Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фед може да спре с вдигането на лихвите, но ЕЦБ още не е на този етап

Борис Петров, финансист, "Бизнес старт", 12.05.2023 г.

12:00 | 12 май 2023
Автор: Даниел Николов

Безпрецедентното повишаване на лихвите на Европейската централна банка най-вероятно ще продължи до поне 3.75% през юли. Нивата на инфлация в еврозоната все още не са достатъчно комфортни за централните банкери, а в същото време се повишават и очакванията на потребителите за по-високи цени. Все още не може да се прогнозира със сигурност дали ЕЦБ ще предприеме увеличение на основната лихва и през септември, коментира финансистът Борис Петров в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Има различни виждания в борда на ЕЦБ. Главният икономист на банката Филип Лейн изрази становище, че инфлацията се очаква да намалее доста рязко през есента, което подхрани очакванията, че вероятно ще има още едно-две повишения на бизисната лихва, съответно ЕЦБ ще предприеме спиране. От друга страна, традиционно, управителят на Бундесбанк Йоаким Нагел коментира, че банката засега не сигнализира спиране в повишението на лихвения процент, защото не е сигурно, че инфлацията наистина ще спадне до по-комфортни нива."

Консенсусните пазарни очаквания са за основна лихва от 3.75% през юли, като дебатите може да се окажат решаващи за политиката след това, добави Петров.

ЕЦБ не очаква инфлацията да спадне до 2% в рамките на тази година; това е цел в средносрочен план, което означава до три години. Тези прогнози карат банката да действа внимателно с паричната си политика и да не предсказва скорошно преустановяване на тенденцията на покачващи се лихви, каза Петров.

"Общият компонент на инфлацията, свързана с цените на енергията и храните, съществено спадна и остана базисната инфлация, която е малко по-упорита и налага по-дълго време на задържане на високи лихвени проценти."

Лихвените проценти в САЩ вече надминават нивата на инфлация и може да се очаква Федералният резерв скоро да преустанови покачването, каза Петров.

"Налице са първите сигнали, че икономическият растеж се забавя, кредитирането се затяга - всичко това ще кара Фед да бъде изключително внимателен оттук нататък. Тук трябва да направим разграничение между двете институции - за този етап на паричната политика на ЕЦБ все още не можем да говорим."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.