ОПЕК+ се изправя пред петролен пазар, разкъсван от опасения за търсенето и рецесия

Петролът се насочва към седмичен спад преди срещата на ОПЕК+ за доставките

09:30 | 2 юни 2023
Обновен: 10:01 | 2 юни 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК+ ще се бори с разделения пазар на петрол, когато се срещне този уикенд.

От една страна, глобалните петролни запаси се свиват, тъй като последните съкращения на производството на алианса влизат в сила. От друга страна, разочароващите китайски икономически показатели и страховете от рецесия в САЩ насърчиха мечи спекуланти.

Картината на разделение се отразява от смесени сигнали от лидерите на картела. Лидерът на коалицията Саудитска Арабия предупреди спекулантите да „внимават“, за разлика от по-умерените коментари от Русия.

Залогът е посоката на цените на петрола и тяхното въздействие върху инфлацията. Суровият петрол е поевтинял със 17% през последните шест седмици и се търгува за около $71 за барел в Лондон, но все още се очаква отново да поскъпне през втората половина на годината.

„При това ниво на цените ОПЕК е между чука и наковалнята“, каза Раад Алкадири, управляващ директор на Eurasia Group. „Това е обратното на златната зона: цените не са достатъчно ниски, за да диктуват намаление, но не са достатъчно високи за фискалния комфорт на ОПЕК.“

Съюзът от 23 държави ОПЕК+ се събира във Виена на 4 юни, само месец след като започна да прилага своите съкращения на производството от 1,2 милиона барела на ден, разкрити през април.

Тези ограничения, които ще се поддържат през цялата година, трябва да са достатъчни, за да изчерпят значително запасите, тъй като потреблението нараства в Китай и извън него, прогнозират анализатори. Данните от Организацията на страните износителки на петрол предполагат сериозен дефицит от около 1,5 милиона барела на ден през втората половина.

Тези цифри предполагат, че нов кръг от ограничаване на производството няма да бъде добре дошъл за страни, които все още изпитват силен натиск върху разходите за живот. Администрацията на президента Джо Байдън разкритикува ОПЕК+ за съкращаването през април, а Международната агенция по енергетика осъди групата за изострянето на „обсадата“ на потребителите.

Въпреки че цените паднаха напоследък, групата не е под сериозен фискален натиск. Суровият петрол може да е под 81 долара за барел, от които Международният валутен фонд смята, че се нуждае от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за амбициозните си планове за икономическа трансформация и футуристични градове в пустинята, но е доста над ниските нива, наблюдавани по време на пандемията.

„ОПЕК никога не е намалявала в рамките на три месеца след предишно намаление с акции толкова ниски, колкото днес“, каза Дан Струйвен, икономист в Goldman Sachs Group Inc. „Те вероятно първо искат да наблюдават въздействието на новите съкращения, които току-що започнаха“.

Съмнения за Русия

Рияд и неговите съюзници също може да не са склонни да предприемат допълнителни мерки, докато не получат повече яснота относно доставките от другия член на ОПЕК+ Русия.

Москва обеща да намали добива като отмъщение за международните санкции заради нахлуването ѝ в Украйна, но няма признаци, че го прави. Страната не публикува официални данни за производството, а данните от проследяването на танкери показват, че износът е нараснал с 8% спрямо февруари при около 3,6 милиона барела на ден.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза, че страната му е изпълнила напълно своето намаление от 500 000 барела на ден през май, нещо, което първоначално обеща да се случи през март.

„Истинският въпрос е могат ли саудитците да контролират Русия?“, каза Пол Санки, водещ анализатор в Sankey Research LLC, в телевизионно интервю за Bloomberg. „Русия е заплаха за Саудитска Арабия, защото това, което Русия прави, е да изпраща петрола си в Азия,” подкопавайки ценовата надбавка, която барелите на Рияд обикновено поддържат там, каза той.

Мечи настроения

Двадесет и пет от 31 търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg миналата седмица, прогнозират, че ОПЕК+ ще запази нивата на производство непроменени. Няколко делегати от групата, пожелали анонимност, също казаха, че очакват статуквото да продължи. Новак по подобен начин не прогнозира промени, но по-късно квалифицира забележките си, за да каже, че групата все още може да предприеме действия, ако е необходимо.

Въпреки това основите на търсенето и предлагането не са единственият двигател на петролната политика на ОПЕК+.

Когато Саудитска Арабия разкри изненадващите съкращения през април, министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза, че те имат за цел да изплашат спекулантите, които са натрупали прекалено големи къси позиции.

Това беше тактика, която кралството използва няколко пъти през последните години, а принцът каза миналата седмица, че продавачите на къси позиции рискуват още болка. Неговото изявление първоначално възпря мечките, но след това те се върнаха, повличайки фючърсите на Brent с още 5 долара за барел.

Слабото икономическо възстановяване в Китай - най-големият вносител на петрол в света - заедно с колебливите му пазари на акции и нежеланието за прилагане на широкомащабни стимули може да убеди Рияд, че е необходима намеса. Morgan Stanley, която преди време ръководеше призивите на Уолстрийт за връщането на суровия петрол на нива от 100 долара за барел, казва, че широко разпространеното убеждение за по-затегнат пазар тази година е погрешно.

Срещата лице в лице на ОПЕК+ във Виена дава на саудитците още една възможност да покажат решимостта си и „повишава вероятността групата да реши да направи по-дълбоко съкращаване“, каза Хелима Крофт, ръководител на стратегията за суровини на RBC Capital Markets LLC в Ню Йорк.

Продължаващ спад

Петролът се насочи към най-голямата си седмична загуба от месец насам поради постоянни опасения относно търсенето, надвиснало над пазара преди срещата на ОПЕК+.

Докато West Texas Intermediate се повиши до $71 за барел в петък на фона на по-рискови настроения, фючърсите все още падат с около 3% за седмицата.

Пазарите на акции в цяла Азия се повишиха в петък, тъй като опасенията относно по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв намаляха, докато новината, че Конгресът е приел законодателство за предотвратяване на фалит на САЩ, добави към положителни настроения.

Запасите от суров петрол в САЩ се увеличиха с около 4,5 милиона барела миналата седмица, докато доставките в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, се увеличиха за шеста седмица, според данни на Администрацията за енергийна информация, публикувани в четвъртък.