Около 80% от населението на Китай се е заразило с Covid

На 19 януари в болниците в цялата страна имаше 471 739 пациенти, свързани с Covid, включително 51 683 в критично състояние

16:18 | 22 януари 2023
Обновен: 22:35 | 22 януари 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай съобщи, че повече от 12 600 души са починали от причини, свързани с Covid, през седмицата, предшестваща празниците по Лунната нова година, а здравен служител заяви, че около 80% от населението е заразено с вируса в настоящата епидемия.

В периода 13-19 януари в болниците са регистрирани 12 658 смъртни случая, свързани с Covid, съобщи китайският Център за контрол и превенция на заболяванията в изявление от събота. Страната съобщава за 59 938 такива смъртни случая между 8 декември и 12 януари.

Главният епидемиолог на центъра У Дзънюу заяви отделно в публикация в Weibo, че 80% от жителите на страната са били заразени в настоящата вълна. Макар че пътуванията по време на Лунната нова година могат да доведат до увеличаване на случаите в някои региони, У Дзънюу   заяви, че има "много малък шанс" за мащабни инфекции или втора вълна на епидемията в цялата страна през следващите два до три месеца.

В края на 2022 г. населението на Китай е 1,41 милиарда души, което предполага, че повече от 1,1 милиарда души са били носители на вируса през последните месеци в рамките на най-голямото огнище на Covid в света. Дзънюу не уточнява как са получени данните за инфекциите.

Внезапното премахване на ограниченията за Covid  през декември означаваше, че стотици милиони хора се отправиха към домовете си за празника Лунна нова година за първи път от 2019 г. насам.

Президентът Си Дзинпин открои разпространението на Covid в селските райони в общонационално видео обръщение, което направи преди празника, като заяви, че е особено загрижен за усилията за борба с Covid в селските райони. Здравните експерти се опасяват, че вирусът може да опустоши уязвимите хора в селата с оскъдна здравна инфраструктура, като доведе до по-лоши последици от епидемията, която вече натовари болниците, препълни крематориумите и осакати мегаполисите в страната.

На 19 януари в болниците в цялата страна имаше 471 739 пациенти, свързани с Covid, включително 51 683 в критично състояние. Публикуването на данните в събота дойде, след като Световната здравна организация призова Китай да предостави повече информация.