Петролът отстъпва на фона на опасенията за Китай след седем седмици на ръст

Потоците на саудитски петрол към Китай ще растат въпреки глобалните ограничения на доставките

09:30 | 14 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява - след ръст на цените в продължение на седем седмици - на фона на избягването на рискови активи, подтикнато от опасения за Китай.

West Texas Intermediate падна до 82 долара за барел след най-дългата серия от седмични печалби от средата на 2022 г. Показателите за акции се понижиха с началото на седмичната търговия, засегнати от влошаващия се спад на имотите в Китай. Американската валута се покачи за трети ден, което навреди на привлекателността на стоките, оценени във валутата.

Суровият петрол се повиши с около една четвърт от най-ниските си нива през юни, тъй като лидерите на ОПЕК+ Русия и Саудитска Арабия ограничиха доставките. Това е помогнало за тласкането на пазара към дефицит от повече от 2 милиона барела на ден през това тримесечие, изчисли групата производители. Нарастващите рискове за потоците от руски суров петрол през Черно море на фона на войната в Украйна също подпомогнаха печалбите.

В същото време перспективите в САЩ се подобриха, тъй като нарастващ брой икономисти - включително персоналът на Федералния резерв - сега прогнозират, че страната ще избегне рецесия, което може да подпомогне търсенето на енергия.

„Ралито беше твърде фокусирано върху икономическите настроения в САЩ, игнорирайки продължаващите силни насрещни ветрове в Европа и Китай“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Проверката на реалността е закъсняла.“

Моментна снимка на условията в Китай ще бъде представена във вторник с данни за индустриалното производство, включително за рафиниращата индустрия. Страната, най-големият купувач на суров петрол в света, отваря нови мощности, стимулирайки търсенето на внос.

Саудитски петрол за Китай

Китай се готви да вземе около 40% повече суров петрол от Саудитска Арабия чрез срочни договори следващия месец, тъй като мега-рафинерия в страната започва да приема повече петрол по нова сделка.

Очаква се рафинериите да получат около 52 милиона барела петролни товари през септември, спрямо около 37 милиона барела този месец, според търговци, които участват на пазара. На компаниите се разпределят барели, след като са направили номинации за доставки на Saudi Aramco след месечно определяне на цените за неговия суров петрол.

Увеличението съвпада с началото на нов договор за доставка за Rongsheng Petrochemical Co., която сключи сделка за 24,6 милиарда юана (3,4 милиарда долара) по-рано тази година с Aramco, която включва дял и споразумение за продажба на суров петрол на китайската рафинерия. Саудитска Арабия досега се е ангажирала да предоставя пълни договорни товари на своите азиатски купувачи, дори след като обеща продължителни съкращения на доставките в световен мащаб.

Държавната компания Saudi Aramco повиши цената си за арабския лек суров петрол Arab Light за продажбите през септември в Азия с 30 цента до 3,50 долара за барел над бенчмарка, но повишението беше по-ниско от това, което пазарът очакваше. В сравнение с август, този месец повече китайски рафинерии номинираха срочни товари.

Държавните рафинерии в Китай планират да увеличат скоростта на преработка до рекорд този месец, според индустриалния консултант OilChem. Този тласък на операциите също е допринесъл за по-високите номинации, казаха търговци.

Извън Китай, Aramco даде пълни договорни обеми на други рафинерии в Южна Корея, Тайван и Тайланд за септември. Силните потоци към региона сигнализират, че обещаните съкращения на Aramco могат да повлияят по-значително на купувачите другаде.