Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в най-засегнатите райони на Турция

Броят на загиналите в Турция и съседна Сирия надхвърли 5 000, над 11 000 сгради са повредени

19:00 | 7 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция обяви тримесечно извънредно положение в десетте района, засегнати най-силно от две мощни земетресения по-рано тази седмица, което ще позволи на правителството повече свобода на действие за спасителни и възстановителни усилия.

Екипите за спешна помощ се състезават с времето, за да спасят потенциално хиляди жертви, блокирани в развалините, след като десет турски града бяха ударени в понеделник. Броят на загиналите в Турция и съседна Сирия надхвърли 5 000, докато над 11 000 сгради са повредени от трусовете, оставяйки много вътре в капан при минусови температури.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е съкрушено от мащаба на логистичните проблеми и необходимата помощ за подпомагане на 13,4 милиона души, живеещи в районите, засегнати от бедствието. Много страни обещаха да помогнат, като вече пристигат спасителни екипи от чужбина.

Двойните земетресения бяха с магнитуд 7,7 и 7,6, удариха югоизточната част на Турция и причиниха широко разпространени разрушения там и в съседна Сирия. Пътищата и летищата бяха повредени, докато потоците на суров петрол към ключов експортен терминал бяха спрени за повече от 24 часа като предпазна мярка.

Извънредното положение, което трябва да бъде одобрено от парламента, ще позволи на правителството да предприеме извънредни мерки за сигурност и финансови мерки в засегнатите райони.

В телевизионно обръщение Ердоган каза, че извънредното положение има за цел да гарантира, че спасителната работа може да бъде „извършена бързо“ в югоизточната част на страната.

Той каза, че мерките ще позволят достъп на хуманитарни работници и финансова помощ в засегнатите региони, но не даде повече подробности.

Извънредното положение ще приключи точно преди изборите на 14 май, когато Ердоган ще се опита да остане на власт след 20 години.

Турция за последно въведе извънредно положение през 2016 г. след неуспешен опит за преврат. То беше вдигната две години по-късно.

Броят на жертвите в Турция нарасна до 3 549, с повече от 20 000 ранени, според Ердоган. В Сирия са потвърдени почти 1600 убити, според Асошиейтед прес, включително в райони, контролирани от правителството и бунтовниците.

Турският бенчмарк Borsa Istanbul 100 Index удължи спада си до 7,8%, след като възобнови търговията, след като предизвика второ прекъсване на веригата за целия пазар при 7%. Акциите продължиха разпродажбата, която започна в понеделник след двете големи земетресения, като 97 акции паднаха.

Доходността на 10-годишните държавни облигации скочи с 55 базисни пункта до 11,57%, най-високото ниво от 12 седмици.

Турция нареди рестартиране на петролните потоци към своя терминал за износ Джейхан в Средиземно море, според служител, който е пряко запознат с въпроса. Държавният тръбопроводен оператор е спрял потоците като предпазна мярка в понеделник сутринта и е издал заповед за рестартиране след приключване на проверките, каза служителят, добавяйки, че потоците ще започнат скоро.

Ирак се надява да възобнови изпомпването на петрол през Турция във вторник следобед, след като проверките за безопасност не разкриха щети.

Спасителите в Турция се борят с проливния дъжд и сняг, докато се надпреварват с времето, за да намерят оцелели от земетресението, което удари в ранните часове на понеделник.

Световната здравна организация предупреди, че броят на жертвите може да нарасне драстично, тъй като спасителите откриват още жертви.

В национален мащаб 8000 души са били спасени от повече от 4700 разрушени сгради, съобщи в последното си изявление турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD).

Държави по света изпращат подкрепа в помощ на спасителните усилия, включително специализирани екипи, кучета за наблюдение и оборудване.

Но земетресението причини значителни щети на три летища в цяла Турция, създавайки предизвикателства и за доставките на помощ.

Турция съобщи, че е изпратила общо 24 443 спасители, 10 кораба и повече от 50 самолета, за да изведат жертвите от повредените сгради и да евакуират някои от ранените от зоната на бедствието.

Спасителни екипи от Румъния, Швейцария, Азербайджан и Ливан вече са разположени в зоната на земетресението, каза вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, като част от широки международни усилия за бързо реагиране на кризата. Много други страни също предложиха помощ.

Европейският съюз изпрати повече от 1150 спасители, заедно с около 70 кучета, в отговор на земетресението. Екипите идват от 19 европейски страни, според Европейската комисия.

Известно е, че най-малко 1600 души са загинали в Сирия, където милиони бежанци живеят в лагери на турската граница.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

През 1999 г. земетресение уби повече от 17 000 души в северозападната част на страната, докато през 1939 г. 33 000 души загинаха в източната провинция Ерзинджан.

Сегашното земетресение беше достатъчно силно, за да се усети чак до Кипър, Ливан и Израел.