Политическото пренареждане след Брекзит се обърна срещу торите на местните избори

Местните избори са и първият ясен знак, че двуцифрената преднина на лейбъристите в социологическите проучвания се превръща в резултати на място, което ще даде увереност на опозицията преди общите избори във Великобритания

17:39 | 5 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Консерваторите на Риши Сунак загубиха десетки места в общинските съвети в тежки първи избори за министър-председателя, което предполага, че управляващата партия е застрашена от загуба на власт при националния вот, който се очаква следващата година.

Торите загубиха повече от 300 места сред първите 2600 резултата, обявени в петък, процент, който може да постави партията на път дори за най-лошите сценарии, обсъждани преди гласуването в цяла Англия в четвъртък. Основната опозиционна Лейбъристка партия спечели повече от половината от тези места, докато либералдемократите напреднаха в традиционно консеравативната южна част на Англия.

„Не се заблуждавайте: ние сме на път за мнозинство на лейбъристите на следващите общи избори“, каза ликуващият лидер на лейбъристите Кийр Стармър пред своите поддръжници в Чатъм, югоизточно от Лондон, в петък сутринта. „Променхме партията си, спечелихме доверието на избирателите и сега можем да продължим да променяме страната си.“

Докато по-голямата част от гласовете от местните избори в четвъртък все още не са преброени, ранните резултати предполагат, че Сунак все още има да извърви дълъг път, за да обърне съдбата на своята партия след хаотичната 2022 г., в която торите свалиха двама министър-председатели: Борис Джонсън и Лиз Тръс. Местните избори са и първият ясен знак, че двуцифрената преднина на Стармър в националните социологически проучвания се превръща в резултати на място, което ще даде увереност на опозицията преди общите избори, които Сунак трябва да свика до януари 2025 г.

За няколко депутати от торите резултатите потвърдиха опасенията, обсъждани насаме от седмици, че партията се нуждае от нещо повече от обещанието на Сунак за стабилност, за да я спаси от забрава на изборите през следващата година. Хората смятат, че нищо в страната не работи и гласуват срещу консерваторите, независимо дали това е по вина на партията, каза министър от кабинета, който поиска да не бъде назоваван, докато обсъжда вътрешнопартийните опасения.

Изборите предполагат, че политическото пренареждане след Брекзит, което Джонсън използва за победа през 2019 г., отново се променя, този път срещу консерваторите. Един ветеран служител на торите каза, че изглежда като най-лошия сценарий, при който северните райони, които гласуваха да напуснат Европейския съюз, се връщат към лейбъристите, докато южните, които гласуваха да останат в ЕС, бягат към либералдемократите.

Лейбъристите постигнаха печалби в северните райони на „Червената стена“ в Мидълзбро и Стоук, където Джонсън отбеляза успех на общите избори през 2019 г. Партията на Стармър спечели и южни целеви области като Плимут, като взема и Медуей в Кент за първи път от 20 години.

Ранните резултати предполагат, че останалата част от деня „ще бъде доста брутална за правителството“, каза в Twitter Филип Коули, професор по политика в Лондонския университет „Куин Мери“.

Местните избори бележат най-големия тест за политическото мнение в Англия преди следващите общи избори, като в четвъртък изборите се проведоха в 230 от 317 общини на Англия или за общо 8 058 места в местната власт. Избори за кмет се проведоха в Бедфорд, Лестър, Мансфийлд и Мидълзбро. Местните избори в Северна Ирландия се провеждат на 18 май.

Това са първите избори, които се провеждат със задължителна идентификация на гласоподавателите, което доведе до отказ на някои гласоподаватели от избирателните кабини. Избирателната комисия каза в изявление след затварянето на избирателните секции в четвъртък, че ще проучи степента на въздействието и ще се опита да извлече поуки за бъдещи гласувания.

„Вече знаем от нашите изследвания, че изискването за самоличност представлява по-голямо предизвикателство за някои групи в обществото и че някои хора, за съжаление, не можаха да гласуват днес в резултат на това“, каза комисията. „Ще бъде от съществено значение да разберем степента на това въздействие и причините зад него, преди да може да се вземе окончателно мнение за това как политиката е работила на практика и какво може да се научи за бъдещите избори.“

Либералдемократите постигнаха забележителни победи в Уиндзор и Мейдънхед на югоизток, спечелвайки местата от торите. Резултатът от местните избори предвещава лошо за консерваторите в парламента, тъй като в момента областта е представена от двама депутати от торите, включително бившия премиер Тереза Мей.

„Първоначалните резултати, оповестени досега, потвърждават посланието на социологическите проучвания, че консерваторите имат значителни изборни проблеми, но че плячката на тези местни избори е както за лейбъристите, така и за либералдемократите“, каза пред BBC Джон Къртис, професор по политика в Университетa на Стратклайд. „Не можем да изключим възможността партията да загуби 1000-та места, които някои очакваха, че могат да загубят.“

Сунак каза пред BBC, че „винаги е разочароващо да загубиш колеги консерватори“, като същевременно подчерта печалбите на торите на места като Питърбъроу, Басетлоу и Сандуел. „Посланието, което чувам от хората, е, че искат да се съсредоточим върху техните приоритети.“

Торите на Сунак се опитаха да управляват очакванията преди вота, като възприеха прогнози за потенциалната загуба на близо хиляда места. Но резултатите ще бъдат допълнително безпокойство, тъй като торите вече започваха от ниска база на местата, които бяха за избори в четвъртък. Те бяха гласувани за последен път през 2019 г., когато както торите, тогава водени от Мей, така и лейбъристите под ръководството на Джереми Корбин претърпяха удар, тъй като избирателите избраха по-малки партии и независими в знак на протест срещу парализата на Брекзит, която тогава обхващаше парламента.