Новият план на Лондон за мигрантите заплашва търговския договор за Брекзит

Еврокомисарят Илва Йохансон предупреждава, че новият законопроект за миграцията нарушава международното право

13:10 | 9 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Риши Сунак е изправен пред нов сблъсък с ЕС, след като старши комисар от ЕК предупреди, че неговият оспорван нов законопроект за миграцията ще бъде в нарушение на законите за правата на човека.

Интервенцията идва, докато премиерът се готви да се срещне с френския президент Еманюел Макрон в петък, където се очаква да бъде помолен да гарантира редовни плащания, за да спре лодките, превозващи търсещите убежище, да пресичат Ламанша.

Сунак каза, че спирането на кризата е един от основните му приоритети, докато Суела Браверман, министърът на вътрешните работи, настоя, че новият закон – който има за цел да криминализира, задържа и депортира бежанците – е в рамките на законодателството за правата на човека.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви във вторник, че законопроектът на Обединеното кралство ще се равнява на „забрана за предоставяне на убежище“ чрез „отнемане на правото да търсят убежище“ за тези, които пристигат нередовно, „без значение колко автентично и убедително е тяхното искане".

Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, каза, че лично е казала на Браверман, че смята, че нейните планове за убежище нарушават международното право.

Те разговаряха във вторник преди изявлението на министъра на вътрешните работи и публикуването на законопроекта. „Казах ѝ, че смятам, че това е нарушение на международното право“, каза Йохансон пред Politico.

Министърът на вътрешните работи не се е съгласил с комисаря и я помолил да прочете подробностите на законопроекта, след като той бъде публикуван, е казал източник на The Guardian, близък до Брейвърман.

Коментарите на Йохансон ще допринесат за усещането, че британското правителство очаква законопроектът да бъде блокиран поради правни предизвикателства и може да е циничен опит за провокиране на спор с лейбъристите в навечерието на общите избори. Брейвърман написа на първата страница на законопроекта, че не може да каже, че разпоредбите са „съвместими с правата по конвенцията“.

Потенциалното възобновяване на разприте идва след подобряване на отношенията с ЕС след успешните преговори миналия месец по протокола за Северна Ирландия.

Макрон ще бъде домакин на Сунак в петък за първата двустранна среща на върха между Великобритания и Франция от пет години, на която се разбира, че те ще обсъдят по-нататъшното укрепване на сътрудничеството между полицията и бреговата охрана и как да ги финансират.

Ответни действия от Брюксел

Търговското споразумение на Обединеното кралство с ЕС може да бъде незабавно прекратено, ако британското правителство напусне Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) по въпроса за спирането на преминаването на малки лодки през Ламанша, коментират правни експерти пред The Guardian.

Торите в парламента и коментатори от определено крило на партията вече агитират Великобритания да се оттегли от ЕКПЧ, ако планът за предоставяне на убежище се окаже неуспешен в съдилищата в Страсбург. Позицията на Сунак е донякъде нюансирана. „Не вярваме, че е необходимо да напуснем ЕСПЧ“, настоя той на пресконференция във вторник вечерта, обещавайки вместо това да реформира конвенцията.

Съгласно Споразумението за търговия и сътрудничество (TCA) от 2020 г. ЕС има право да предприеме ответни действия, включително прекратяване на споразуменията за екстрадиция и достъп до базата данни с биометрични данни, включително пръстови отпечатъци и ДНК, каза Стив Пиърс, професор на правото на ЕС и правата на човека.

„Ако Обединеното кралство напусне ЕКПЧ или денонсира цялата или част от нея, е доста ясно, че ЕС ще спре действието на споразумението за полицията и сигурността“, каза той, посочвайки, че TCA заключва Великобритания в редица разпоредби, свързани с правата на човека като стандарт за полицейска дейност.

Това ще затрудни трансграничното правоприлагане и ще означава, че заподозрените, изправени пред екстрадиране във Великобритания, ще имат отворена правна защита с аргументи, че човешките им права са изложени на риск в съд в Обединеното кралство.

Катрин Барнард, професор по право на ЕС в университета в Кеймбридж, каза: „Ясно е, че ЕС абсолютно е имал предвид, че Обединеното кралство може да се опита да напусне конвенцията и зачитането ѝ е вплетено из целия текст на TCA”.

В член 524 от TCA се посочва, че споразумението, сключено от тогавашния главен преговарящ за Брекзит на Обединеното кралство, лорд Фрост, и ЕС, се основава на „дълготрайно зачитане на демокрацията, върховенството на закона и защитата на основните права“ от двете страни, включително тези в конвенцията.

Член 692 предвижда деветмесечно предизвестие за прекратяване на TCA от която и да е от страните, но позволява незабавно „прекратяване“, което влиза в сила в деня, в който която и да е от страните напусне ЕКПЧ, или на датата, на която „денонсирането“ на неговите принципи влиза в сила.

Заплахите за денонсиране на конвенцията вече предизвикаха безпокойство в ООН и сред делегация от германски депутати, които участват в комисията по европейските въпроси на Бундестага, които бяха на посещение при колегите си от Обединеното кралство в Уестминстър. „Забелязахме реакцията на ООН и те наистина са загрижени за случващото се“, каза Антон Хофрайтер, председател на комисията, пред репортери в Лондон.

„Имахме и някои странни коментари с хора, например един коментар, че „напуснахме Европейския съюз, така че съдът по правата на човека не се отнася за нас“. Но те нямат нищо общо един с друг”.

„Можем да разберем, че преместването [на търсещите убежище] не е лесно, това не е лесно за никоя европейска държава, но в тези времена можем само да препоръчаме всяка страна да прилага международното право“, добави той,

Хофрайтер каза, че Брекзит вече е имал огромно въздействие, изтласквайки Обединеното кралство надолу от петия най-важен търговски партньор на Германия до 11-ти, след по-малки страни като Чехия и Австрия.

„През последните пет или шест години Брекзит беше отрова за нашата икономика“, каза той, като търговията в сектори, вариращи от автомобилостроенето до химикалите и финансовите услуги, беше засегната от излизането на Обединеното кралство от ЕС.