Макрон печели €10 млрд., докато Европа се бори за зелени сделки

В цяла Европа държавите се надпреварват да привличат инвестиции в зелени технологии

20:30 | 17 май 2023
Обновен: 07:34 | 18 май 2023
Автор: Франсоа дьо Бопуй
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 11 юли миналата година Винсент Йън, основател на тайванския производител на батерии ProLogium Technology Co. се срещна с Еманюел Макрон на срещата на върха "Изберете Франция", която френският президент организира във Версай. Около 10 месеца по-късно Йън избра Дюнкерк в Северна Франция измежду 90 обекта в 13 държави за първия европейски завод на компанията.  

Решението на Йън започна "с много важна и определяща среща" с Макрон, последвана от продължаваща "много висока" подкрепа от страна на правителството, региона и местните власти, каза Жил Норманд, изпълнителен вицепрезидент на ProLogium за международното развитие. 

Планът на ProLogium да инвестира до 5,2 млрд. евро увеличава до над 10 млрд. евро средствата, обещани през последните две години за заводи в Северна Франция за производство на батерии за електрически превозни средства и свързани с тях материали, като на практика създава екосистема за сектора. Тези стъпки идват в момент, когато борбата за чисти производства противопоставя европейските държави не само на Китай и САЩ, но и една на друга - Франция победи Обединеното кралство, Германия, Нидерландия, Полша и други, за да привлече тайванската група.  

"Това допринася за по-нататъшния растеж на един стълб в Северна Франция, който се превръща в ключов елемент от прехода към електромобили", каза Александър Мариан, управляващ директор на Alixpartners в Париж. "Не бива да мислим за това като за Франция срещу Германия и за това кой печели и кой губи. Това е добре за Европа и това е важното."

За Макрон инвестициите осигуряват така нужните възможности за хвалебствия. Новите заводи обещават хиляди работни места в регион, който се намира в сърцето на индустриалния упадък на Франция, превърнал го в огнище на подкрепа за лидера на крайната десница Марин льо Пен. Районът около Дюнкерк, който е загубил 6000 работни места в промишлеността през последните две десетилетия, ще добави 16 000 такива работни места през следващите 10 години, заяви той. 

Изпадналият в затруднение френски президент представя проектите като потвърждение на политиките си, насочени към осигуряване на работа на повече хора, както и на изключително непопулярната си пенсионна реформа, която изкара стотици хиляди протестиращи по улиците тази година. 

"Ако искаме да сме конкурентоспособни, трябва да работим малко повече", каза Макрон в петък в Дюнкерк, 13 май 2023 г.

В цяла Европа държавите се надпреварват да привличат инвестиции в зелени технологии. Регионът, чиято автомобилна индустрия в момента е зависима от батерии, произведени в Азия, предлага множество стимули - от данъчни облекчения до субсидии. ProLogium може да получи до 1,5 млрд. евро субсидии от френските власти, съобщава Les Echos - цифра, която правителството нито потвърждава, нито отрича. Помощта, която компанията получава, ще бъде подробно описана, когато получи европейско регулаторно одобрение, каза Норманд. В петък Германия обеща държавна помощ в размер на 1 млрд. евро на шведския производител на батерии Northvolt AB за изграждане на завод в северната част на страната. 

Европа работи с по-голямо чувство за спешност, откакто миналата година администрацията на Байдън прие своя Закон за намаляване на инфлацията, с 370 млрд. долара данъчни субсидии за намаляване на въглеродните емисии и стимули за увеличаване на вътрешното производство.

"Изграждаме индустриална политика, за да бъдем конкурентоспособни спрямо Китай и САЩ", заяви Макрон. 

Тайванската компания планира да започне изграждането на завода си в Дюнкерк от средата на следващата година и има за цел да започне масово производство на ново поколение клетки за електромобили през 2027 г. Френската ядрена група Orano SA и китайската XTC New Energy Materials също ще инвестират 1,5 млрд. евро в производството на компоненти за батерии в района. Проектите ProLogium и Orano-XTC ще създадат съответно 3 000 и 1 700 преки работни места, заяви Макрон. 

Недалеч от него Stellantis NV, германската Mercedes-Benz Group AG и TotalEnergies SE трябва да открият свой собствен завод за батерии до края на месеца. Преди две години китайската Envision Group обяви проект на стойност 2 млрд. евро в завода на Renault в региона, а френският стартъп за батерии Verkor наскоро разкри планове за завод на стойност 1,5 млрд. евро в Дюнкерк.

Други европейски държави също привличат големи инвестиции. Съвременната компания Amperex Technology Co. Ltd, най-големият производител на клетки в света, тази година започна производството в първия си европейски завод в Източна Германия и добавя съоръжение за 7,3 млрд. евро в Унгария. Envision планира да построи завод в Испания, а EVE Energy Co., вторият доставчик на BMW за клетки, произведени в Европа, е закупил земя в Унгария. Китайската компания SVolt Energy Technology Co. планира да разшири присъствието си в Европа до пет завода.  

За ProLogium, освен стимулите, ключовите причини за избора на Дюнкерк включват местоположението му в близост до заводите за електрически автомобили във Франция и съседните държави, дълбоководното пристанище и железопътните връзки, които могат да се използват за износ, казва Норманд, който преди това е работил за автомобилния производител Renault. Също така, за да се накланят везните, са били необходими достъпна електроенергия с ниски нива на въглеродни емисии, квалифицирана работна ръка и клъстер от доставчици и университети, които ще подкрепят научноизследователската и развойната дейност.

"Това е нова колективна победа за Дюнкерк, но също и за Франция, постигната до голяма степен благодарение на стремежа за реиндустриализация на страната ни, към който се стреми президентът, и на плана за действие, изпълняван от правителството", заяви в изявление Патрис Вергриет, кмет на Дюнкерк.