Aнализатор: Търсенето в Китай може изведе петрола над $100 за барел

Графика на деня, 05.09.2023 г.

17:21 | 5 септември 2023
Автор: Йончан Чин
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Цената на петрола все още има накъде да расте заради рязкото увеличение на пътуванията в Китай и ограниченото предлагане от групата ОПЕК+, казва Гари Рос, ветеран в областта на петрола, който впоследствие става мениджър на хедж фонд в Black Gold Investors LLC.
Вътрешните полети в Китай вече са на 110% от нивата си преди пандемията, а пътуванията на дълги разстояния по шосе все още се доминират от автомобили с бензинови двигатели, каза той в интервю на APPEC от S&P Global Commodity Insights в Сингапур в понеделник.

"Ще има голямо увеличение на търсенето на авиационно гориво вероятно около 500 000 барела дневно само в Китай", каза той.

Фючърсите на петрола сорт Брент вече поскъпнаха с почти 25% от края на юни, тъй като Саудитска Арабия, Русия и други страни производителки намалиха обемите, които добиват, а финансовите пазари включиха в оценките си риска от рецесия в ключови икономики като САЩ. До края на годината петролът сорт Брент вероятно ще се търгува в диапазона между 90 и 100 долара, каза Рос. В петък цената му беше малко под 89 долара.

През четвъртото тримесечие на миналата година вътрешните полети в Китай бяха около 75-80% от нивата си преди пандемията през 2019 г., а сега вече са се върнали на 110%. Международните са се възстановили от много ниски нива до около 75%.

"Продажбите на бензин бяха абсолютно изумителни през лятото в Китай", каза той. "Хората шофират като луди. Сравненията на годишна база ще бъдат драматични."

Въпреки че има огромно разпространение на електрическите превозни средства, което може да намали потреблението на бензин, Рос каза, че за по-дълги пътувания шофьорите все още използват превозни средства с традиционни, а не с електрически двигатели.

"Затова още не мисля, че търсенето в Китай е близо до връхната си точка."