След земетресенията Турция извършва нови арести, свързани със срутени сгради

Броят на жертвите от земетресенията миналата седмица достигна 38 000 в Турция и Сирия

19:00 | 13 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турските власти разшириха арестите на лица, за които се твърди, че са замесени в некачествени строителни практики и грабежи в градовете в Южна Турция, опустошени от земетресенията миналата седмица, извършвайки десетки нови арести, докато надеждите за откриване на много повече оцелели в срутените сгради изчезнаха.

Броят на жертвите от мощните земетресения достигa 38 000, като 31 600 са загинали в Турция и 6000 са загинали в Сирия, според властите, които казват, че очакват броят на жертвите да продължи да нараства рязко.

Прокуратурата в турския град Малатия, на 230 км северно от епицентъра на земетресението близо до Газиантеп, арестува 31 души във връзка с разследване на строителни дефекти на разрушени сгради, според държавните медии.

Най-малко 113 други строители, архитекти и инженери вече са в ареста, според изявление на турския вицепрезидент Фуат Октай. В югозападния град Антакия войници, полицаи и екипи за първа помощ продължиха да изваждат тела от сграден комплекс, който се срути, блокирайки стотици хора вътре. Сред задържаните е и изпълнител на проекта.

Близки на жертвите, чакащи на няколко крачки от развалините, за възможността да идентифицират близките си, заклеймиха строителите на луксозната резиденция Ronesans, както и служителите, одобрили проекта.

„Всички предприемачи, всички строители на тези къщи, всички длъжностни лица, всеки, който е подписвал разрешителни за този вид сгради, трябва да бъде наказан много сурово“, каза Суна Йозтурк, чиято дъщеря и двама внуци все още са в неизвестност, пред The Wall Street Journal. „Имаше толкова много млади хора с образование, работа и живот.“

Гневът към правителството нарасна, след като властите разрешиха разрушаването на офис, принадлежащ на Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, казаха жители.

В изявление министерството каза, че сградата е била разрушена поради големи щети и че всички документи, съхранявани там, ще бъдат преместени в архив. В неделя обаче папки с документи бяха намерени в развалините, а листи хартия се развяваха между бетон и арматура.

Правни активисти обвиниха правителството в грубо прикриване на доказателства чрез набързо разрушаване на сградата, използвана за съхраняване на проби от бетон и досиета за срутени сгради в засегнатата от земетресението провинция Хатай. Министерството на урбанизацията на страната отхвърли обвиненията и каза, че данните вече са цифрово запазени и че файловете ще бъдат прехвърлени другаде. Въпреки това активисти казаха, че премахването е извършено преди файловете да бъдат изнесени от сградата, тъй като кадрите на Fox TV показват изображения на стотици файлове сред отломките.

Турските авиолинии съобщиха в понеделник, че са възобновили полетите от Хатай, провинция в засегнатия от земетресението южен регион на страната. „Полетите ни от летище Хатай са възобновени“, каза в Twitter Яхя Устун, говорител на компанията.

Летището беше затворено след земетресенията поради повреда на пистата. Повторното отваряне може да облекчи пренаселеността на летището в Газиантеп, едно от малкото в зоната на земетресението, което остана неповредено миналата седмица.

Големите стоманодобивни заводи в Южна Турция се очаква да останат затворени седмици наред, производствените линии да не работят, а работниците да се опитват да се справят с въздействието на бедствието, съобщи Bloomberg.

Около дузина съоръжения в Искендерун и Османие — близо до епицентъра на трусовете от 6 февруари — представляват една трета от националното производство на стомана, според Вейсел Яян, генерален секретар на Турската асоциация на производителите на стомана.

Въпреки че заводите в района не са претърпели физически щети, много работници или членове на техните семейства са загинали, докато оцелелите се борят да се справят в импровизирани условия, каза той.

„Всички производители на стомана в района са затворени“, каза той по телефона в понеделник. „Заводите може да останат затворени поне до края на този месец или евентуално до средата на март.“

Турция е сред 10-те най-големи световни производители и износители на стомана, а индустрията е сред първите, които предоставят оценка на жертвите от най-смъртоносните земетресения, ударили страната от почти век.

Въпреки че въздействието им върху регионалната активност все още не е напълно ясно, Bloomberg Economics изчисли, че справянето с последствията може да изисква еквивалента на 5,5% от брутния вътрешен продукт в публичните разходи.

Бизнес група определи икономическата цена на земетресенията на над 84 милиарда долара — включително щети на сгради и загуба на национален доход. Намаляването на работната сила ще струва още 2,9 милиарда долара, заяви Конфедерацията на турските предприятия и бизнес в доклад от 10 февруари.

Стоманодобивните заводи са изправени пред ново прекъсване, след като се наложи да изпратят машини и оборудване, за да помогнат в спасителните усилия. „Крановете и някои други ключови съоръжения ще се нуждаят от калибриране“ след края на работата, каза Яян.

Iskenderun Demir ve Celik AS, подразделение на най-голямата стоманодобивна група в Турция Erdemir, Toscelik на Tosyali Group, Tosyali Demir Celik AS и Tosyali Toyo Celik AS, съвместно предприятие с японската Toyo Kohan Co. Ltd., MMK Metalurji, подразделение на руския Magnitogorsk Iron и Steel Works са сред компаниите, които работят в региона.

Производителите на стомана на други места в Турция ще трябва да дадат приоритет на вътрешното търсене пред износа, според Яян. Годишният капацитет на страната за производство на стомана от 55 милиона тона годишно е повече от достатъчен, за да покрие местното търсене, каза той.