ОПЕК+ притиска страните от Африка да намалят квотите си в полза на ОАЕ

Един възможен резултат от днешната среща би бил да се формализират доброволните съкращения, обявени през април — еквивалентни на намаление от около 5% — и да се приложат към цялата група

14:01 | 4 юни 2023
Обновен: 14:07 | 4 юни 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ключови страни от ОПЕК+ изразиха увереност, че ще постигнат споразумение за производство в неделя, въпреки битката в последната минута с африканските членове, които заплашиха да провалят срещата. Началото на срещата на групата в неделя беше отложено няколко пъти, за да се даде възможност за по-нататъшни разговори.

Министрите проведоха съпътстващи срещи и пътуваха между хотелите във Виена късно през нощта в събота, а дискусиите продължиха в неделя, докато се опитваха да изгладят оставащите различия. Обединените арабски емирства настояваха за промяна на начина, по който се измерват съкращенията на производството, според делегати. Но увеличение на квотата на ОАЕ ще дойде за сметка на африканските страни, помолени да се откажат от част от неизползваните си квоти - политически неприятен вариант за тях.

Само два месеца след като групата разкри изненадващо намаление на добива, се обсъжда допълнително намаление, въпреки че това не е задължително, казаха делегати. Слабите икономически данни от Китай и страховете от рецесия оказват влияние върху цените на петрола, които паднаха с 11% през май.

На заден план остава войната в Украйна и нейното въздействие върху петролните пазари. Санкциите преначертаха петролната карта и съюзникът от ОПЕК Русия сега изпраща повече петрол в Азия, конкурирайки се със Саудитска Арабия на нейния традиционен пазар. Нещо повече, няма признаци, че Русия изпълнява съкращенията на производството, които е обещала.

Един възможен резултат от днешната среща би бил да се формализират доброволните съкращения, обявени през април — еквивалентни на намаление от около 5% — и да се приложат към цялата група. Разширяването на това до останалите членове на ОПЕК+ би довело до намаляване на общата цел от 2,1 милиона барела на ден. Но това би довело до много по-малко намаление, с малко повече от 300 000 барела на ден, от очакваните производствени нива през май. Също така ще остави Ангола и Нигерия да изпомпват около 275 000 барела на ден под новите им цели.

Допълнително намаление с 1 милион барела на ден от това ново ниво би оставило Саудитска Арабия и Русия с официални цели от 9,7 милиона барела на ден. За кралството това е около 285 000 барела на ден под текущата доброволна цел за добив. За Москва това ще бъде като цяло в съответствие с нивото, което тя казва, че изпомпва след собственото си съкращаване с 500 000 барела на ден, направено в отговор на западните санкции и ценовите тавани на нейния износ на петрол. Но това все още ще остави производството на двете големи западноафрикански членки доста под официалните им квоти.

Африканските членове на групата ОПЕК+ са притиснати да се откажат от неизползвани части от своите производствени цели, за да ги преразпределят към ОАЕ, които отдавна настояват за по-висока базова линия за собственото си производство. Нарастващият производствен капацитет в Абу Даби, най-голямото от емирствата, не беше отразен в първоначалните начални точки за съкращения на производството, договорени през 2020 г. Това отдавна е проблем за саудитския съюзник, който многократно настоява за по-висок дял от групата обща цел за изход.

Четири от петте западноафрикански членки на ОПЕК не са в състояние да постигнат целите си за добив, като общото им производство през май е с повече от 800 000 барела на ден под обема, който им е разрешено да изпомпват. Ангола и Нигерия, по-специално, се борят да постигнат целите си за производство почти откакто бяха въведени преди три години.

Но дори и да не могат да използват напълно своите производствени квоти, африканските нации може да не желаят да се откажат от тях. Няколко от тях търсят нови инвестиции, за да увеличат производството през следващите години и никой няма да иска да се откаже от правото да използва този нов капацитет, когато или ако влезе онлайн. Саудитците ще трябва да намерят някакъв начин да насърчат западноафриканските страни от ОПЕК да се съгласят.