Германия притиска съюзниците от ЕС да изпратят танкове Leopard 2 в Украйна

В сряда германското министерство на икономиката одобри доставката на до 178 бойни танка Leopard 1 от по-старо поколение за Украйна

18:35 | 8 февруари 2023
Автор: Арне Делфс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия е все по-загрижена, че нейните европейски съюзници няма да осигурят на Украйна достатъчно бойни танкове Leopard 2, за да създаде два батальона, като се предвижда ескалация на боевете през следващите месеци.

„Федералното правителство очаква, че обещаните доставки на Leopard ще бъдат изпълнени бързо“, каза правителственият говорител Волфганг Бюхнер в Берлин в понеделник, като се позова на изявления, направени от няколко страни от ЕС по-рано тази година. Германия в момента води преговори с тези страни за техните доставки на танкове, добави той.

Досега тези дискусии са дали малко резултати. Освен Германия, само Португалия е направила конкретно предложение за изпращане на най-модерните танкове, но е оставила отворено колко, каза германски официален представител при условие за анонимност, тъй като преговорите са поверителни. Докато държави-членки на ЕС като Дания, Норвегия, Финландия и Нидерландия предполагат, че може да изпратят танковете, те досега не са поели ясни ангажименти.

В сряда германското министерство на икономиката одобри доставката на до 178 бойни танка Leopard 1 от по-старо поколение. Тези танкове, които са построени за първи път през 1960 г., но вече не се произвеждат, ще дойдат от стари запаси в Германия, Дания и Нидерландия.

Най-малко 100 от тези стари бойни танкове трябва да пристигнат в Украйна през следващите няколко месеца. Германски служител обаче посочи, че Leopard 1 ще служи само като допълнение и възможен източник на резервни части за настоящите танкове Leopard 2, които са много по-бързи и по-добре въоръжени и следователно биха могли да променят играта във войната в Украйна.

По-рано тази година канцлерът Олаф Шолц беше критикуван от партньорите от ЕС за колебанието си да достави тежки танкове на Украйна. На 25 януари той обяви, че Германия ще изпрати 14 от най-модерните Leopard 2 A6 като част от координирани усилия за осигуряване на два пълни батальона. Очаква се те да бъдат изпратени в края на март.

Шолц оправда дългия си процес на вземане на решения, като каза, че трябва да координира мисията с други съюзници. Президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи да изпрати 31 танка Abrams, но тъй като те трябва да бъдат построени от нулата, този процес ще отнеме повече време.

Колкото по-дълго продължават разговорите в ЕС за танковете, толкова по-вероятно е единството между държавите-членки да се обтегне и толкова по-зле е за Украйна, която се очаква да бъде изправена пред подновена руска офанзива през следващите месеци.

В германската армия един батальон се състои от 44 бойни танка, докато в Украйна те са само 31. Не е ясно кое число е имал предвид Шолц, когато е обявил решението си.

Полша заяви, че ще достави по-стара версия на танка, A4, но ще има нужда от резервни части от Германия. Тези части обаче вече не се произвеждат.

Германският министър на отбраната Борис Писториус ще се срещне с полския си колега във Варшава в сряда. Министрите планират да обсъдят въпроса за танковете Leopard, каза служител, добавяйки, че и двете страни работят възможно най-бързо, за да гарантират, че доставките на танковете ще се осъществят.