Най-големият експортен пазар на Китай сега е много по-близо

Графика на деня, 06.09.2023 г.

17:30 | 6 септември 2023
Автор: Клеър Джиао
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Най-големият експортен пазар на Китай вече не е САЩ и Европа. Те са изпреварени от Югоизточна Азия.

Доставките от Китай до членовете на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия скочиха до близо 600 милиарда долара на месец въз основа на 12-месечните пълзящи средни стойности, събрани от HSBC Holdings Plc. Това поставя блока от 10 държави доста пред САЩ и Европейския съюз, които отбелязаха рязък спад на вноса от Китай през 2023 г.

Промяната е подпомогната от ръководеното от Пекин Регионално цялостно икономическо партньорство, което влезе в сила миналата година, за да се превърне в най-големия блок за свободна търговия в света, каза главният икономист на HSBC за Азия Фредерик Нойман. Това също е доказателство за преработката на глобалните вериги за доставки: частите, произхождащи от Китай, все повече се преместват в Югоизточна Азия за окончателно сглобяване, преди да бъдат изнесени в останалия свят, каза той.

По-силната връзка между Югоизточна Азия и Китай може дори да помогне за стабилизиране на световната търговия в момент, когато търсенето от развитите пазари спада, тъй като най-големият експортен пазар на АСЕАН също е Китай, където стоките се консумират на вътрешния пазар.

„Накратко, един от ключовите търговски коридори в Азия и всъщност в света сега е този между АСЕАН и континентален Китай“, каза Нойман. „Вътрешноазиатската търговия увеличава тежестта си.“