Потокът на суров петрол по море от Русия нараства до осемседмичен връх

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 125 000 барела на ден

07:52 | 1 септември 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потоците суров петрол по море от Русия скочиха до осемседмичен връх преди планираното облекчаване на съкращаването на износа, което Москва започна да прилага през юни.

Средните руски доставки през седмицата до 27 август са нараснали до 3,4 милиона барела на ден, показват данни от проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Това е скок от около 880 000 барела на ден спрямо предходната седмица, като най-голямото увеличение се наблюдава в балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга. Потоците от Новоросийск на Черно море също се възстановиха след бурите от предходната седмица. По-малко променливите четириседмични средни числа се увеличиха със скромните 40 000 барела на ден.

Твърде рано е да сме сигурни колко устойчиво ще бъде увеличението, тъй като седмичните данни могат да бъдат променливи. Скокът в потоците на суров петрол идва, докато доставките на рафинирани горива се очаква да спаднат до 15-месечно дъно на фона на силното вътрешно търсене на горива и докато някои продукти надвишават горните граници на цените, наложени от Г-7.

Въпреки скока от миналата седмица, цифрите подкрепят идеята, че Москва сега спазва обещанието си да не предлага доставки на световния пазар заедно със своите съюзници в коалицията производители ОПЕК+. Първоначално Русия каза, че ще намали производството на петрол като отмъщение за западните санкции и ценовите тавани на нейния петрол, наложени след нахлуването в Украйна, използвайки цифрите от февруари 2023 г. като базова линия.

Но първоначалният ангажимент на Москва да намали производството с 500 000 барела на ден през март нямаше незабавен ефект върху износа. Потоците от западните пристанища всъщност се увеличиха, достигайки своя връх в края на май. Последващото намаление дойде, след като друг производител на петрол от ОПЕК+ Саудитска Арабия направи и след това разшири собственото си едностранно съкращаване на добива, оказвайки натиск върху Русия да приложи собственото си намаление.

Москва в крайна сметка изпълни обещанието си, като потоците от западните пристанища сега са намалели с около 420 000 барела на ден от средното ниво през февруари.

Намаляването на добива от няколко големи производители на петрол в групата ОПЕК+ повиши световните цени на петрола и намали отстъпките за руските сортове спрямо глобалните референтни стойности, което увеличи приходите на Кремъл от петрол. Цените на руския суров петрол Urals се покачиха над тавана от 60 долара за барел, наложен от страните от Г-7, над който товари не могат да се превозват на западни кораби или да се използват услуги като финансиране или застраховка, предоставени от западни фирми.

Русия ще удължи намаляването на износа си до септември, каза вицепремиерът Александър Новак по-рано този месец след подобно съобщение от Саудитска Арабия. Размерът на намалението на доставките обаче ще бъде намален до 300 000 барела на ден от 500 000 барела на ден през август. Русия не е посочила базова линия, от която да се измерва намаляването на износа.

Последният спад в задграничните потоци идва, докато руските петролни рафинерии увеличиха нивата на преработка на суров петрол през първата половина на август - преди рязкото намаляване на държавните субсидии, което предстои да влезе в сила през септември. Увеличението идва и преди следващия сезон за поддръжка, като няколко рафинерии трябва да започнат работа този месец.

Потоци по дестинация

Потоците суров петрол по море в Русия изглежда са се задържали на ниво малко под 3 милиона барела на ден средно за четири седмици. Това е около 450 000 барела на ден под средното ниво, наблюдавано през февруари.

Тъй като в Европа остават малко купувачи, въздействието се усеща в доставките за Азия. На средна основа за четири седмици общият износ по море за азиатските страни — плюс обемите на кораби, които не показват крайна дестинация — сега е с повече от 1 милион барела на ден по-нисък от пика си в средата на май, въпреки че потоците към региона се повишиха в последния период.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil, които минават транзитно през Русия за износ през Новоросийск и балтийското пристанище Уст-Луга.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, се покачиха до 2,57 милиона барела на ден през четирите седмици до 27 август, от 2,53 милиона барела на ден в периода до 20 август.

Повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в Индия. Въпреки това обемите, насочени към страната, която се превърна в най-големия купувач на морски суров петрол в Русия, намаляват от скорошните си върхове. Добавянето на обемите „Неизвестни в Азия“ и „Други неизвестни“ към общите количества за Индия дава цифра от 1,53 милиона барела на ден през четирите седмици до 27 август, спад от пиковите 2,15 милиона барела на ден в периода до май 21, но нагоре от 1,45 милиона барела на ден в периода до 20 август.

Еквивалентът на 296 000 барела на ден е бил на кораби, сигнализиращи за Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи със 137 000 барела на ден през четирите седмици до 27 август, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други биха могли да бъдат прехвърлени от един кораб на друг в Средиземно море или наскоро в Атлантическия океан.


Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни остана непроменен на 125 000 барела на ден през 28-те дни до 27 август, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден морски суров петрол на къси разстояния, идващ от експортни терминали в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 27 август не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, се понижи до около 156 000 барела на ден през четирите седмици до 27 август. Те надхвърлиха 425 000 барела на ден през октомври.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 125 000 барела на ден. Това е около два пъти повече, отколкото страната е внасяла в най-слабите моменти между март и май.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол скочиха до 3,4 милиона барела на ден през седемте дни до 27 август спрямо 2,53 милиона барела на ден предходната седмица. Увеличението се разпространи във всички региони, като доставките от Балтийско море представляват почти половината от допълнителните барели.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Приходи от износ

Постъпленията във военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол скочиха до 55 милиона долара през седемте дни до 27 август, увеличение от 14 милиона долара или 35%. Средният доход за четири седмици се повиши до 47 милиона долара.

Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола – включително експортните мита – като използва отстъпка спрямо глобалния бенчмарк Brent, който определя минималната цена на националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. Отстъпката, използвана за изчисляване на данъците, включително експортните мита, е определена на 25 долара за барел за юли и август, но ще се стесни до 20 долара за барел от септември.

Ставката на митото за август е определена на 2,31 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 58,03 долара през изчислителния период между 15 юни и 14 юли. Това беше 18,02 долара за барел под Brent през същите дати.

За септември митото е определено на 2,92 долара за барел въз основа на средна цена на Urals от 70,33 долара през изчислителния период между 15 юли и 14 август. Това беше 13,90 долара за барел под сорта Brent за същия период. Митото за септември е най-високото за тази година.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 33 танкера са натоварили 123,8 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 27 август, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е с 6,12 милиона барела повече от цифрата от предходната седмица и най-много от осем седмици.

Доставките са се увеличили от всички региони, като две трети от увеличението идва от балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга.

Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, скочи до осемседмичен връх от 1,36 милиона барела на ден. Освен това един товар казахстански суров петрол беше натоварен в Уст-Луга през седмицата. Доставките от Балтийско море остават с около 420 000 барела на ден под пиковете, наблюдавани между април и юни.

Доставките на руски суров петрол от Новоросийск също се възстановиха, като три танкера товареха руски суров петрол. До края на седмицата пратките се върнаха в съответствие с програмата за товарене на пристанището, след като изостанаха през предходните седем дни.

Два товара казахстански суров петрол също бяха натоварени на пристанището през седмицата.

Три танкера Suezmax и един Aframax завършиха товаренето на товари в арктическото пристанище Мурманск през седмицата до 27 август, повишавайки потоците до четириседмичен връх.

Един танкер, натоварен през седмицата до 27 август, се насочва към Гана, следван от друг, натоварен преди две седмици, който сега е на празен ход край бреговете на съседен Кот д'Ивоар. Предишен товар, натоварен в Новоросийск през януари, бе разтоварен в западноафриканската държава след шестседмично чакане на пристанището на Тема.

Тринадесет танкера са натоварени в трите тихоокеански експортни терминала на Русия, което е с три повече от предходната седмица. Обемът на суровия петрол, доставян от региона, се повиши до петседмичен връх от 1,21 милиона барела на ден.

Доставките от терминала на остров Сахалин продължават да бъдат засегнати от поддръжката на една от петролните платформи на проекта "Сахалин 2". Работата е предвидена да продължи до септември. Един кораб завърши товаренето на товар от суров петрол Sakhalin Blend от терминала.

Обемите, насочени към неизвестни дестинации, са предимно товари на Sokol, които наскоро са били прехвърлени на други кораби в Йосу или в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище от товарния терминал в Де Кастри. Повечето от тях завършват в Индия.

Някои товари на Sokol сега се прехвърлят за втори път във водите край южна Малайзия. Малък брой ESPO пратки също се преместват от един кораб на друг в същата зона. Всички с изключение на един от тези товари досега са отишли в Индия. Този един товар е прехвърлян три пъти, преди да се озове в Китай.

Доставките на суров петрол Sokol за Индия се повишиха отново, след като паднаха до нула през юни. Потоците през юли бяха средно около 140 000 барела на ден и най-малко четири товара се насочват натам този месец.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.