Китай подновява издаването на туристически визи след Covid

Повторното отваряне за туристи е изключително символичен знак, че Китай оставя зад гърба си абсолютисткия режим на нулевия Covid.

15:21 | 14 март 2023
Обновен: 15:45 | 14 март 2023
Автор: Питър Мартин,Джейкъб Гу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайското правителство отново ще започне да издава визи за туристи и други чужденци, което представлява значителна стъпка в желанието на страната отново да се отвори към света и да изостави строгата си политика за нулев Covid.

Промяната влиза в сила от сряда, се казва в изявление на китайското посолство в САЩ. Групите чужденци от Хонконг или Макао отново ще могат да влизат в провинция Гуандун без да имат нужда от виза, като това се отнася и за пътниците на круизни кораби, които спират в Шанхай.

Повторното отваряне за туристи е изключително символичен знак, че Китай оставя зад гърба си абсолютисткия режим на нулевия Covid. Стратегията, която включваше чести забрани, масови тестове и на практика затворена граница, натежа на икономическия растеж, особено през миналата година. Тя беше внезапно прекратена в началото на декември след протести в множество китайски градове, докато ударът върху икономиката се задълбочаваше.
Деловите пътници могат да кандидатстват за визи за Китай от 8 януари, когато страната предприе първата голяма стъпка към повторно отваряне на някога натоварените си граници, като премахна задължителната карантина при пристигане. Оттогава чуждестранните граждани могат да кандидатстват за бизнес визи за пътуване до Китай с цел търговска дейност.
Откакто се отказа от нулевия Covid, комунистическата партия дава приоритет на завръщането към силен растеж, като новият премиер на Китай Ли Цян призова за повече усилия за постигане на целта за разширяване на икономиката с 5% до 2023 г. на заседание на националния законодателен орган тази седмица.
По данни на китайското Министерство на обществената сигурност през 2022 г. са били осъществени само 115,7 млн. входящи и изходящи пътувания - по-малко от една пета от тези, осъществени през 2019 г., преди пандемията.

Жителите на континенталната част на страната са осъществили 64,6 млн. пътувания през миналата година, което също е около една пета от нивата преди появата на пандемията.
Пътуващите от Китай бяха сред най-големите харчещи в световен мащаб преди пандемията и тяхното отсъствие засегна зависимите от туризма държави от Югоизточна Азия до Европа. В самата страна също се наблюдаваше стабилно увеличение на чуждестранните туристи преди Covid, като доставчикът на пазарни и потребителски данни Statista показа приблизително 145,3 милиона международни пристигания в Китай през 2019 г., в сравнение със 141,2 милиона през предходната година.

Китайските авиокомпании се активизираха, за да отговорят на търсенето след облекчаването на карантината, като добавиха международни маршрути, след като правителството разреши възобновяването на груповите пътувания в чужбина. През тази година броят на международните полети ще бъде 50-60% от нивото, наблюдавано непосредствено преди пандемията, след което ще надхвърли тази граница през 2024 г., съобщава China Securities Journal, като се позовава на оценка на Citic Securities.
Въпреки това полетите в двете посоки между САЩ и Китай остават ограничени до 12 седмично, което е остатък от правилата от времето на Covid. Двете правителства трябва да се съгласят да премахнат тавана, въведен в резултат на разногласия относно протоколите за тестване на вируси. От януари насам Китай постепенно нормализира граничния си режим.

От март властите облекчиха изискванията за тестване с Covid за пътници от няколко държави, включително Нова Зеландия, Русия и Малайзия. Сега пътниците трябва да представят само отрицателни резултати от теста за бърз антиген, преди да им бъде разрешено да се качат на полети до Китай, а превозвачите не са задължени да проверяват резултатите от теста преди качване на борда.
Китай все още изисква от редица държави, включително САЩ, да предоставят отрицателни резултати от PCR тестове преди качване на борда на самолет. Миналата седмица САЩ отмениха подобно правило за пътниците от страната, което увеличава шансовете на Китай скоро да предприеме реципрочни мерки.