В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Второ земетресение удари Турция, жертвите са повече от 900

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие, 06.02.2023 г.

13:40 | 6 февруари 2023
Обновен: 15:08 | 6 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Югоизточна Турция бе ударена от второ земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер, след по-ранен трус с магнитуд 7,7 , като епицентърът бе близо до град Газиантеп, който е в югоизточния регион на Турция и близо до границата със Сирия.
Земетресението е станало в 4 часа сутринта и спасителните усилия в региона продължават повече от 10 часа. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Президентът Ердоган говори преди малко, като каза, че има повече от 900 убити и пет хиляди ранени от турска страна. В Сирия също има загинали.

Ердоган разкри, че повече от 2800 сгради са се срутили в няколко града в Турция.

Земетресението е усетено в Ливан, Египет и Израел, а в следващите няколко часа е имало и вторични трусове.

Общо 45 държави са предложили помощ след земетресението - включително САЩ, ЕС. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу говори в Анкара веднага след земетресението, като каза, че Турция е активирала четвърто ниво на тревога, което включва международна помощ.

Това е надпревара с времето заради зимните условия в региона - температурите са около 2 градуса по Целзий, а се очаква сняг.

Турция е една от най-активните земетръсни зони - президентът Ердоган каза, че днешният трус е най-силният от 1939 г. насам.

При земетресение през 2011 г. в източна провинция загинаха 600 души, а през 1999 г. в Северозападна Турция имаше 18 000 жертви.

Турция има много опит в справянето с подобни катастрофи.

Гледайте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.