Служителите на Фед са склонни към пауза през юни, но не са готови да спрат

Споровете във Вашингтон относно повишаването на тавана на дълга на САЩ заплашват да предизвикат вълна от нестабилност

18:15 | 25 май 2023
Обновен: 07:35 | 26 май 2023
Автор: Крейг Торес
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представителите на Федералния резерв са склонни да направят пауза в повишаването на лихвените проценти на срещата си през юни на фона на повишената несигурност относно перспективите, но сигнализираха, че все още не са готови да сложат край на битката си с упоритата инфлация.

Според протокола от заседанието, публикуван във Вашингтон в сряда, на срещата на 2-3 май политиците са заявили, че не са сигурни колко допълнително затягане на политиката може да е необходимо, и са преценили по-бавния от очаквания напредък по отношение на инфлацията и устойчивия пазар на труда спрямо вероятността от кредитна криза след неотдавнашните банкови сътресения.

Протоколите добавят повече подробности за напречните течения, по които се движат длъжностните лица, като надграждат посланието, което председателят Джером Пауъл и други лица съобщиха след срещата: Политиците могат да си позволят почивка в цикъла на повишаване на лихвените проценти на срещата на 13-14 юни, за да оценят новите данни и степента на ограничаване на кредитирането.

Пауза през юни
"Звучи така, сякаш центърът иска да остане на място през юни", каза Дерек Танг, икономист в LH Meyer/Monetary Policy Analytics във Вашингтон. "Това ще им позволи да получат по-добър прочит на това колко по-силно е затягането на кредитирането в сравнение с влошаването, което вече очакваха, като същевременно ще запази отворен избора за по-нататъшно повишаване на лихвите през третото тримесечие и след това."

Танг заяви, че голямо внимание ще бъде насочено към актуализираните прогнози за лихвените проценти, които представителите на Фед ще публикуват през юни, и към степента, в която те ще повишат медианната си оценка за лихвените проценти в края на годината над 5,1%, оценени през март.

Няколко служители на Фед през последните седмици предположиха, че макар да има основание за спиране на повишаването на лихвените проценти през юни, то вероятно ще бъде само временно.

"Не подкрепям спирането на повишаването на лихвените проценти, освен ако не получим ясни доказателства, че инфлацията се придвижва надолу към нашата цел от 2%", заяви управителят Кристофър Уолър в сряда на събитие, организирано от Калифорнийския университет в Санта Барбара. "Но дали трябва да повишим или да пропуснем на срещата през юни, ще зависи от това как ще се представят данните през следващите три седмици". 

По-късно през деня президентът на Фед за Атланта Рафаел Бостик също подкрепи подход, зависещ от данните, както каза в интервю за Marketplace:  

"Ще се оставим данните да ни ръководят и не искаме да се обвързваме с някакво конкретно движение", каза Бостик. "Политиките, които проведохме, и затягането на мерките, които предприехме, тепърва започват да се отразяват на икономиката." Той повтори предишни коментари, че не очаква намаляване на лихвите "до 2024 г.".

Според цените на фючърсните контракти понастоящем инвеститорите виждат шансовете за повишение на лихвите през юли над 70%.

Силни данни
След срещата на официалните лица през май - когато те повишиха основния лихвен процент до диапазона от 5% до 5,25% - те видяха силен доклад за заетостта и данни за инфлацията, които не ги убедиха напълно, че цените са в решително забавяне. 

Инфлацията, без храните и енергията, остана упорито висока - 4,6% през март, което е над два пъти повече от целта на Фед от 2%. Служителите на Федералния резерв преразгледаха прогнозите си за инфлацията за 2023 г., както показа протоколът от заседанието през май, а политиците изразиха недоволство от постигнатия досега напредък по отношение на цените. 

Същевременно съществуват и рискове: Споровете във Вашингтон относно повишаването на тавана на дълга на САЩ заплашват да предизвикат вълна от нестабилност, която може да доведе до внезапно - макар и временно - спиране на инвестициите и наемането на служители. Напрежението в банковата сфера след фалита на четири регионални американски кредитора също е потенциален фактор, който може да попречи на растежа.

"При липса на опасения за банковата система и притеснения за тавана на дълга, икономическите данни сами по себе си биха подсказали, че те трябва да продължат", каза Лара Рейм, главен икономист за САЩ във FS Investments. "Въпреки това, имаме тези други фактори, които се случват."

При цялата тази несигурност през май официалните лица бяха раздвоени по въпроса какво да правят по-нататък.  

"Няколко участници отбелязаха, че ако икономиката се развива в съответствие с настоящите им прогнози, тогава може да не е необходимо по-нататъшно затягане на политиката след това заседание", показа протоколът. "Някои участници коментираха, че въз основа на очакванията им, че напредъкът във връщането на инфлацията към 2% може да продължи да бъде неприемливо бавен, вероятно ще бъде оправдано допълнително затягане на политиката на бъдещи заседания."

На фона на противоречивите сили заседанието на FOMC през юни се очертава да бъде решение за временна пауза или за ново повишение на лихвите, което разклаща силния консенсус сред 18-те представители на централната банка.

Запазване на опцията
"Много участници се фокусираха върху необходимостта да се запази вариантността" занапред, се казва в протокола. 

Уолър повтори това мнение в сряда, заявявайки, че икономическите данни, получени след последното заседание, не са дали достатъчно яснота какво да се прави с лихвите на следващото заседание на Фед. "Трябва да запазим гъвкавостта си по отношение на най-доброто решение, което да вземем през юни", каза той.

Миналата седмица Пауъл посочи закъснелите ефекти от затягането на Фед през последните 14 месеца и опасенията за финансовата стабилност като причини, поради които официалните лица могат да се оттеглят в почивка и да дадат време на политиките си да подействат.

"Извървяхме дълъг път в затягането на политиката, а позицията на политиката е рестриктивна и сме изправени пред несигурност относно забавените ефекти от затягането ни досега и относно степента на затягане на кредитирането от неотдавнашните банкови напрежения", заяви Пауъл в петък във Вашингтон. "След като сме стигнали дотук, можем да си позволим да разглеждаме данните и развиващите се перспективи, за да правим внимателни оценки".

Инфлационни рискове
Въпреки това няколко негови колеги се противопоставиха, твърдейки, че лихвите трябва да продължат да се повишават на фона на все още силния пазар на труда и постоянния ценови натиск.

Политическите ястреби се притесняват, че инфлацията не намалява достатъчно бързо и няма да намалее, ако не се натиснат по-силно спирачките. 

"Почти всички участници заявиха, че при положение, че инфлацията все още е доста над дългосрочната цел на комитета и пазарът на труда остава свит, възходящите рискове за инфлационните перспективи остават ключов фактор, определящ перспективите на политиката" - се казва в протокола. "Няколко участници отбелязаха, че виждат и някои низходящи рискове за инфлацията."