Колумбийките подкараха електрическите автобуси в страната

19:00 | 9 май 2023
Преводач: Мария Попова

"Ние сме малка част от света, но допринасяме много повече отколкото другите държави след като миналата година Богота стана световен пионер в електрификацията на транспорта. И тук е мястото на La Rolita като оператор на обществен транспорт, която увеличи броя на електромобилите в Богота. Защото само един електробус спестява емисии, за чието пречистване са нужни  2 300 дървета", казва Каролина Мартинес, генерален директор на La Rolita.

"В Колумбия много малко жени работят в транспортния сектор, особено на такива работни места. Днес имаме 547 души, от които 47% са жени – в поддръжката, администрацията и като шофьори", казва Мартинес.

"Присъствието на жени в транспортната система на Богота, тук в Колумбия за мен е много важно, защото опровергава стереотипа, че шофьорите на автобуси трябва да са мъже. Истината е, че за много от нас това е възможност, защото въпреки всичко ние сме били зависимо от партньорите си, от това какво казва обществото и какво иска обществото. Като жена аз преминах през много трудности, за да мога да карам такси. За много от нас това е спасителен пояс. Чувствам, че вече заемам по-важно място в обществото, че мога да допринеса нещо и че това, което правя е много важно", казва Диана Руис, шофьор на автобус на La Rolita.

"Искаме да сме различни. Искаме 50% от персонала ни да са жени, които работят тук в La Rolita. Жените са много внимателни. Известни са с това, че помагат на другите, поздравяват и предоставят напълно различно обслужване спрямо това, с което хората в Богота са свикнали", казва Каролина Мартинес, генерален директор на La Rolita.

"Квартал Боливар е зона, където има много нелегални услуги: мотоциклетни таксита или автобуси, които не плащат застраховките си. После дойде La Rolita и напълно промени средата. Три маршрута тръгват оттук, а други пет от друго място и могат да започват от различни точки на квартал Боливар. Има само един маршрут, който ние започнахме и който не е в квартала.

По договор ние трябва да удостоверим, че енергията ни е чиста, че е много по-добре да се използва и спестява тонове въглероден диоксид, които не изпускаме в атмосферата. Точно тук, в La Rolita вече имаме един устойчив и екологичен компонент за града, а и за света", казва Мартинес.