Китай очаква нова вълна от Covid да заразява 65 милиона души на седмица

Възраждането на заболяването вероятно ще бъде по-приглушено в сравнение с предишната вълна, отприщена в края на миналата година и през януари

19:30 | 22 май 2023
Обновен: 06:21 | 23 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вълната от Covid-19 в Китай вероятно ще достигне връх от около 65 милиона инфекции седмично към края на юни, според старши здравен съветник, докато властите бързат да увеличат своя арсенал от ваксини, за да третират най-новите варианти на омикрон.

Вариантът XBB подхранва възобновяване на случаите в Китай от края на април и се очаква да доведе до 40 милиона инфекции седмично до края на май, преди да достигне връх от 65 милиона месец по-късно, съобщи местната медия Paper в понеделник, цитирайки презентация от специалиста по респираторни заболявания Жон Наншан на биотехнологична конференция в южния град Гуанджоу.

Неговата оценка дава рядка представа за това как може да се развие дългоочакваната втора вълна, като имунитетът сред 1,4 милиарда жители на страната намалява почти шест месеца след внезапното премахване на ограниченията на нулев Covid от Пекин, което доведе до неспиращо разпространение на коронавируса. След навлизането в етап на "живот с вируса", Китайският център за контрол и превенция на заболяванията спря да актуализира своите седмични статистики по-рано този месец, оставяйки въпросителен знак за въздействието на Covid.

Прогнозата за 65 милиона случая от моделирането на болестта показва, че възраждането на заболяването вероятно ще бъде по-приглушено в сравнение с предишната вълна, отприщена в края на миналата година и през януари. Тогава различна подлиния на омикрон вероятно е заразявала 37 милиона души всеки ден, карайки жителите да се борят за ограничени доставки на лекарства за треска, претоварвайки болници и крематориуми.

Китай също се готви да пусне нови ваксини, които ще бъдат насочени специфично срещи XBB варианта. Лекарственият регулатор на страната вече е дал предварително одобрение на две, а други три или четири „скоро ще бъдат одобрени“, каза Жон. „Ние можем да сме водещи в международен план в разработването на по-ефективни ваксини.“

Партидата от ваксини, специфични за XBB, също ще добави към нарастващия брой местни имунизации, които Пекин одобри по време на пандемията, и е в съответствие с препоръката на експертна група към Световната здравна организация миналата седмица да се откаже от използването на оригиналния щам от Ухан в бъдещи ваксини. WestVac Biopharma, разработчик на ваксини, базиран в западния китайски град Чънду, също получи зелена светлина да започне да тества своите базирани на XBB инжекции върху хора миналата седмица.

Как се развива омикрон?

Омикрон беше идентифициран за първи път в Южна Африка в края на 2021 г., когато изпревари делта варианта. Първоначалната му итерация, B.1.1.529, се характеризира с около 30 мутации в гена за шиповия протеин, който придава на коронавируса подобен на корона вид и му позволява да нахлуе в клетките. Промените там могат да направят патогена по-малко разпознаваем за антителата, които имунната система произвежда в отговор на ваксинация или случай на Covid, увеличавайки риска от инфекция.

Подварианти

Непрекъснатата еволюция на Омикрон оттогава доведе до бързата, едновременна поява на множество „по-устойчиви“, по-бързо разпространяващи се подварианти. Всеки съдържа различен набор от генетични мутации. Някои мутирали щамове са придобили както удивителна способност да избягват антитела, включително тези, разработени за лечение на Covid, така и подобрена способност да заразяват човешки респираторни клетки, което ги прави по-умели да се разпространяват от човек на човек. Учените са дали прякори на определени подварианти, като „базилиск“ и „грифон“, за да ги разграничат сред това, което се е превърнало в заплетено обозначение на букви и цифри, използвайки стандартната научна номенклатура.

Кои щамове са най-притеснителни?

Подвариантите, известни като BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20 и XBB, са сред най-бързо разпространяващите се от основните линии на омикрон. От тях XBB е вариантът на SARS-CoV-2 с най-голяма способност да избягва антитела, идентифициран до момента, каза Световната здравна организация в доклад от 11 януари.

Това е първият рекомбинантен подвариант – смес от два по-ранни щама на омикрон – който бързо се налага. Най-новата итерация на XBB, известна като XBB.1.5 и наречена „кракен“, носи допълнителни мутации, които му позволяват да се свързва здраво със здравите клетки и да ускорява предаването му. СЗО каза, че този подвариант не носи мутация, за която е известно, че причинява по-тежко заболяване. Броят на инфекциите от XBB.1.5 нараства в Азия и Европа, където той представляваше по-малко от 2,5% от инфекциите през последните седмици на 2022 г., според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Колко ефективни са настоящите ваксини?

Имунитетът, генериран от серия от първични ваксинации, обикновено има намалена ефективност срещу вариантите на омикрон. Бустерните дози, особено при използване на иРНК ваксини от Moderna Inc. или Pfizer Inc. и BioNTech SE, значително подобряват защитата срещу симптоматично заболяване и инфекция, въпреки че ползата намалява с времето. Въпреки че проучванията са открили ефективност срещу тежко заболяване, след като серия от първични имунизации обикновено се поддържат през следващите шест месеца, появяващата се информация предполага, че това може да не издържи на XBB.1.5.

Лабораторните тестове показват, че хората, които са получили три ваксини срещу Covid и са се възстановили от по-ранна инфекция с омикрон, не произвеждат високи нива на неутрализиращи антитела срещу XBB.1.5, според СЗО, което казва, че са необходими повече изследвания за дългосрочното въздействие.

Регулаторните агенции одобриха така наречените бустерни дози на двувалентна ваксина, след като производителите разработиха инжекции, насочени към подобряване на защитата срещу различни подварианти на омикрон.

Какво показват хоспитализациите?

Въпреки че някои от по-новите варианти на омикрон са причинили локални пикове в случаите на Covid, хоспитализациите не се увеличават със същата скорост, както по време на предишните вълни. Това предполага, че имунитетът, генериран от предишни инфекции и ваксинация, предпазва от тежко заболяване при някои хора. Дори леки инфекции при ваксинирани индивиди могат да доведат до продължителен Covid в някои случаи, което означава, че само ваксинирането може да не е достатъчно, за да намали дългосрочните последици за здравето от пандемията.