Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите се трупат в Москва

Износът на Китай за Русия нарасна със 73%, достигайки приблизително 62,54 милиарда долара, докато вносът от Русия нарасна с 15% до 71,6 милиарда долара

09:01 | 29 септември 2023
Обновен: 09:51 | 29 септември 2023
Автор: Брендън Мъри
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия в момента има 150 000 излишни контейнера за превоз, които железопътните депа се борят да управляват, отразявайки скока на китайските стоки, които се вливат в страната, но много по-малко се изнасят.

Това сочи анализ, публикуван в четвъртък от Container xChange, базирана в Хамбург, Германия, платформа за търговия.

„Има значително движение на товари от Китай към Русия, но много оскъдно движение обратно към Китай от Русия“, каза в доклада Кристиан Рулофс, съосновател и главен изпълнителен директор на Container xChange. Това има „огромно вредно въздействие върху бизнеса с контейнерна логистика поради големия дисбаланс на търсенето и предлагането“.

Преди три години край бреговете на Лос Анджелис се формира линия от товарни кораби, носещи безпрецедентна вълна от внос за американските потребители, за да преодолеят пандемията и символизиращи изкривената форма на глобалната икономика.

Натрупването в Русия обаче е по-тясно свързан с геоикономиката. Въпреки че Русия претърпя санкции от западните икономики след нахлуването си в Украйна, правителството в Москва очаква обемът на търговията с Китай да надхвърли 200 милиарда долара тази година от 185 милиарда долара през 2022 г., каза Container xChange.

Резултатът: срив на вторичния пазар на контейнери в Москва, които се продават на по-малко от половината цена другаде по света. Средната цена за закупуване на употребяван 40-футов „high cube“ контейнер – тези с малко по-голям капацитет от обикновения 40-футов – е паднала до 580 долара от тази седмица в града, от 4175 долара през февруари 2022 г.

За новите контейнери цената е паднала до $1450 от $4309 преди нахлуването на Русия в Украйна, според данните на Container xChange.

Търговски скок

Търговията между двете страни е скочила с 37% през първите седем месеца на тази година, достигайки 134,1 милиарда долара, каза Container xChange, позовавайки се на китайски митнически данни. Износът на Китай за Русия нарасна със 73%, достигайки приблизително 62,54 милиарда долара, докато вносът от Русия нарасна с 15% до 71,6 милиарда долара.

Двустранните търговски връзки стават все по-тесни, ако последните сделки са някакъв предсказател. В понеделник Китайската асоциация на производителите на цветни метали подписа меморандум за разбирателство с Руската алуминиева асоциация в Пекин, заявявайки, че целта е по-тясно сътрудничество в областта на двуалуминиевия оксид, производството на алуминий и алуминиевите продукти.

По-рано този месец Fesco Transport Group – един от най-големите логистични доставчици в Русия – подписа споразумения с Jilin Northeast Asia Railway Group и Съюза на китайските предприемачи. „Страните планират да наблюдават съществуващите маршрути за контейнерни превози между Русия и Китай и съвместно да разширят набора от потенциални спедитори в посока Китай-Русия-Китай“, се казва в прессъобщение на уебсайта на Fesco.

По-рано този месец Kiel Trade Indicator отбеляза, че руската пристанищна дейност се е възстановила близо до нивата отпреди войната.