Фед готви ново повишение на лихвата през ключовата седмица за централните банки

По-големият фокус ще бъде върху сигналите от политиците дали са вероятни още увеличения - или ако се планират продължителни паузи

08:49 | 24 юли 2023
Автор: Енда Къран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните централни банки в света се срещат през тази седмица, за да определят паричната политика на фона на продължаващите признаци, че най-тежката инфлационна криза от десетилетия отслабва.

Докато Федералният резерв и Европейската централна банка се очаква да повишат лихвените проценти с 25 базисни пункта, по-големият фокус ще бъде върху сигналите от политиците дали са вероятни още увеличения - или ако планират продължителна пауза.

Както председателят на Фед Джеръм Пауъл, така и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предупредиха, че инфлацията остава твърде висока, което ги принуждава да повишат допълнително разходите по заемите. Но тъй като нито една от централните банки няма да се срещне отново до септември, икономистите казват, че перспективите за политиката в края на годината остават отворени.

Банката на Япония остава извън тренда, като повече от 80% от анкетираните анализатори очакват гуверньорът Казуо Уеда да продължи да оказва подкрепа на икономика номер 3 в света, дори когато инфлацията остава над целта им от 2%.

Федерален резерв

Служителите на Фед са готови да повишат лихвените проценти в сряда до най-високия лихвен процент от 22 години, като същевременно запазят склонността си към затягане, което сигнализира за възможността за допълнително движение нагоре по-късно през годината.

Очаква се Федералният комитет за отворения пазар (FOMC) да повиши лихвите с четвърт пункт до диапазона 5,25%-5,5%, което е 11-то увеличение през последните 16 месеца. Решението за ставката ще бъде публикувано в 14:00 часа във Вашингтон. Пауъл дава пресконференция 30 минути по-късно.

Увеличението през юли следва пауза през юни, която имаше за цел да забави темпото на повишения, тъй като лихвите се доближават до ниво, за което се смята, че е достатъчно ограничително, за да върне инфлацията до целта от 2% с течение на времето. Все пак Пауъл и други политици ще искат да звучат решително и да запазят отворени опциите за ново повишение, ако е необходимо, за да избегнат повторение на скок на цените.

„Инфлацията се забавя, но не достатъчно бързо за Фед“, каза Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING Financial Markets LLC. „Тъй като пазарът на труда остава стабилен, служителите не рискуват.“

„Смесените икономически данни от срещата в средата на юни насам вероятно не успяха да разрешат вътрешния дебат дали юлското увеличение трябва да бъде последното увеличение. Вярваме, че много членове на FOMC все още очакват още едно повишение на лихвените проценти тази година, но данните за меката инфлация от юни може да са отслабили тяхното убеждение", коментира Анна Уонг, главен икономист на САЩ на Bloomberg Economics.

Изглед на пазара: Инвеститорите залагат на увеличение от четвърт пункт от Фед в сряда, което пазарното ценообразуване предполага, че ще бъде последното увеличение на централната банка на САЩ от нейния цикъл на затягане.

Европейска централна банка

Повишение на лихвените проценти с четвърт пункт тази седмица в почти гарантирано и всички погледи ще бъдат насочени към това как Лагард характеризира политическите планове на ЕЦБ след юли. Длъжностни лица подчертаха от известно време, че решенията ще се основават на входящи данни и септември може да е първият месец, в който те действително се придържат към тази идея.

Казването на нищо би нарушило добре установения навик де факто да се ангажираме предварително със следващия ход. Такава промяна в тактиката обаче може да стане необходима, тъй като ЕЦБ наближава края на най-агресивния цикъл на затягане в своята 25-годишна история.

Политиците повишиха лихвения процент по депозитите с 400 базисни пункта от миналия юли, а икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват още две стъпки, през юли и септември, които ще доведат бенчмарка до 4%.

По-голямата част от това затягане все още трябва да достигне до икономиката и голяма част от неотдавнашния публичен дебат се фокусира върху това дали това, което вече е в процес на подготовка, ще бъде достатъчно, за да върне инфлацията до 2%, или е необходимо повече.

Докато ново проучване на кредитното поведение на банките във вторник вероятно ще покаже, че търсенето на заеми и кредитните стандарти са се влошили допълнително през второто тримесечие, основният ценови натиск остава неочаквано силен.

Когато Управителният съвет се върне от лятната си ваканция през септември, той ще може да използва още два доклада за инфлацията, преглед на представянето на икономиката през второто тримесечие и актуализирани прогнози - заедно с няколко други набора от данни - за да вземе решение.

„ЕЦБ вероятно ще се съсредоточи върху три ключови действия на следващото си заседание на 27 юли. Лагард вероятно ще обяви ново увеличение на лихвите с 25 базисни пункта, ще съобщи, че решението през септември ще зависи от данните и ще подчертае, че лихвите няма да бъдат намалени в скоро време", каза Дейвид Пауъл, старши икономист в Bloomberg Economics.

Изглед на пазара: Инвеститорите почти изцяло оценяват увеличение от четвърт пункт от ЕЦБ в четвъртък. Фокусът на пазара е върху перспективата за допълнително повишение на следваща среща, като депозитната лихва се очаква да достигне връх около 4%.

Банка на Япония

Уеда продължава да сигнализира, че голямото завъртане към по-строга политика е далече, дори когато цените продължават да се покачват с по-бързи темпове от целта на BOJ от 2% инфлация.

Повече от 80% от анкетираните от Bloomberg икономисти сега прогнозират, че централната банка ще остави всички свои политически лостове недокоснати в петък. Останалите очакват ново разширяване на диапазона около целта за доходност на BOJ или подобна промяна. Предишното проучване показа около 30%, очакващи промяна в политиката през юли.

Все пак продължаващата нестабилност на цените се приема широко като нещо, което подтиква BOJ да повиши прогнозата си за инфлацията за тази година. Тази предстояща ревизия беше един от основните източници на спекулации, че Банката на Япония ще се заеме със своите мерки за стимулиране през юли. Хората, запознати с въпроса, казаха на Bloomberg, че служителите не виждат спешна необходимост да се справят със страничните ефекти от програмата за контрол на кривата на доходност на този етап, въпреки че очакват да обсъдят проблема.

Но пазарнния шум отслабна, след като Уеда продължава да повтаря предположението си, че засега ценовата цел изглежда доста далеч. С изключение на изненада тази седмица, наблюдателите на BOJ сега очакват следващото издание на тримесечните прогнози за цените през октомври като най-вероятния момент за каквоти и да е движение.

„Не виждаме Уеда да направи изненада в стил Курода и да промени настройките на кривата на доходност в края на срещата на японската централна банка на 28-29 юли, както някои спекулираха. Докато Банката на Япония не може да потвърди, че търсенето е достатъчно силно, за да подхранва устойчива инфлация, Уеда ще иска да избегне всякакви прибързани промени, които могат да се възприемат като ястребови. Очакваме позицията на BOJ да не се промени на срещата следващата седмица и през първата половина на 2024 г,", каза Таро Кимура, старши икономист в Bloomberg Economics.