Приходите от петрол и газ на Русия спадат заради по-високите субсидии за гориво

Бюджетните приходи от петрол и газ са намалели с 4,3% спрямо предходната година до 642,7 милиарда рубли (6,6 милиарда долара)

10:44 | 6 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите на руското правителство от петрол и природен газ намаляха през август, тъй като субсидиите за националните рафинерии компенсираха скока в цените на суровия петрол и по-слабата рубла.

Бюджетните приходи от петрол и газ са намалели с 4,3% спрямо предходната година до 642,7 милиарда рубли (6,6 милиарда долара), се казва в изявление на Министерството на финансите във вторник. Без значителното увеличение на плащанията на субсидии за производителите на гориво миналия месец, приходите на нацията от въглеводороди щяха да нараснат на годишна база, както стана през юли, според изчисления на Bloomberg.

Руската петролна и газова индустрия, която представлява около една трета от държавните приходи на страната, е под натиск на фона на войната на Кремъл в Украйна и последвалите западни санкции. Групата на седемте индустриализирани нации наложи таван на цените на руския суров петрол и продукти, за да ограничи притока на петродолари и способността на Москва да финансира военната си агресия.

Международният бенчмарк петрол Brent скочи над 90 долара за барел във вторник, най-високото ниво тази година, след като партньорите от ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще ограничат доставките до края на годината в опит да укрепят цените. Ключовият потребител Китай също засили усилията за укрепване на икономиката си, повишавайки оптимизма относно силата на търсенето.

Миналия месец руският суров петрол Urals беше средно 74 долара за барел, надхвърляйки ценовата граница от 60 долара на Г-7 за втори пореден месец. Неговата отстъпка спрямо Brent се сви до 12,20 долара за барел, по-малко от половината от нивото, наблюдавано през април.

Рязкото обезценяване на рублата също помогна за увеличаване на продажбите на петрол, които са деноминирани в чуждестранни валути. Миналия месец обменният курс към американската валута беше средно 95,5 рубли, в сравнение с 60,3 рубли година по-рано. Когато руската валута спадне само с една рубла, това възлиза на допълнителни 100-120 милиарда рубли бюджетни приходи, коригирани за 12-месечен период, според икономиста на Bloomberg Economics Русия Александър Исаков.

Според изчисления на Bloomberg данъците върху суровия петрол и петролните продукти, които представляват почти 80% от приходите от въглеводороди на страната миналия месец, са паднали до 511,9 милиарда рубли. Спадът следва субсидии от 185,9 милиарда рубли за производителите на дизел и бензин за доставки на вътрешния пазар, в допълнение към възстановяването на данъци и плащанията за модернизация на рафинериите.

Приходите от газ са нараснали с 14,5% през август спрямо предходната година до 130,9 милиарда рубли. Увеличението дойде от данъка върху добива на газ, който достигна 91,1 милиарда рубли на фона на временно увеличение на митото, плащано от "Газпром" с 50 милиарда рубли на месец от 2023 до 2025 г.