Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има координиран държавен натиск върху търговските вериги с цел забавяне на инфлацията

Николай Вълканов, Сдружение за модерна търговия, Светът е бизнес, 22.02.2023

21:11 | 22 февруари 2023
Обновен: 09:47 | 23 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Има координиран, масивен натиск от целия репресивен държавен апарат върху търговските вериги с цел да се понижи инфлацията в страната, без да има разбирането, че тази инфлация е продукт на много сложни и комплексни причини и тя не е изолирано явление. Успокоението на цените, което се наблюдава през последните два месеца, до голяма степен беше за сметка на търговските маржове. Каквито и усилия да полагат за намаляване на инфлацията търговците на дребно, в крайна сметка техните възможности да правят това са ограничени. Въпрос на преговори доставчик – търговец е да се положат допълнителни усилия за намаляване на цените. Това заяви Николай Вълканов, Сдружение за модерна търговия, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Как можем изобщо да търсим отговор на въпроса могат ли да се понижат цените по веригата на доставка при положение, че постоянно се обсъжда забраната за внос на зърно от трети страни, забраната за внос на мляко, очевидно имаме проблем с доставките на плодове и зеленчуци“, коментира Вълканов.

Той отбеляза, че високите цени на енергията и липсата на работна ръка затрудняват производството на оранжерийни плодове и зеленчуци. „Вносът е затруднен, защото проверките се бавят по границите с дни, например“, посочи гостът.

„Ако твърдим, че има проблем, трябва да се види има и проблем и къде точно по веригата е този проблем. В момента фокуса е изцяло върху крайния търговец, само че назад по веригата може да има и други проблеми“.

Според Вълканов в момента бизнес средата у нас не се подобрява, а пример за това е конкретна намеса на свободния пазар и случващото се по отношение на целта на страната за членство в еврозоната.

„С такъв тип брутални практики и намеси няма как да убедим когото и да било, че тук има пазарна икономика“.

„Членство в еврозоната не генерира рязко подобряване на живота. То трябва да е съпътствано с дълбоки реформи, които у нас се бавят. Голямата задача тепърва предстои пред нас“, коментира гостът. И добави, че се изискват и допълнителни усилия в посока реформиране на икономиката в ключови сектори, които буксуват, както е с пазара на труда, както и да текат и усилия за Шенген.

По думите на Вълканов проблем у нас е, че сме в демографска криза, икономиката расте. „Няма как да поддържаме растежа, ако няма хора“, заяви той.

„Най-доброто решение е България да стане по-добро място за живеене, така че хората да спрат да си заминават от тука“.

Вълканов направи прогноза и накъде ще се движат цените на основни хранителни стоки. Според него може да има поевтиняване при млечните продукти, но не и при червените меса.

„Когато има периоди на много рязко покачване на цените на фуражите, производителите започват да намаляват стадата. Това създава свръхпредлагане, потиска цените надолу до момента, в който месото се изкупи, свърши, стадата вече са намалели, производството е по-малко…, а възстановяването на стадата отнема между шест месеца и две години. Напълно обективно би било да се очаква поскъпване при червените меса“, обясни гостът.

И добави, че всичко това са изцяло пазарни процеси, базирани на бизнес логика и на бизнес цикъл, които би трябвало да бъдат обяснявани на хората.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.