Руският петрол за Индия през юни е най-евтиният от началото на войната

Цените на саудитския петрол за Азия показват неравномерно възстановяване на пазарите

09:30 | 8 август 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Средната цена на руския суров петрол на индийските брегове през юни беше най-ниската от нахлуването на Москва в Украйна преди повече от година.

Цената за всеки барел, включително транспортните разходи, е била 68,17 долара, спад от 70,17 долара през май и 100,48 долара година по-рано, според последните данни на Министерството на търговията и промишлеността на Индия. Въпреки че това е по-високо от тавана от 60 долара, наложен от западните държави на Москва, прагът не включва доставката.

Индия се превърна в един от най-големите потребители в света на по-евтин руски суров петрол след войната, заедно с Китай. Данни от Kpler показват, че индийският внос намалява през последните два месеца, като се очаква потоците да спаднат допълнително през август, тъй като производителят от ОПЕК+ изпълнява обещанието си да намали износа. Фирмата за анализ обаче прогнозира възстановяване на доставките до южноазиатската нация от октомври.

Индия обикновено купува руски суров петрол на базата на доставка, включително транспорт, застраховка и други различни разходи. Това оставя на продавача да се справи с цялата логистика и рискове при транспортирането на суровия петрол, независимо дали пратката е под или над горната цена.

Вносът от Ирак през юни е бил средно 67,10 долара за барел, докато този от Саудитска Арабия е бил много по-висок - 81,78 долара, според правителствените данни. Индия разчита на внос, за да посрещне 88% от нуждите си от търсене на петрол.

Индийският министър на петрола Хардип Сингх Пури каза пред репортери в Ню Делхи в петък, че отстъпките за руския суров петрол са се стеснили, без да дава подробности. Глобалните референтни цени се покачиха през последните седмици, след като Русия и Саудитска Арабия обещаха ограничаване на доставките, за да подкрепят пазара.

Неравномерно възстановяване

Последното ценообразуване на петрола в Саудитска Арабия за азиатски клиенти сочи неравномерно възстановяване, като суровият петрол с по-висока плътност превъзхожда по-леките сортове.

Държавната компания Aramco повиши официалните си цени за сортовете Arab Medium и Arab Heavy за азиатски клиенти за продажбите през септември с 60 цента до 70 цента за барел, което е около двойно увеличение от 30 цента за водещия сорт Arab Light. Този ход отчасти отразява по-ниските глобални доставки на по-тежки сортове след доброволни съкращения от Саудитска Арабия и намаления руски износ, казаха търговци.

По-тежките петролни смеси също са се възползвали от по-добри маржове на рафиниране, което ги прави по-привлекателни за сложни преработватели, много от които са в Азия. Печалбите от производството на дизел и мазут скочиха през последните седмици, докато маржовете за бензин и нефтохимикали отслабнаха.

Септемврийският OSP за арабския лек суров петрол беше малко по-нисък от средната оценка, базирана на проучване на Bloomberg. Официалната цена на арабския супер лек суров петрол, малък експортен поток, беше повишена.

Арабският екстра лек суров петрол междувременно се запази непроменен в ход, който според търговците може да се дължи на високите арбитражни потоци от САЩ към Азия. Това го направи най-евтин в сравнение с Arab Medium от юни 2020 г., според данни, събрани от Bloomberg. В световен мащаб по-лекият суров петрол е най-добре предлаган, според търговците, особено в Атлантическия басейн.

Стабилизиране на цените

Петролът се търгува на стабилни нива преди данните от САЩ за енергийните перспективи и запасите, докато световният пазар се затяга на фона на съкращенията на доставките от ОПЕК+.

West Texas Intermediate се търгува близо до $82 за барел, след като затвори с 1,1% по-ниско в понеделник. Администрацията за енергийна информация ще публикува своята месечна краткосрочна енергийна перспектива по-късно във вторник, която ще бъде последвана от данни за запасите от суров петрол и бензин от финансирания от индустрията Американски петролен институт.

Поскъпването на петрола се засили, след като Саудитска Арабия и Русия обещаха съкращения на доставките, за да подкрепят пазара, засенчвайки постоянните опасения относно икономическото възстановяване на Китай. Рискът за руските потоци от Черно море остава на фокус след ескалацията на напрежението през уикенда.

Международната агенция по енергетика и ОПЕК ще публикуват доклади по-късно тази седмица, които ще предоставят моментни снимки на петролния пазар. Инвеститорите също ще следят данните за индекса на потребителските цени в САЩ в четвъртък за улики по пътя напред за затягане на паричната политика. Увеличението на лихвените проценти натежа върху суровините.

„Пазарът на суров петрол остава подкрепен от продължаващите опасения за доставките“, каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур, имайки предвид намаленията от Саудитска Арабия и Русия. „Търговците също се подготвят за данните за CPI в четвъртък.“