Руските петролни потоци спадат, но доказателствата за съкращения остават оскъдни

Износът на суров петрол по море все още е доста над нивата, наблюдавани през февруари, базовият месец за съкращения

07:52 | 23 юни 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потоците на руски суров петрол към международните пазари се понижиха, като същевременно останаха доста над нивата, наблюдавани през февруари, основният месец за обещаните съкращения на добива в страната.

Средните четириседмични доставки по море, които изглаждат част от нестабилността в седмичните числа, намаляха в периода до 18 юни до 3,63 милиона барела на ден от 3,66 милиона в периода до 11 юни.

На тази база потоците сега са намалели с 212 000 барела на ден от пика, достигнат в периода до 21 май, но все още са с 250 000 барела на ден по-високи, отколкото през четирите седмици до 26 февруари. Февруари беше базовият месец за съкращенията на производството, обещани от Кремъл.

Президентът Владимир Путин каза на Международния икономически форум в Санкт Петербург, че петролната и газовата индустрия на страната е в добра форма. „Производството в страната расте и ние сме доволни от това, нашите продажби са стабилни“, каза той, без да обяснява как това ще се съгласува с обещанието на Москва да намали производството.

Вторични източници, които групата производители от ОПЕК+ използва, за да наблюдава нивата на производство на своите членове, повишиха оценката си за обемите на Русия през февруари, като ефективно вдигнаха целта за добив на страната с около 120 000 барела на ден.

Все още има малко доказателства, че обещаните съкращения от 500 000 барела на ден - отмъщение за западните санкции, наложени след нахлуването в Украйна - са направени, поне не изцяло. Москва цитира отклоняването на суровия петрол, който преди това е бил транспортиран до Германия и Полша през тръбопровода "Дружба", като обяснение за стабилните доставки; но тази смяна се случи през януари и февруари, преди намаляването на производството да влезе в сила. Потоците от руски суров петрол през тръбопровода, сега ограничени до доставки до Унгария, Словакия и Чехия, са стабилни на около 240 000 барела на ден от февруари.

И докато руските рафинерии намалиха нивата на преработка на суров петрол през първата половина на май, те ги повишиха отново до най-високите нива от девет седмици, тъй като сезонът за поддръжка надолу по веригата в страната наближава своя край. Нарастващите количества на рафинериите помагат за увеличаване на износа на рафинирани продукти. Износът по море на горива като дизел и нафта е на път да се увеличи този месец.

Потоци суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици общият морски износ в периода до 18 юни е намалял с 35 000 барела на ден до 3,63 милиона барела на ден. По-нестабилните седмични потоци също намаляха, намалявайки с около 40 000 барела на ден до 3,53 милиона барела на ден.

Седмичните данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от "КазТрансойл", които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

 Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, се понижиха до 3,29 милиона барела на ден в периода до 18 юни от 3,32 милиона барела на ден през четирите седмици до 11 юни.

Въпреки че обемите, насочени към Индия, изглежда са намалели от последните върхове, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават там или в Китай.

Еквивалентът на 422 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 202 000 барела на ден през четирите седмици до 18 юни, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари произхождат от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои могат да се озоват в Турция, докато други товари се прехвърлят от един кораб на друг или в Средиземно море, или напоследък в Атлантическия океан.

Пакистан получи първия си товар руски суров петрол Urals, след като танкер извърши рядко прехвърляне от кораб на кораб край Сохар в Оман, отваряйки нов, ако не и голям пазар за Москва. Крайбрежните рафинерии на Пакистан, разположени около пристанищния град Карачи, имат комбиниран капацитет за преработка от около 140 000 барела на ден и работят с редовни доставки на близкоизточен суров петрол, предимно от Саудитска Арабия, с по-малки количества от Обединените арабски емирства.

Супертанкерът Tasca завърши товаренето на трети товар чрез прехвърляне от кораб на кораб в Атлантическия океан, според данни от Kpler. Сега той се насочва покрай Африка, показвайки първоначална дестинация Сингапур, която трябва да достигне на 3 август.

VLCC Monica S пое товар суров петрол Urals чрез прехвърляне от кораб на кораб в пролива Малака, преди да се насочи към Телук Семанка в южния край на индонезийския остров Суматра, където прехвърли товара във VLCC Success Fortune XL, който сега се насочва към индонезийското пристанище Килакап.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни се повиши до 104 000 барела на ден през 28-те дни до 18 юни, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден морски суров петрол на къси разстояния, идващ от експортни терминали в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 18 юни не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, спадна до 230 000 барела на ден през четирите седмици до 18 юни от средно 260 000 барела на ден през предходните четири седмици; потоците към страната са надхвърлили 425 000 барела на ден през октомври.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, нараснаха до 104 000 барела на ден, най-високото им ниво от 11 седмици.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол се понижиха до 3,53 милиона барела на ден през седемте дни до 18 юни от 3,57 милиона барела на ден през предходната седмица. Възстановяването на доставките от арктическите и черноморските пристанища беше повече от компенсирано от спад в потоците от балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митото за износ на суров петрол останаха непроменени на 55 милиона долара през седемте дни до 18 юни. Средният доход за четири седмици се увеличи с 1 милион долара до 54 милиона долара.

Президентът Владимир Путин нареди на правителството си да прецизира съществуващите индикатори и да установи допълнителни за изчисляване на цените на петрола за данъчни цели, за да намали отстъпката спрямо световните цени на суровия петрол. Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола, като използва отстъпка спрямо Brent, която определя минималната цена на националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. От юли отстъпката в момента е определена на $25/bbl, въпреки че сега може да бъде стеснена.

Ставката на митото за юни е определена на 2,21 долара за барел въз основа на средна цена на Urals от 55,97 долара, което е с 23,90 долара за барел под сорта Brent през периода между 15 април и 14 май. Ставката за юли ще бъде намалена до 2,13 долара за барел, въз основа на средна цена на Urals от $54,57, което е $20,89 за барел под Brent през периода между 15 май и 14 юни.

Потоци от произход до местоположение

Следващата диаграма показва броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 32 танкера са натоварили 24,7 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 18 юни, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 280 000 барела от цифрата от предходната седмица и най-малкият обем от шест седмици. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.