Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Грозданов: Държавата да подпомага публичния електротранспорт, а не електромобилите

Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, "Бизнес старт", 08.05.2023 г.

12:26 | 8 май 2023
Автор: Даниел Николов

Повечето градове в България не обръщат особено внимание на възможностите и ползите от обществения електротранспорт. Петнадесет града в страната използат тролейбуси, но нито един град освен София не използва трамваи - построяването на нови трасета ще бъде скъпо, но ще ограничи използването на лични автомобили. Това коментира Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Ако говорим за зелената сделка, не бихме постигнали използването на по-екологични начини на придвижване без стимулиране на обществения транспорт за сметка на личния автомобил, каквито и мерки да приемем за личните превозни средства."

Електробусите са много добра алтернатива, които изискват по-малко собствена инфраструктура от трамваите, коментира Грозданов. "Западният свят е показал, че общественият транспорт трябва бъде на първо място при справяне с екологичните проблеми, които ни грозят в момента."

Превозните средства с традиционни двигатели ще продължат да бъдат използвани в случаи на аварии, добави Грозданов.

Държавата е достатъчно ангажирана към електротранспорта, най-вече през европейските програми, но общините трябва да бъдат по-активни с предлагането на собствени проекти, които да отговарят на нуждите на населението и бизнеса, каза Грозданов. Според него, заради инфлацията и дефицита в бюджета, не е подоходящо в момента държавата да стимулира закупуването на лични електромобили, но призна, че навлизането им в страната е бавно заради ниската покупателна способност на населението.

"Ако държавата подпомага нещо, това трябва да е обществен електротранспорт и екологично придвижване на хората."

В коментар за приложението на изкуствения интелект в транспорта, Грозданов даде за пример употребата му в интелигентните транспортни системи като действащата в София, която визуализира натоварването като подпомага например да се прецени колко превозни средства от различен тип да се използват в различни периоди от време.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.