Tesla напуска света на неинвестиционния клас след повишение от Moody’s

В понеделник Moody’s Investors Service стана втората рейтингова агенция, която даде на Tesla статут на инвестиционен клас

20:30 | 21 март 2023
Автор: Калеб Мутуа и Дана Хъл
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Трейдърите, които обичат Илон Мъск, са известни като оптимистични относно Tesla. Компанията се нарежда на осмо място по пазарна капитализация в света. Сега и рейтинговите агенции повишават оценката на производителя на електромобили, съобщава Bloomberg. 

В понеделник Moody’s Investors Service стана втората рейтингова агенция, която даде на Tesla статут на инвестиционен клас, повишавайки кредитния рейтинг на базираната в Остин компания с една степен до Baa3. Решението на агенцията беше предхождано от подобно увеличение от страна на S&P Global Ratings през октомври.

„Tesla ще запази позицията си на един от водещите производители на батерийни електрически превозни средства, тъй като компанията допълнително укрепва глобалния си отпечатък“, пише Рене Липш от Moody's, цитиран от Bloomberg.

Кредитният рейтинг също обръща внимание на разширяващото се продуктово предлагане на автомобилния производител, включително старта на производството на пикапа Cybertruck, предвиден за тази година, засилването на регионалните производствени мощности и фокуса върху ефективността и финансовия ливъридж. През последните три години Tesla успя да изплати дълг за около 10 млрд. долара.

Много инвеститори разглеждат Tesla като компания със статут на „син чип“. По-рано тази година концернът си осигури револвиращ кредит от пет милиарда долара като знак, че се доближава до статут на инвестиционен клас. Неизплатеният дълг на компанията е малък по размер, като нейните 5-годинши суапове за кредитно неизпълнение (CDS) вече се търгуват в съответствие с високорейтинговите кредитополучатели.

5-годиншите суапове

Увеличението от страна на Moody's има както символична, така и практическа стойност. Компаниите, които не успяват да избягат от т.нар. рейтинг "боклук", обикновено се възползват от по-евтино финансиране чрез привличане на по-голяма група инвеститори. Традиционно една компания може да се счете, че е достигнала ниво на инвестиционен клас, когато поне две рейтингови агенции потвърдят подобна оценка.

„Това е историческо събитие за Tesla“, изтъква Джоел Левингтън, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence. 

Акциите на Tesla, които поевтиняха значително през 2022 г., отчетоха ценови ръст от 1,7% в понеделник, до 183,3 долара, като от началото на годината са се възстановили с около 50%.

Tesla стана първата компания с рейтинг "боклук", чиято пазарна стойност надхвърли един трилион долара през октомври 2021 г.