Франция ще изпрати на Украйна бронирани машини "убиец на танкове"

Киев настоява пред своите съюзници да предоставят оборудване като AMX-10 и бронетранспортьор Bastion

10:50 | 5 януари 2023
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, обеща да предостави на Украйна бойни бронирани машини, които да помогнат във войната срещу Русия. Елисейският дворец отказа да даде подробности колко от машините AMX-10 ще бъдат изпратени, нито за сроковете на доставките, но определи този ход като знак за това как Макрон иска да "засили военната помощ за Украйна", пише Financial Times.

Франция ще изпрати и бронетранспортьори Bastion, които ще бъдат закупени от фонд на стойност 200 млн. евро, създаден от правителството в Париж за Украйна за придобиване на военно оборудване.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Макрон в Twitter, като заяви: "Вашето лидерство приближава нашата победа".

Този ход е сигнал, че Франция, която разполага с един от най-големите бюджети за отбрана в НАТО, е решена да подкрепи Украйна срещу Русия, докато войната наближава втората си година.

Киев настоява пред съюзниците си да предоставят бронирани машини, както и бойни танкове, системи за противовъздушна отбрана и ракети с по-дълъг обсег, тъй като се подготвя за евентуална подновена руска офанзива по-късно тази зима. Бронираните превозни средства и БТР-ите са от решаващо значение и за евентуални контраофанзивни операции, които Киев ще предприеме по-късно тази година.

"Това е първият път, когато танкове, проектирани на запад, ще бъдат предоставени на украинските сили", заявиха от Елисейския дворец.

Въпреки че официалният представител описва AMX-10 като танк, технически той е бронирана машина, която се движи на колела, а не на гъсенични вериги, и е по-лека и по-мобилна от танка. Тя е проектирана през 70-те години на миналия век като "убиец на танкове" и има мощно оръдие, което може да пробива брони, както и сгради, но се счита, че е по-малко ефективна срещу бронята на съвременните бойни танкове.

Въпреки това решението на Франция да достави AMX-10 е стъпка към снабдяването на Украйна с танкове - нещо, което тя многократно е искала от западните си поддръжници.

Съюзниците на Украйна са отказали да предоставят на Киев бойни танкове по стандартите на НАТО. Украйна иска германски Leopard, които се експлоатират от няколко европейски държави и следователно са широко достъпни. Берлин обаче отказа, опасявайки се, че това може да бъде сметнато от Москва за ескалиращ ход.

Зеленски и Макрон заявиха, че двамата лидери са се договорили за "по-нататъшно сътрудничество за значително укрепване на противовъздушната отбрана и други отбранителни способности".

Киев също така настоява Франция да предостави своите системи за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие "Мамба", за да помогне за защитата на критичната инфраструктура от руски ракетни атаки.

Ходът на Франция идва, след като тя беше критикувана от анализатори и някои съюзници, че е предоставила по-малко оръжия на Украйна, отколкото други европейски правителства. Според Института за световна икономика в Кил, който следи даренията за Украйна, Франция е дала по-малко материали от Великобритания, Германия и Полша.

Франция опровергава тези данни и твърди, че не разкрива всичко, което е предоставила.

Междувременно вчера президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че страната може да изпратят своите бойни машини "Брадли", а ръководителят на военното разузнаване на Украйна прогнозира атаки "все по-дълбоко и по-дълбоко" на руска територия, докато германският първи дипломат заяви, че има малко признаци, че президентът Владимир Путин планира да сложи край на войната в скоро време. 

Началникът на разузнаването на Украйна Кирило Буданов заяви също така пред ABC News, че очаква през март боевете да се разпалят, тъй като Украйна продължава с офанзивата. Русия съобщи, че 89 войници са загинали при украинска ракетна атака на Нова година, с което увеличи оценката за броя на загиналите от 63 души, което е най-смъртоносният признат от Русия брой жертви във войната.