Петролът достига $90 за първи път през 2023 г., след като OПЕК+ удължи съкращенията

Ръстът на цените на петрола рискува да предизвика нова вълна от инфлация по целия свят, точно когато централните банки обмислят края на цикъла на повишения на лихвите

07:52 | 6 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се задържа близо до най-високото си ниво от ноември, след като лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще удължат ограниченията на доставките до края на годината, затягайки световния пазар.

West Texas Intermediate се търгува близо до $87 за барел след двойните съобщения във вторник, които доведоха до ръст от 1,3%; Brent е малко над $90. Докато търговците очакваха обема на съкращенията, продължителността беше неочаквана - пазарите очакваха продължение на мерките от само един месец.

Стратегията от Рияд и Москва ще помогне за по-нататъшно източване на запасите, като същевременно насочи базовите спредове на пазара към по-силно обратно контанго, бичи модел на ценообразуване. Разликата между двата най-близки декемврийски договора на WTI нарасна до най-голямото си ниво от средата на 2022 г.

Петролът се повиши рязко през това тримесечие, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници приеха съкращения на доставките за цялата група, които след това бяха допълнени от допълнителни, доброволни намаления. Ограниченията на производството бяха въведени точно когато Международната агенция по енергетика оцени, че глобалното потребление на суров петрол се движи с рекордни темпове.

„По-нататъшните ограничения върху доставките на петрол трябва да доведат до това, че цените на петрола ще останат с добра основа“, каза ANZ Group Holdings Ltd. в бележка от анализатори. „Пазарът вероятно ще види значително намаляване на запасите в резултат на ограниченията върху производството.“

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че действията на ОПЕК+ са донесли възходящи рискове за перспективите за цените. Анализаторите на банката очертаха няколко сценария, включително един, според който Brent увеличава печалбите до над 100 долара за барел, въпреки че подчертаха, че това не е основен изглед.

Ръстът на цените на петрола рискува да предизвика нова вълна от инфлация по целия свят, тъй като повишава цените, включително на горива като бензин и дизел. Това може да усложни задачата, пред която са изправени централните банкери точно когато се опитват да решат дали вече са повишили лихвените проценти достатъчно високо, за да ограничат темпото на повишаване на цените.

В близко бъдеще печалбите на суровия петрол може да спрат. 14-дневният индекс на относителна сила на WTI достигна територия на свръхкупуване над 70, сигнализирайки, че цените може да се върнат.

След действията на Саудитска Арабия и Русия, вниманието ще бъде насочено към запасите, като една оценка на индустрията сочи към нов спад в ключовия център в Кушинг, Оклахома. Официалните данни се очакват в четвъртък, ден по-късно от обичайното предвид празника на САЩ в понеделник.

Спад на акциите на петролните танкери

Акциите на танкерните компании претърпяха най-големия си дневен спад от месеци, след като лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия обещаха да продължат да съкращават доставките до края на годината.

Сред пострадалите са:

     Frontline Plc, спад с цели 5,8%, най-много от юни;
     DHT Holdings Inc., спад с цели 5%, също най-много от юни;
     Scorpio Tankers Inc., спад с цели 4,7%, най-много от юли;
     International Seaways Inc., спад с цели 5,5%, най-много от началото на юли.

Ежедневните референтни печалби на танкери в понеделник достигнаха най-ниското си ниво от повече от година и продължителните намаления на доставките ще продължат да потискат броя на товарите, налични за транспортиране с кораби.

Затягане до края на годината

Саудитска Арабия и Русия удължиха своите едностранни ограничения на доставките на петрол с още три месеца, по-агресивен ход, отколкото търговците очакваха, тъй като членовете на ОПЕК+ се стремят да подкрепят крехкия глобален пазар.

Лидерът на Организацията на страните износителки на петрол ще продължи съкращаването на производството си с 1 милион барела на ден до декември, според изявление, публикувано от държавната саудитска агенция SPA във вторник. Този ход ще задържи производството на около 9 милиона барела на ден - най-ниското ниво от няколко години - за общо шест месеца.

Намаляването на износа на Русия от 300 000 барела на ден ще бъде удължено за същия период, каза вицепремиерът Александър Новак в отделно изявление.

„Това решение за доброволно съкращаване ще бъде преразглеждано ежемесечно, за да се обмисли задълбочаване на съкращаването или увеличаване на производството“, се казва в изявлението, публикувано от SPA. Саудитска Арабия се стреми да подкрепи „стабилността и баланса на петролните пазари“.

Глобалните пазари на суров петрол се затягат, тъй като търсенето се изкачва към рекордни нива, а покачването на цените от лятото се възобнови въпреки нарастващата загриженост относно икономическия растеж в Китай.

Саудитците въведоха своето допълнително съкращаване на доставките през юли, задълбочавайки вече направените намаления с партньорите в алианса ОПЕК+. Тъй като повечето членове на коалицията вече страдат от производствени загуби поради недостатъчни инвестиции и оперативни смущения, Рияд избра да направи до голяма степен самостоятелна инициатива за подкрепа на цените.

Големите нации потребители критикуваха кралството и неговите партньори за интервенцията, точно когато глобалното търсене на гориво се покачва към рекордни нива и запасите се изчерпват. Подновяване на инфлационния скок би притиснало потребителите и би застрашило възстановяването, предупреждават те.

Защитата на пазара си струва цената за саудитците. Кралството претърпя най-рязкото понижение на прогнозите за икономически растеж от Международния валутен фонд поради обемите на продажбите, които губи. И все пак това изглежда приемлива цена за кралството, което може да се нуждае от петрол от почти 100 долара за барел, за да покрие амбициозните разходни проекти на престолонаследника Мохамед бин Салман, според Bloomberg Economics.

„Няма признаци, че Саудитска Арабия ще се откаже от сегашната си стратегия цена над обем“, каза Бярн Шийлдроп, главен анализатор на суровините в SEB AB. „Цената над обема е името на играта.“