Стратегията на Фед за пауза с лихвите е разумна, рискована и объркваща

Досега икономиката се оказа по-устойчива на бързи увеличения на лихвите, отколкото очакваха много официални лица

18:22 | 5 юни 2023
Автор: Крейг Торес
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Срещата на Федералния резерв през юни се очертава да бъде една от най-трудните в 15-месечната му кампания за укротяване на инфлацията: председателят Джеръм Пауъл изглежда възнамерява да пропусне едно увеличение на лихвените проценти, като същевременно обяснява на обществеността, че все още не е приключил с повишенията.

Стратегията е разумна, объркваща и рискована едновременно, казват наблюдатели на Фед.

От март 2022 г. централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент на десет последователни заседания до диапазон от 5% до 5,25%, като последните две увеличения последваха банкови паники, довели до фалита на четири кредитора.

Сега Пауъл и няколко от колегите му искат да си вземат почивка на срещата си на 13-14 юни, за да оценят перспективите, въпреки че техните тримесечни икономически прогнози може да показват, че лихвените проценти и инфлацията се движат по-високо тази година, отколкото очакваха преди три месеца.

„Причината, поради която искат да спрат, е управлението на риска: има много несигурности и те искат да съберат повече данни“, каза бившият управител на Фед Лорънс Майер. „Но ако мислите, че ще направите още едно или две повишения и не направите такова през юни, въпросът е: Защо не?“

Един възможен отговор е, че Федералният комитет за отворен пазар (FCOM) се опитва да се бори на два фронта. Политиците искат да върнат инфлацията до целта си от 2%, след повече от две години над целта. Но те също така не искат да повишават лихвите толкова високо, че да превишат и да сринат икономиката.

Фед повиши лихвите с повече от пет процентни пункта за малко повече от година, една от най-бързите кампании за повишаване на лихвите в почти 110-годишната си история.

„Пропускането на повишаване на лихвените проценти на предстояща среща ще позволи на комитета да види повече данни, преди да вземе решения относно степента на допълнително укрепване на политиката“, каза управителят на Фед Филип Джеферсън на 31 май.

Досега икономиката се оказа по-устойчива на бързи увеличения на лихвите, отколкото очакваха много официални лица. Доклад на Министерството на труда в петък показа, че работодателите са добавили 339 000 работни места миналия месец, въпреки че нивото на безработица също се е повишило.

Потребителските разходи се задържаха въпреки постоянния ценови натиск, а оценката на модела GDPNow на Федералния резерв на Атланта за второто тримесечие е близо 2%.

Напредъкът по отношение на инфлацията междувременно се забави през последните месеци, особено в сектора на услугите. Предпочитаната мярка на Фед, минус храната и енергията, се повиши с 4,7% за 12-те месеца, приключващи през април. Отстранявайки извънредните цени, мярка, изготвена от Федералния резерв на Далас, показа инфлация от 4,4% на шестмесечна база - повече от два пъти целта на Фед.

„Техните разкрити действия през последните два месеца показват, че наскоро са преминали към леко пристрастие към опасенията за низходящ растеж спрямо опасенията за инфлацията“, каза Ана Уонг, главен икономист за САЩ в Bloomberg Economics. „Данните за инфлацията не изискват пауза в момента.“

Тъй като инфлацията все още е далеч от целта им и безработицата близо до исторически ниски нива, политиците на Фед могат да си позволят да повишат лихвите поне още два пъти, за да се справят с ценовия натиск, без да подбиват растежа, добави Уонг.

Някои служители на Федералния резерв, включително президентът на Федералния резерв на Чикаго Остан Гулсби, посочиха закъснелите ефекти от повишаването на лихвените проценти и възможността за широкомащабно затягане на кредитирането от страна на банките, за да предложат на политиците да бъдат предпазливи и да наблюдават внимателно входящите данни.

Въпреки че общият натиск на данните е устойчив, има други индикатори, които предизвикват предпазливост, като водещия икономически индекс на Conference Board, който сигнализира за рецесия някъде през следващите 12 месеца. Когато данните са объркващи, централните банкери са склонни да действат постепенно или изобщо да не действат.

„Имате водещи индикатори, които предполагат, че идва рецесия, и съвпадащи индикатори, които показват, че икономиката се развива с добро темпо“, каза Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Life Insurance Co.

Ако проблемите в предлагането се разсеят още повече през следващите месеци, както се очаква, пауза с лихвите има смисъл, каза Джеф Фюрер, бивш директор по изследванията в Бостънския федерален резерв.

„Исторически погледнато, можете да предвидите утрешната инфлация от днешната инфлация“, каза той, освен когато прекъсванията на доставките водят до повишаване на цените. „Този епизод е малко по-различен“, каза той. „Не мисля, че инфлацията се е повишила, защото имахме прекомерно търсене.“

Трудни разговори

Поставянето на пауза на увеличаването на лихвите крие някои рискове.

През по-голямата част от годината служителите сигнализираха на пазарите, че планират да доведат лихвените проценти до рестриктивно ниво - средната им оценка през март предполагаше, че лихвите ще достигнат 5,1% до края на годината - и да ги задържат там известно време. Пазарите очакваха Фед да намали лихвите по-късно през 2023 г.

Пропускането на повишаване на лихвите през юни може да затрудни рестартирането на програмата, ако е необходимо. За да избегне този резултат, Пауъл ще трябва да изясни на своята пресконференция след срещата, че може да е необходима повече работа за намаляване на инфлацията.

„Съобщенията ще бъдат трудни“, каза Даян Суонк, главен икономист в KPMG LLP в Чикаго. „Най-големият риск е пазарите да започнат да залагат на съкращения“ по-късно тази година.

По-лесните финансови условия биха могли да стимулират растежа повече, като вероятно ще повишат очакванията за инфлация.

Служителите на Фед са загрижени да гарантират, че инфлационните очаквания ще останат добре закотвени и някои се притесняват - както Пауъл предупреди преди година - че обществеността може да загуби вяра в способността на Фед да върне инфлацията до 2%, колкото по-дълго тя остава над целта.

Проучване на Федералния резерв на Кливланд относно възприятията на компаниите за целта на централната банка за инфлация беше 3,1% през второто тримесечие. Преди пандемията то беше 2,2%. Други мерки за инфлационните очаквания се накланят нагоре.

„Инфлационните очаквания са нестабилни в момента и са уязвими към разкотвяне“, каза Уонг от Bloomberg. "Часовникът тиктака."