Френските вериги се съгласиха да свалят цените, за да ограничат инфлацията

Веригите супермаркети ще понесат удар върху печалбите си в размер на няколкостотин милиона евро чрез намаление на цените на продуктите по време на тримесечна кампания

14:37 | 6 март 2023
Автор: Уилям Хоробин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците на дребно във Франция се съгласиха да предложат възможно най-ниските цени за основни хранителни продукти, за да помогнат на домакинствата да се справят с нарастващата инфлация, каза френският министър на финансите Бруно Льо Мер в понеделник.

Веригите супермаркети ще понесат удар върху печалбите си в размер на няколкостотин милиона евро чрез намаление на цените на продуктите по време на тримесечна кампания, каза той. Засегнатите артикули ще носят лого с френското знаме и лозунга „антиинфлациoнно тримесечие“.

„Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани“, каза Льо Мер на пресконференция. „Борбата с инфлацията е работа на всички.“

Най-големият скок на цените от едно поколение се превръща във все по-голямо предизвикателство за френския президент Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете си за основен ремонт на пенсионната система.

Въпреки че бяха похарчени огромни суми за овладяване на първоначалния шок от цените на енергията, който започна в края на 2021 г., стресът върху публичните финанси наложи известна подкрепа да бъде прекратена. Хранителната инфлация е още по-сложна, тъй като правителството не може лесно да се намеси, както на пазарите на електроенергия и природен газ.

Миналия месец министрите рекламираха „антиинфлационна кошница“, която ще действа като хармонизиран индекс за потребителите, за да сравняват цените, но идеята беше отхвърлена след разговори с търговците на дребно.

Главният изпълнителен директор на Carrefour SA Александър Бомпард, един от няколкото ръководители на търговията на дребно, застанали редом с Льо Мер в понеделник, каза пред репортери, че намаляването на цените ще бъде решено от отделни вериги и ще се отнася главно до собствените марки, където има най-голяма свобода на действие.

„Мерките, предприети от различните търговци на дребно, са различни по своята същност, защото има принцип на свобода за търговците на дребно да могат да предлагат най-ефективните промоции за клиентите“, каза той.

Акциите на Carrefour и конкурента Casino Guichard-Perrachon SA паднаха с повече от 1% след съобщението в Париж.

В съседна Испания, въпреки намаляването на данъка върху добавената стойност на няколко хранителни продукта през януари, премиерът Педро Санчес е под натиск да направи повече, тъй като инфлацията на храните надхвърля 15%. Неговият младши коалиционен партньор, крайнолявата партия Unidas Podemos, миналата седмица поиска таван на цените на храните и отстъпка от 14% за 20 основни артикула.

Льо Мер изключи намаляването на френските данъци върху продажбите, което според него би било твърде скъпо за публичните финанси и неефективно за намаляване на цените. Когато антиинфлационната инициатива изтече, каза той, правителството е поискало от търговците на дребно да предоговорят цените с търговците на едро, за да отразят скорошния спад на цените на производител.

„В новата история има няколко еквивалента на ситуация, в която всички дистрибутори се съгласяват да участват колективно“, каза Льо Мер.