Mercedes: Цените ни вече ще са еднакви, независимо от дилъра

За пет години удвоихме продажбите си в България, казва Матиас Люрс в интервю за "КОЛЕЛА"

17:23 | 11 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Имунизиран ли е луксозният сегмент за икономически сътресения? Докъде ще стигне поскъпването на автомобилите? Каква е ролята на България в плановете на Mercedes-Benz? Зададохме тези въпроси на Матиас Люрс, шефа по продажбите в регион Overseas на германския гигант. Господин Люрс бе в София за откриването на новия търговски център на "Силвър Стар", и даде специално интервю за "КОЛЕЛА", автомобилното предаване по Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria.

Последните години бяха доста необичайни за автомобилната индустрия - намаляващи продажби, но повишаващи се цени и печалби. Идва ли вече финалът на тази епоха на недостиг? Какво очаквате от 2023?

- Преди всичко трябва да кажа, че за миналата година Mercedes отчете 5 процента ръст, до около 2.04 милиона автомобила. Очакваме тази година да е на подобно ниво. Досега изпитвахме недостиг на полупроводници, но ситуацията там се облекчава. Все още изпитваме някои усложнения с доставките, но като цяло веригата се възстановява, така че очакваме търсенето да е на същите нива като през миналата година.

От десетина години насам луксозният сегмент изглежда имунизиран към всякакви икономически сътресения. Но сега епохата на евтините пари приключи. Кои възможни сценарии ви притесняват най-много?

- Луксозният сегмент винаги е бил по-устойчив на кризи. Виждаме го и в този момент. И затова сме спокойни, че с нашата стратегия, която предвижда да се изкачваме още по-нагоре в луксозния сегмент, ще сме още по-защитени от икономически спадове. Не изцяло, но в голяма степен. От друга страна, сега е в ход преходът към електрическо задвижване навсякъде по света. Ние в Mercedes решихме да променим стратегията си от "първо електричество" към "само електричество" там, където пазарните условия позволяват. Тук също виждаме голям потенциал за развитие.

Цените на автомобилите скочиха в последните години - отчасти заради недостига, отчасти заради политически регулации. Идва ли епоха, в която ще се продават по-малко автомобили по света, и все по-малко хора ще могат да си позволят нова кола?

- Ние в Mercedes предполагаме, че винаги ще има търсене за мобилност. Особено във високите, луксозните сегменти не допускаме търсенето да отслабне. Все пак сте прав, че цените се повишиха сериозно. Очасти заради дефицитите на компоненти, които сега вече не са чак такъв проблем. Но също и заради политическите спорове, заради геополитическите кризи.. Инфлацията тръгна нагоре, суровините - също. Ние също не сме напълно имунизирани срещу тези ефекти. В същото време нека да отчетем, че батериите за електромобили все още са по-скъпи от двигателите с вътрешно горене. Цените им вървят надолу, но все още са далеч над тези на конвенционалните коли. Трябва да се съобразяваме и с този фактор, за да вървим напред.

Може би занапред мобилност няма да означава задължително покупка на автомобил?

- Когато казвам "мобилност", нямам предвид само притежанието на автомобили. Има тенденция към споделяне, към наемане, и в миналото ние работехме в тази посока с Car2Go, ShareNow. Но после тръгнахме по друг път. Все още предвиждаме, че мобилността чрез притежаване на автомобил ще остане популярна. Трябва да имаме предвид също, че предстои все повече да се развива автономното управление. Mercedes е единствената марка, която има лиценз да предлага ниво три на автономия по германските пътища. Повече автономност означава и по-голямо предлагане на мобилност.

Почти всички автомобилни компании сега се насочват към така наречения агенционен модел - тоест искат да продават директно на клиентите, избягвайки посредничеството на дилърите. Значи ли това, че повече няма да има отстъпки? Че пазаренето при покупка на кола остава в миналото?

- Потвърждавам това: все повече марки, включително и ние в Mercedes, преминават към агенционен модел. Не толкова заради отстъпките или нещо подобно. При агенционния модел дилърите, наричани вече агенти, имат същите функции, както и досега - да са посланици на марката, да се грижат за клиентите. Но това вече ще става повече чрез качеството на обслужването, а не чрез цени и отстъпки. Процесът на ценообразуване ще се промени. Занапред ние като производител ще решаваме дали да предложим отстъпки за определени модели заради изтичане на жизнения цикъл или нещо подобно. Но клиентите трябва да знаят, че ще има вече една уеднаквена цена, независимо към кой дилър са се обърнали, и ще има повече прозрачност - а това е нещо, което клиентите харесват.

Как се развива марката на българския пазар и как се справя тя с прекомерната зависимост от Китай? 

Вижте цялото интервю във видеото.