"Лукойл" разширява дейността си в Мексико, за да измести американските рафинерии

Износът на гориво от Русия достигна 11-месечно дъно на фона на забавяне на рафинирането

09:30 | 8 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговско подразделение на "Лукойл" започва операция в Мексико, тъй като петролният гигант търси нови пазари за руски продукти под широкоразпространени санкции.

Дъщерното дружество на "Лукойл" e наело търговеца на петролни продукти Юри Карено в Мексико Сити, според източници на Bloomberg. Карено, който преди това е прекарал 25 години като старши търговец на бензин в търговското подразделение PMI на Petroleos Mexicanos, започна работа през юли, казаха хората, пожелали анонимност, обсъждайки вътрешни въпроси.

"Лукойл" и Карено не отговориха на няколко искания за коментар.

Експанзията в Мексико, който е най-големият вносител на горива в Латинска Америка, ще отвори нов пазар за руски горива, които са под санкции от страните от Г-7 след войната на Русия в Украйна. Докато Мексико е внасяло от Русия само веднъж от началото на войната, руските пратки навлизат и в Латинска Америка. Бразилия внася рекордни количества дизел от нацията. Аржентина също купува нафта и дизел.

Ако усилията са успешни, Русия може да измести САЩ като водещ доставчик на гориво за Мексико. В момента САЩ доставят 90% от вноса на бензин и дизел в Мексико.

Забавяне на рафинериите

Износът на петролни продукти от Русия падна до 11-месечно дъно през август, тъй като рафинериите прекратиха дейността си за планирана есенна поддръжка.

Доставките на петролни продукти, включително дизелово гориво и мазут, достигнаха общо 2,28 милиона барела на ден миналия месец, според данни, събрани за Bloomberg от анализаторската компания Vortexa Ltd. Това е с 9% по-малко от юли и най-ниското количество от септември 2022 г.

Руските петролни потоци се следят отблизо от пазара, за да се измери производството на суров петрол на фона на обещаните от Москва съкращения и след като правителството започна да крие официалните данни за добива. Износът на суров петрол по море в страната скочи до осемседмичен връх в края на август и Русия тази седмица се присъедини към Саудитска Арабия в удължаването на ограниченията на доставките до края на годината.

Износът на рафинирани горива също намаля миналия месец, докато някои продукти нарушиха ценовите ограничения на Г-7, усложнявайки достъпа на търговците до западните транспортни услуги и застраховки. Освен това руските субсидии за местните рафинерии – предназначени да подпомогнат вътрешните доставки на горива като бензин и дизел – се покачиха през август. Плащанията се предвижда да намалят наполовина от септември.

Доставките за износ на дизел и газьол са спаднали с 5,7% спрямо юли до тримесечно дъно от 1,04 милиона барела на ден. Бразилия се превърна във втория най-голям купувач на руски дизел след Турция. Потоците от бензин и компоненти за смесване спаднаха до 10-месечно дъно от 81 000 барела на ден.

Износът на нафта е намалял с около 6% до 371 000 барела на ден. По-големите потоци към Близкия изток, Африка и Южна Америка бяха компенсирани от по-ниските доставки за Азия. Доставките на реактивно гориво възлизат на общо 35 000 барела на ден, най-много от май.

Износът на мазут се срина с една четвърт до 592 000 барела на ден. Това е най-ниското ниво от март 2022 г., когато САЩ - тогава най-големият купувач на Русия - забраниха вноса на петрол от нацията след нахлуването на Москва в Украйна.

Износът на суровини за рафинерии като вакуумен газьол скочи до петмесечен връх от около 157 000 барела на ден, като по-голямата част от товарите отиват за Азия.

Седмичен ръст на петрола

Петролът се насочи към седмичен ръст, след като лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на доставките до края на годината и запасите в САЩ намаляха.

West Texas Intermediate се понижи до $86 за барел, след като се оттегли с 0,8% в четвъртък, тъй като фючърсите се отклониха в свръхзакупена територия. За седмицата бенчмаркът на суровия петрол в САЩ се повиши с почти 1%, като в един момент в сряда се покачи над 88 долара за барел до най-високото ниво от ноември. Brent за ноември се търгува малко под 90 долара за барел.

В САЩ данните показват, че запасите от суров петрол в цялата страна са се свили с 6,3 милиона барела до най-ниското ниво от декември. Запасите от бензин и дестилат също намаляха. Изтеглянията на количества съвпаднаха с най-силния темп на износа от юли насам.

„Ако тези намаления не са знак за устойчиво вътрешно търсене в най-голямата икономика в света, какво е?“, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova Pte в Сингапур, имайки предвид спада на запасите от суров петрол. Все пак, известно стимулиращо търсене може да е намаляло след неотдавнашния уикенд на Деня на труда, каза тя.

Петролът поскъпна през това тримесечие, тъй като съкращенията на доставките от ОПЕК+ повишиха цените, като основните показатели, включително ключови времеви разлики, сигнализират за по-затегнат пазар. Все пак някои банки остават предпазливи, като JPMorgan Chase & Co. казва, че суровият петрол едва ли ще достигне 100 долара за барел тази година, тъй като перспективите за търсенето са предизвикателни.