу Украйна.

Докато президентът Владимир Путин каза миналата седмица, че петролните компании и служители са постигнали споразумение, преговорите са се проточили, казаха хора, запознати с дискусиите, пожелали анонимност. Няма лесен начин както да се отговори на търсенето на производителите за компенсация за вътрешните доставки на гориво, така и да се поддържат разходите за отбрана и социални разходи, казаха те. Тъй като нацията е във война, всички, включително производителите на петрол, трябва да поемат част от разходите, каза един от хората.

Политическата чувствителност се изля на открито в сряда, когато председателят на парламента Вячеслав Володин, ключов съюзник на Путин, разкритикува Министерството на енергетиката, че не е успяло да предотврати скока на вътрешните цени на горивата и поиска да знае „защо инструкциите на президента не се изпълняват“.

Ръстът на разходите за гориво е един от най-големите фактори, допринасящи за инфлацията, потенциално политическо главоболие, докато Кремъл се подготвя за президентските избори през март. Повишаването на цените на дизела и бензина през 2018 г. предизвика протести, които накараха правителството да създаде стимули за производителите да продават гориво у дома. По-рано този месец министърът на земеделието предупреди, че недостигът в някои региони може да попречи на прибирането на реколтата и сеитбата на зимните култури.

„Сега има доста сериозни мерки в правителството, въпрос на дни е кога тези мерки ще бъдат взети“, обеща първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин пред депутатите, които го засипаха с въпроси на парламентарната сесия в сряда.

Правителството на Русия насърчи производителите на петрол да доставят дизел и бензин у дома, като предложи субсидии надолу по веригата, които се основават на разликата между базовата цена на вътрешния пазар и теоретичната стойност, ако се изнасят за Северозападна Европа, както и обменния курс на рублата към долара.

Миналата година плащанията достигнаха 2,17 трилиона рубли (22,5 милиарда долара), въпреки че цената на войната срещу Украйна и вълните от международни санкции обтегнаха икономиката на нацията.

Правителството намали субсидиите за петролните рафинерии наполовина този месец, но миналата седмица беше изправено пред публично опровержение от страна на Путин, който току-що се бе срещнал с Игор Сечин, ръководител на държавния петролен производител "Роснефт", за това, че не е взел предвид ефекта от нарастващите световни цени на суровините.

Цените на дребно на бензина и дизела в Русия са се повишили с 9,4% от началото на годината до 18 септември, според данни, публикувани късно в сряда от Федералната статистическа служба. Това се сравнява с увеличение на общите потребителски цени от 4%.

Докато петролната индустрия очакваше коментарите на Путин да сигнализират за увеличаване на субсидиите, само дни по-късно правителството започна да обсъжда по-рестриктивни мерки.

Опции на масата

Сред обсъжданите мерки беше забранително високо мито върху износа на петролни продукти от 1 октомври до 30 юни следващата година, с компенсационен механизъм за производителите, които осигурят достатъчно доставки на гориво за вътрешния пазар, според документ, с който Bloomberg се запозна.

Съгласно това предложение износното мито ще бъде определено на 250 долара на тон както за светли, така и за тъмни петролни продукти. Това се сравнява със 7,10 и 23,90 долара на тон, определени от Министерството на финансите съответно за светли и тъмни петролни продукти за октомври. Други опции включват пълна временна забрана на износа на петролни продукти, съобщи държавната новинарска служба ТАСС миналата седмица.

Цифрите може да се променят преди окончателното решение, според хора, запознати с материята.

В сряда Сорокин потвърди, че защитно експортно мито е било обсъждано като една от мерките, но не е решено как да бъдат компенсирани онези рафинерии, които осигуряват адекватни доставки за вътрешния пазар. Доставките за повечето региони са балансирани и правителството води преговори с производителите на петрол за разрешаване на някои оставащи липси, особено в южните региони на Краснодар и Ростов, каза Сорокин.

Спекулациите относно мерките вече помогнаха, като цените на дизела паднаха на стоковата борса в страната през последните два дни, добави той.