Ученическият автобус в САЩ става електрически

Захра Хирджи, Bloomberg

21:56 | 10 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Има около половин милион училищни автобуси в Съединените щати, което ги прави най-големия масов транспорт в страната.

По-голямата част от тях са на дизел. Това води до изостряне на климатичната криза и застрашава здравето на децата.

Големият жълт автобус на батерии, е определено по-чиста алтернатива. Общественият транспорт на училищата в окръг Монтгомъри, щата Мериленд е модел с такава автобусна флотилия на бъдещето.

Днес 86 електрически автобуса вече са в движение. Още 240 ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2024 г. А властите там искат 100 процента от автобусите да бъдат електрически до 2035 г.

Но трябва да се преодолеят няколко препятствия преди те и други училища да минат изцяло на ток. Например подобряване на батериите, модернизиране на мрежата и по-бързо зареждане.

Друга голяма пречка е цената. Един нов електрически автобус струва над четиристотин хиляди долара. Това е четири пъти повече, отколкото за автобус на дизел. Без дори да включва цената на инфраструктурата за неговото зареждане.

Държавните стимули и повече федерално финансиране помагат на училищата да сменят автобусите.

Най-големият фонд сега е 5 млрд. Да, пет милиарда за програмата за чисти училищни автобуси, която току-що започна да набира средства през миналата година. А вече големите водещи производители на училищни автобуси като Bluebird Corporation, Thomas Built Buses и IC автобусите на Navistar казват, че търсенето на електрическите им автобуси ра