Помощта за Сирия стана заложник на политическите игри в региона

САЩ обявиха временно вдигане на финансовите санкции на Сирия за помощ при бедствия, а режимът на Асад все още настоява да обработва всички пратки с помощи

19:00 | 11 февруари 2023
Автор: Сам Дагер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на помощи за десетките хиляди сирийци, пострадали от земетресенията тази седмица, са възпрепятствани от спорове между съперничещи си сили в продължаващата повече от десетилетие война в страната.

„Опустошението от земетресението е невъобразимо“, написа в "Туитър" специалният пратеник на ООН за Сирия Геир Педерсен след среща на Сирийската хуманитарна оперативна група в четвъртък, като той призова страните да не политизират реакцията. „Тук става дума за поставяне на хората на първо място“, каза той.

Докато доставките пристигат в силно пострадалите региони на съседна Турция, в Сирия засегнатите райони се контролират главно от антиправителствени сили, срещу които президентът Башар ал Асад воюва от 2011 г. насам. Това повиши напрежението относно предоставянето на помощ, което забърка Турция, Русия и САЩ и Европа на фона на дългогодишни международни санкции срещу Асад и неговото правителство за зверства, извършени от началото на конфликта, оставяйки жертвите на земетресението като пионки в по-широката борба за държавата в Близкия изток.

Американски и европейски представители влязоха в конфликт с руския си колега относно санкциите на преговорите при закрити врати в Женева, според базиран в Близкия изток високопоставен европейски дипломат, получил протокола от срещата. Говорител на офиса на Педерсен отказа коментар.

САЩ и техните съюзници трябва незабавно да премахнат санкциите, тъй като техният „политизиран подход“ възпрепятства предоставянето на помощ на пострадалите от земетресението, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в петък в Москва. „Ние подчертаваме необходимостта от спешна международна помощ за Дамаск в тясна координация със сирийското правителство.“

Рискът е, че Сирия и Русия се стремят да обърнат кризата в своя полза като част от кампания за дезинформация, която отвлича вниманието от спасителните усилия. Сирийските правителствени канали разпространяват съобщението, че американските и европейските санкции възпрепятстват хуманитарната работа, твърдения, отразени в медиите в Иран и Русия - и двете страни подкрепят Асад в конфликта.

Отмяна на санкции

„Всичко, което искаме от Европа и САЩ сега, е да премахнат санкциите“, каза съветникът на Асад Бутаина Шаабан пред Sky News в сряда. „Това са санкциите, които правят живота тук невъзможен и причиняват смъртта на хора под развалините."

Хуманитарните работници и дипломатите, участващи в спасителните действия, отхвърлят това и обвиняват правителството в Дамаск, че използва ситуацията за собствена изгода, заявявайки, че по-голямата част от сирийската помощ, финансирана от Европа и САЩ, минава през агенциите на ООН и техните местни партньори, базирани в столицата. Те посочиха, че Сирия рутинно блокира международната помощ за контролираните от бунтовниците райони на север и източва доставки за останалата част от страната.

Докато броят на загиналите в Турция и Сирия заедно надхвърли 24 500 в събота и с десетки хиляди, които все още са в капан под развалините на срутени сгради, спасителните работници казват, че има спешна нужда от медицински консумативи и подслони, за да помогнат на оцелелите от бедствието.

Първият конвой с хуманитарна помощ, осигурен от ООН, успя да премине в северозападна Сирия едва от турския граничен пункт Чилвегозу в четвъртък, но пратката е малка в сравнение с мащаба на опустошението там. Турция се опитва да получи съгласие от Русия за отваряне на нови гранични пунктове за доставка на помощ, според турски официални лица.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на молба за коментар.

„Русия няма да бъде против това, при условие че е съгласувано с Дамаск“, каза Елена Супонина, базиран в Москва анализатор за Близкия изток.

Турция и Русия са на противоположни страни в Северна Сирия, където турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши през ноември да започне дълго отлагана офанзива срещу подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Анкара смята за контролирани от терористи. Руският президент Владимир Путин, който изпрати своите военни да подкрепят войските на Асад през 2015 г., иска Дамаск да си възвърне контрола над цялата територия на страната от бунтовническите сили.

Докато Русия миналия месец подкрепи резолюция на ООН за разширяване на използването на граничния пункт Баб ал-Хауа като единствена точка за влизане на пратки с международна помощ в Сирия, тя се противопостави на отварянето на други контролно-пропускателни пунктове, позволяващи помощи да пристигат в територии, държани от бунтовниците.

Междувременно близо 50 самолета, натоварени с хуманитарна помощ и медицински консумативи и оборудване, са кацнали в Дамаск и Алепо от понеделник, според сирийското министерство на транспорта. Само Обединените арабски емирства, които възстановиха дипломатическите връзки с Дамаск през 2019 г., са транспортирали по въздуха 640 тона помощ както в Сирия, така и в Турция, според информационната агенция на страната WAM.

Идеята, че санкциите може да възпрепятстват реакцията на помощта при земетресението, добави гориво към съществуващия натиск, включващ Русия, Турция и Обединените арабски емирства, за да се опитат да реабилитират Асад на международната сцена на фона на признаците за постепенно сближаване между Анкара и Дамаск.

„Топката е в полето на американците“, каза Ебтесам Ал-Кетби, който ръководи базирания в ОАЕ Център за политика на Емирствата. „ОАЕ са отворени към Сирия и връщат Сирия обратно в арабското лоно, но без премахване на санкциите никой не може да получи помощ за възстановяване.“

Западните сили твърдят, че основната причина за санкциите е да принудят Асад да се съгласи на смислени политически реформи, нещо, което той отказа да направи.

Въпреки това САЩ в четвъртък заявиха, че облекчават ограниченията върху паричните преводи към Сирия до началото на август, за да улеснят помощите след земетресението. Страната също така обяви 85 милиона долара хуманитарна помощ за Турция и Сирия.

Европейският съюз активира своя механизъм за гражданска защита, който позволява помощта да тече директно и към контролираните от правителството райони на Сирия.

За хиляди сирийци, чийто живот е разбит от бедствието и които спешно се нуждаят от помощ, политическите маневри изглеждат много далеч от техните опасения.

„Хората умират бавно“, каза по телефона Икрам Хабуш, лекар в Идлиб, един от най-засегнатите райони. „Нуждаем се от помощ сега, както и да ни я донесете.“