В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Възобновяването на пътуванията дава стимул на застрахователния бизнес

Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД „Алианц България“, "В развитие", 21.07.22

17:50 | 21 юли 2022
Обновен: 22:04 | 21 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Застрахователният пазар в България е много динамичен след началото на войната в Украйна, но общата тенденция е положителна. Възобновяването на нормалния режим на работа след пандемията и скокът в пътуванията водят и до увеличение на търсенето на застрахователни продукти. Това коментира Веселин Ангелов - член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД „Алианц България“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Общото застраховане се състои от добре познати продукти, сред които доминира автомобилното застраховане със 70%, и ще продължи да отчита ръст. Животозастраховането обаче ще намали темпа си на развитие, тъй като то е обвързано най-вече с инвестиционни застраховки свързани с финансовите пазари, а те в последно време се движат рязко надолу. Говори се и за нова Covid вълна, което нанася допълнително вреда на пазарите“, отбелязва той.

Основен дял при общите застраховки са т.нар. задължителни застраховки - 40% е делът на гражданска отговорност, каското е 27%. Съществен ръст има и при имуществените застраховки, може би с оглед на зачестяването на събития като пожари, обири и други.

Според Ангелов важен фактор за това е излизането от пандемията и по-честите пътувания. „Когато вече не сме си вкъщи делът на обирите се увеличава, увеличава се и делът на събитията при автомобилно застраховане. Хората искат да пътуват, което води до ръст и при застраховките „помощ при пътуване“.

По отношение на инвестиционните застрахователни инструменти, Ангелов е категоричен, че те са добър хедж срещу инфлацията, тъй като се управляват от професионални фондови мениджъри.

„Бизнесът е наясно, че финансовата култура и потреблението на финансови инструменти е на доста ниско ниво у нас. Именно затова се предлагат опции с активно управление, при които застраховката има динамично поддържан фонд зад себе си. В момент на криза професионални мениджъри управляват активите във фонда и се грижат за спестяванията ни, те имат експертизата и успяват да намалят негативния ефект от волатилните пазари. При добро управление печалбите дори могат да надхвърлят инфлацията“, казва той.

В България обаче търсенето на застрахователни продукти извън задължителните е слабо в сравнение с други страни в Европа, особено в сектори като земеделието.

„Ние в България узряваме последни за повечето ползи от даден продукт. Много е важна комуникацията, популяризиране на тези продукти и информирането на населението. Има и липса на заинтересованост от потребителите, много малко хора четат условията на това, което е включено в застраховките, и после са разочаровани“, смята гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.