Toyota: Въглеродният отпечатък на автомобилната индустрия, а не батериите, са важни

Японските автомобилни компании искат не батериите, а намаляването на въглеродните емисии да е основната цел на индустрията

15:50 | 23 май 2023
Автор: Крейг Трудел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато Япония бе домакин на лидерите на Групата на седемте миналата седмица, топ мениджърите на автомобилната индустрия в страната сформираха единен фронт, за да отправят познато послание: "Нека хвърлим всичко, което имаме, за намаляване на въглеродните емисии, а не само за батерии".

Това е призив, който Акио Тойода от Toyota Motor Corp. отправя от няколко години и за който той си навлича упреци, тъй като производителите на автомобили, водени от Tesla Inc. и BYD Co. натискат педала на газта при производството на електромобили.

"Мисля, че казах истината", каза Тойода в последния си новогодишен поздрав към служителите като главен изпълнителен директор. "Казах тези много очевидни неща и бях ужасно нападнат."

Две седмици по-късно Тойода обяви, че ще отстъпи ролята на главен изпълнителен директор на Коджи Сато, който досега беше ръководител на Lexus. Но в изненадващ ход, пророчески за случилото се в Хирошима миналата седмица, той беше помолен да остане като председател на Японската асоциация на автомобилните производители или JAMA. Групата организира изложба по време на срещата на върха на Г-7, на която освен електрическите превозни средства бяха представени водородни и въглеродно неутрални горива.

Хармонията на японското автомобилно лоби е в ярък контраст с Европейската асоциация на автомобилните производители, която миналата година изгуби няколко члена, които не се разбираха с останалите по въпроса как най-добре да се противодейства на изменението на климата. Единодушието на JAMA има огромно значение и за глобалния енергиен преход, тъй като Япония остава най-големият износител на леки автомобили в света.

Toyota 01
Емисиите на автомобилите в Япония от появата на първия Prius насам. СО2 от леки и товарни автомобили постоянно намалява

Миналата седмица агенция Bloomberg разговаря с главните изпълнителни директори на пет японски автомобилни производители за това как те са се обединили около консенсуса: За намаляването на емисиите ще е необходим разнообразен набор от задвижващи агрегати и алтернативни горива, докато материалите за батерии са оскъдни, а енергията, използвана за зареждане на електромобилите, все още преминава към възобновяеми източници.

Вижте основните моменти от тези разговори.

Кажете "Да" на B.S.
Едно от потенциалните решения, които Suzuki Motor Cop. вижда като обещаващи, е свързано с изхвърлянето на "знаете какво".

През януари мажоритарният собственик на доминиращия производител на автомобили в Индия обяви сделка с правителствена агенция и най-големия производител на млечни продукти в Азия, за да провери дали биогазът, получен от кравешки тор, може да се използва за захранване на моделите на Suzuki, работещи със сгъстен природен газ.

Toyota 02
Съпътстващо събитие на Японската асоциация на производителите на автомобили в Г-7. Главният изпълнителен директор на Mazda Акира Марумото, вляво, и главният изпълнителен директор на Suzuki Тошихиро Сузуки в Хирошима. Снимка: Будхика Веерасингхе/Bloomberg

Електрическите превозни средства едва ли ще навлязат в Индия, докато достъпът на домакинствата до електроенергия не стане по-близък до всеобщия, заяви президентът Тошихиро Сузуки. "Погрешно е да се приема, че има само едно решение", каза той и добави, че светът е "вероятно е прекалено фокусиран" върху електрическите превозни средства с батерии.

Лоши условия за батериите
Isuzu Motors Ltd. прилага името Giga за един от своите големи тирове десетилетия преди Илон Мъск да го използва като Представка за своите заводи. Yamaha Motor Co. произвежда сравнително малки скутери и колички за голф. И двете компании избират своите места по отношение на батериите.

Toyota 03
Главният изпълнителен директор на Yamaha Йошихиро Хидака. Снимка: Будхика Веерасингхе/Bloomberg

Пакетите, пълни с клетки, са идеални за малки двуколесни превозни средства и за обикаляне по пътищата. Но "изобщо не е възможно" да се използват батерии в големите моторни лодки на Yamaha, заяви главният изпълнителен директор Йошихиро Хидака.

Докато лодкарите могат да носят резервен резервоар с бензин, в случай че горивото им свърши, батериите са твърде тежки, за да се носят допълнителни. Водородните горивни клетки биха могли да работят по-добре и компанията е започнала собствени усилия за научноизследователска и развойна дейност.

В Хирошима Isuzu представи първия си масово произвеждан електрически автомобил - Elf N-Series. Той предлага само около 100 км пробег на батерията в сравнение с около 600 км, които може да се изминат с един резервоар гориво.

Toyota 04
Главният изпълнителен директор на Isuzu Масанори Катаяма. Снимка: Кентаро Такахаши/Bloomberg

"Не става дума за това, че японските производители на автомобили искат да вземат лесно решение или обичат да вървят по пътя без усилия", заяви главният изпълнителен директор Масанори Катаяма. "Ако някой можеше да посочи правилния отговор на въпроса дали трябва да се използва електрическа батерия, или трябва да се използва електрическа горивна клетка, това би било по-лесно за нас, защото нашата научноизследователска и развойна дейност би могла да се съсредоточи върху такива области. Но ние нямаме такъв отговор, поне засега."

Топло - студено
Honda Motor Co. Главният изпълнителен директор Тошихиро Мибе беше най-оптимистично настроен към електрическите превозни средства, което не е изненада, като се имат предвид нейните стъпки напоследък. През март производителят на автомобили положи основите на нов завод за литиево-йонни батерии на стойност 4,4 млрд. долара в селските райони на Охайо. Той си партнира с General Motors Co. и Sony Group Corp. в областта на електрическите превозни средства.

Toyota 05
Главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе. Снимка: Кентаро Такахаши/Bloomberg

Все пак водородът също ще бъде част от микса. Миналата седмица производителят на автомобили обяви плановете си да разработи и достави системи с горивни клетки за тежкотоварни камиони, които Isuzu планира да представи през 2027 г.

"Целта е да се постигне въглеродна неутралност", каза Мибе. "Съществуват много различни технологии, които ни помагат да постигнем това."

Toyota 06
Главният изпълнителен директор на Mazda Акира Марумото. Снимка: Будхика Веерасингхе/Bloomberg

Mazda Motor Corp. генерира по-малко от една четвърт от приходите на Honda през миналата финансова година и разполага с още по-малка част от паричните средства в сравнение с аналогичния си партньор.

През ноември Mazda заяви, че ще подходи към електрификацията поетапно до 2030 г. Електрическите превозни средства ще бъдат между 25 и 40 % от световните продажби дотогава - широк диапазон, който отразява несигурността на ръководството относно това колко бързо ще навлязат зареждащите се автомобили.

"Ние сме доста малък производител, така че не можем да възприемем същия подход като големите играчи", заяви Акира Марумото, който следващия месец ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Mazda и ще предаде контрола на Масахиро Моро. "Трябва да следим какво се случва на пазара и с нашите клиенти."